Ajankohtaista

Satamassa turvallisuus lähtee työntekijöistä

Iisakki Heino - satama

Rauman satamassa työturvallisuuteen on panostettu reippaalla otteella. Vuoden alusta työsuojeluvaltuutetuksi valittu satamavalvoja Iisakki Heino on tapaturmattomien päivien lukemasta ylpeä – ja syystäkin. Töitä on tehty jo yli 1 700 päivää ilman tapaturmia. Viimeisin työtapaturma ajoittuu heinäkuuhun vuoteen 2013.

– Onhan tämä loistava tulos. Turvallisuus lähtee kuitenkin jokaisesta työntekijästä itsestään.

Satama-alueella riittää riskipaikkoja ja -tekijöitä. Alueella kulkee päivittäin noin 1 500 ajoneuvoa ja junaliikennettä on paljon. Työkoneita on moneen lähtöön ja näkyvyys konttien sekä hallien keskellä toisinaan heikko.

– Huolellisuudella, ennakoinnilla ja hyvillä varusteilla päästään pitkälle. Kypärän käyttö on kaikille pakollista, eikä junaradalla kukaan työskentele yksin. Talvisin käytetään nastakenkiä liukkailla laitureilla. Turvallisuustekijöistä ja -välineistä emme pihistele, Heino kertoo.

Riskit minimoidaan yhteisillä pelisäännöillä

Rauman satamassa on tällä hetkellä noin 30 työntekijää. Työntekijöitä kannustetaan huolehtimaan työturvallisuudesta – 100 tapaturmattoman päivän välein jokainen palkitaan ravintolalahjakortilla. Työturvallisuusrikkomuksiin suhtaudutaan satamassa vakavasti. Mikäli työntekijä tekee vuoden aikana kaksi rikkomusta, on vuoden tulospalkkion menettäminen mahdollista. Myös ajoluvan voi menettää toistuvilla ylinopeuksilla satama-alueella.

– Tarkat ohjeistukset muistuttavat minimoimaan riskit ja miettimään työskentelytapoja tarkemmin. Tämän hetken tapaturmattomien päivien lukema on valtakunnallisesti merkittävä ja siitä haluamme pitää kiinni, Heino jatkaa.

Vaaranpaikkoja on satamassa paljon, eikä työympäristö ole tavallisimmasta päästä. Ulkopuolisten pääsy alueelle on rajoitettua ja satama-alueelle saapuvat suorittavat myös turvallisuusperehdytyksen. Työntekijöiden tehtävänä on havainnoida ympäristöään ja ilmoittaa poikkeamarekisteriin mahdollisista työturvallisuutta heikentävistä tekijöistä. Osastopalavereissa käydään läpi turvallisuusasioita yhdessä ja ongelmakohtiin tartutaan nopeasti.

Tuore työsuojeluvaltuutettu tuntee sataman käytännöt

Heino toimii nyt oman työnsä ohella myös työsuojeluvaltuutetun tehtävissä ja tuo mielellään työntekijöiden ääntä kuuluviin.

– Kentältä kuulee paljon parannusehdotuksia. Jos itse voisin nyt kehittää jotain konkreettisesti, päivittäisin kulunvalvontajärjestelmää nykyaikaisemmaksi, Heino pohtii.

Ensimmäisen kerran Heino tuli sataman varikolle töihin vuonna 2011. Muutama vuosi vierähti siellä ja sen jälkeen hän siirtyi satamavalvontaan tuuraamaan. Vuodesta 2015 hän on työskennellyt vakituisesti satamavalvojan tehtävissä.

Satamavalvojan tehtävät ovat monipuolisia, sillä joka toinen kuukausi työskennellään aluspuolella ja joka toinen kuukausi portilla. Aluspuolella kiinnitetään laivoja laitureihin, syötetään laivoihin vettä ja huolehditaan että laivojen jätepalvelu toimii. Aluevalvontaa suoritetaan autosta tarkkailemalla. Portin puolella taas huolehditaan kulkuluvista, tarkkaillaan aluetta kameroista ja punnitaan rekkoja.

– Satamassa on hyvä työskennellä, kun muistaa turvallisuuden ja huomioi ympäristön. Yhteinen panos on turvallisuudessakin tärkeintä!

Juttu on julkaistu aiemmin Rauman kaupungin henkilöstölehdessä 1/2018.