Senioreiden kulttuuriviikot alkavat maanantaina 7.10.

Senioriyleisöä kuuntelemassa konserttia Posellissa

Maanantaina alkavat Senioreiden kulttuuriviikot tarjoavat monipuolisia kulttuurielämyksiä ikäihmisille 7.–20.10. välisenä aikana. Ohjelmaa on tänäkin vuonna runsaasti, yli 30 tilaisuutta ja tapahtumaa 15 eri ohjelmajärjestäjältä. Ohjelman koordinoinnista vastaa Rauman kaupungin kulttuuri- ja museopalvelut.

Valtakunnallisen vanhustenviikon teema ”Varaudu vanhuuteen” näkyy luentotarjonnassa

Raumalla Senioreiden kulttuuriviikkojen ohjelmassa vanhustenviikon teema näkyy etenkin luennoilla. Rauman merimuseossa järjestetään keskustelutilaisuus Senioripurjehtijat merellä, jossa pohditaan ja keskustellaan turvallisesta vesillä liikkumisesta. Vanhalla opistolla järjestettävässä Ikäautoilijakoulutuksessa keskustellaan ikääntymisen aiheuttamista haasteista liikenteessä ja Rauman pääkirjastossa kuullaan Eläkettä & eliksiiriä -luento, jonka aiheena on eläkkeellelähtö ja hyvä eläkeläiselämä.

Senioreiden kulttuuriviikkojen aikana kuullaan myös muita kiinnostavia luentoja, muun muassa Rauman kansalaisopiston Tarvonsaaren koulussa 10.10. järjestämä Ortodoksiset luostarit matkakohteina sekä Rauman seurakunnan luento tiistaina 15.10. Talousnäkymät näkymät Suomessa ja maailmalla.

Kävelykierroksilla tutustutaan talvisodan tapahtumapaikkoihin

Tapio Niemen opastamilla kävelykierroksilla tutustutaan talvisodan tapahtumapaikkoihin Raumalla. Kierroksen pituus on muutama kilometri ja kävelyosuuksien kesto noin 45 minuuttia. Kierros päättyy Poselliin, jossa Tapio Niemi esittelee kävelykierroksen ulkopuolella olevia talvisodan tapahtumapaikkoja. Posellin esitelmä- ja keskustelutilaisuuteen voi tulla myös, vaikka ei osallistuisi kävelykierrokselle. Kierroksia järjestetään kaksi, maanantaina 14.10. ja torstaina 17.10. klo 13 ja kumpaakin mahtuu 35 kuulijaa. Mukaan pääsee ilmoittautumalla Palvelupiste Pyyrmaniin.

Myös museokohteissa järjestetään opastuksia, mm. Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseossa, Rauman museon Marelassa sekä Vanhalla Raatihuoneella. Kulttuuriviikoilla kuullaan museon ja kansalaisopiston järjestämä luento Musta Maija ja Kirppu-Kaisa, joka on osa naisten historiaa käsittelevää luentosarjaa.

Kulttuuriviikoilla järjestetään myös elokuvanäytöksiä. Seurakunnan virkistys- ja opintopiirin elokuvanäytöksessä Iso-Hannussa 8.10. esitetään Kari Tapion elämästä kertova elokuva Olen Suomalainen. Rauman pääkirjastossa Jouko Nummela esittää perjantaisin lyhytelokuvia. 11.10. teemana ovat Rauma-aiheiset lyhytelokuvat ja 18.10. elokuvien teema on Raumanmeri.

Musiikkia on tarjolla runsaasti kahden viikon ajan

Kulttuuriviikkojen konsertit aloittaa seurakunnan järjestämä musiikkihetki Franciscus-talolla keskiviikkona 9.10. Samana iltana kuullaan Värsym Baohajien, Senioriopettajien kuoron sekä Seniorisoittajien yhteinen soiton, laulun ja runon matinea Posellissa. Laulajaisissa lauletaan torstaina 10.10. tuttuja lauluja suomalaisten runoilijoiden teksteihin. Rauman soittokunnan konsertissa sunnuntaina 13.10. solisteina toimivat Iris Saviauk ja musiikkiopiston oppilaat. Laulumuistelot järjestetään Posellissa 14.10. Mukaan kutsutaan isovanhemmat erityisesti lastenlastensa kanssa.

Käsin tehtynä – neulekonsertissa kuullaan kehruu- ja neuleaiheisia lauluja. Mukaan konserttiin voi ottaa joko oman keskeneräisen käsityön tai osallistua hyväntekeväisyyskampanjaan. Konsertin aikana Lännen Martat opastavat kuulijat virkkaamaan turvalonkeroita, jotka valmistuessaan lahjoitetaan muistisairaille ikäihmisille. Tilaisuudessa jaetaan turvalonkeroihin tarvittavat langat ja ohjeet, mutta oma virkkuukoukku tai puikot tulee ottaa mukaan. Konsertissa esiintyvät Minna Niinimaa (piano) ja Kirsi Koivisto (sopraano), jotka ovat ideoineet ja suunnitelleet konsertin sisällön.

Rauman musiikkiopiston sellokonsertissa torstaina 17.10. kuullaan opiston sello-oppilaita. Senioreiden kulttuuriviikot päättyvät musiikkiopiston Näppäri-kurssin loppukonserttiin sunnuntaina 20.10. Myös Eliksiirikuoron perinteinen syyskonsertti järjestetään kulttuuriviikkojen viimeisenä sunnuntaina ja konsertin aiheena ovat merelliset laulut.

Taidetuokioita ja musiikkihetkiä palvelukotien asukkaille

Rauman taidemuseo ja Rauman museo järjestävät palvelukotien asukkaille taidetuokion, jossa katsellaan taidemuseon kokoelmateoksia ja keskustellaan niistä heräävistä ajatuksista. Tunnusteltavana on Rauman museon esineistöä.

Palvelukodeissa kuullaan myös musiikkia, sillä Toivon Kerhon lauluryhmä käy esiintymässä kulttuuriviikkojen aikana muutamassa palvelukodissa. Kaunisjärven vanhainkodissa vietetään perinteistä Palvelupäivää keskiviikkona 9.10., jonka teemana on Mielenkiintoisten asioiden päivä. Palvelupäivä on avoin tapahtumapäivä kaikille, ja ohjelmassa onkin erilaisia luentoja ja esityksiä. Palvelutori osallistuu myös Vie vanhus ulos -kampanjaan, joka on samalla valtakunnallinen senioreiden ulkoilupäivä.

Lähes kaikkiin Senioreiden kulttuuriviikkojen tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ellei ohjelmatietojen yhteydessä ole toisin mainittu. Ohjelmatiedot, mahdolliset sisäänpääsymaksut, päivämäärät ja kellonajat voi tarkistaa painetusta käsiohjelmasta, jota on saatavilla Rauman kaupungin palvelupiste Pyyrmanista ja kirjastoista. Senioreiden kulttuuriviikkojen ohjelma on myös verkossa Senioreiden kulttuuriviikkojen sivuilla sekä ladattavissa alla olevasta linkistä.

Senioreiden kulttuuriviikot -käsiohjelma