Ajankohtaista

Senioreiden kulttuuriviikot tarjoavat monipuolista ohjelmaa 8.–21.10.

Senioreiden kulttuuriviikkoja vietetään Raumalla 8.-21.10.2018. Kulttuuriviikoilla järjestetään yli 30 tilaisuutta ja tapahtumaa. Rauman kaupungin kulttuuri- ja museopalvelut haastaa jokaisen raumalaisen lähtemään mukaan ikäihmisen seuraksi kulttuuriviikkojen tapahtumiin.

Luentoja, opastuksia ja kursseja

Kulttuuriviikoilla järjestetään erilaisia luento- ja esitelmätilaisuuksia sekä opastuksia. Lönnströmien tarinaan voi tutustua torstaina 11.10. opastetulla kierroksella Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseossa. Marelassa vietetään Eurooppalaista konservointipäivää sunnuntaina 14.10. Konservointipäivän luennoilla kuullaan konservaattorien työstä esimerkkiprojektien kautta. Merimuseolla kuullaan perjantaina 19.10. esitelmä raumalaislähtöisestä laivakokki- ja stuerttikoulutuksen uranuurtajasta, Aina Paneliuksesta.

Professori Sixten Korkman Aalto-yliopistosta ja professori Jukka Pekkarinen Jyväskylän yliopistosta pitävät etäluennon keskiviikkona 10.10. rahan vallasta ja hyvinvointivaltion tulevaisuudesta. Torstaina 18.10. kansalaisopiston luennolla Robotiikka kodeissamme pohditaan arjen robotiikkaa.

Pääkirjastossa kuullaan raumalaisten kuvataiteilijoiden, Lasse Kempaksen ja Paavo Paunun pitmät kirjaesitelmät. Molemmat taiteilijat ovat julkaisseet kirjan, joista Kempas julkaisi viime vuonna kirjan Elämäni viivat. Kourujärven kirjastolla opastetaan kännykkä- ja tietokoneasioissa keskiviikkona 10.10. ja seuraavana keskiviikkona 17.10. kuullaan Kaisu Hilakarin lukemia uusia ja vanhoja runoja.

Ohjelmaa palvelutaloissa

Kaunisjärven vanhainkodin Palvelupäivää vietetään tiistaina 9.10. Monipuolinen ohjelma tarjoaa tuolizumbaa, muotinäytöksen sekä harmonikkataituri Valto Savolaisen konsertin. Näiden lisäksi eri toimijat ovat esillä tapahtumassa. Toivon Kerho esiintyy neljä kertaa eri palvelukodeissa Senioreiden kulttuuriviikkojen aikana. Lapissa, Linnavuoren palvelukeskuksessa, nähdään Ulla Antolan esittelemänä kuvia Sammallahdenmäestä. Esillä on myös Suomen käsityön museon Pelkkää paperia -muistelusalkku.

Useita konsertteja

Musiikin ystäville on tarjolla useita konsertteja. Kulttuuriviikkojen konsertit aloittaa musiikkiopiston sello-oppilaiden konsertti Posellissa. Musiikkiopiston oppilaat esittävät myös Oskar Merikannon 150-vuotismerkkivuoden kunniaksi Merikannon teoksia Elämälle – Oskar Merikanto 150 vuotta -konsertissa. Musiikkiopiston opettajien, kitaristi Jonne Gransin ja pianisti Laura Iacovache-Panan, konsertissa kuullaan sävelmiä mandoliinilla ja pianolla. Vaikka mandoliini lukeutuu konserttilavoilla harvemmin kuultuihin soittimiin, Posellissa järjestettävässä konsertissa ohjelmassa on muun muassa Beethovenia.

Kansanmuusikot Maria Kalaniemi ja Marianne Maans juhlistavat 30-vuotista ystävyyttä konsertilla Posellissa. Konsertti on osa kaksikon juhlakiertuetta ja luvassa on sekä perinteistä että uutta kansanmusiikkia harmonikalla ja viululla esitettynä. Rauman Soittokunnan solistikonsertissa, Rauma-salissa sunnuntaina 14.10., kuullaan Timo Katilan säveltämän konserton kantaesitys. Senioriviikoilla järjestetään myös Eliksiiri-kuoron vuotuinen syyskonsertti, ja konsertin aiheena on elokuva- ja estradimusiikki.

Liikuntaa senioreille

Torstaina 11.10. vietetään valtakunnallista vanhusten ulkoilupäivää. Valtakunnallinen Vie vanhus ulos -kampanja haastaakin paikallisia toimijoita ja yksityishenkilöitä iäkkäiden ulkoiluystäviksi. Senioripuistossa järjestetään saman päivänä ohjattu ulkoiluhetki. Senioripuistoon voi tulla kuntoilemaan laitteilla tai viettämään ulkoiluhetken muiden senioreiden kanssa. Tiistain tuolijumpat Järjestötalolla on avoimia kaikille senioreille. Palvelupäivässä Kaunisjärvellä tiistaina 9.10. ohjelmassa on tuolizumbaa, johon voivat osallistua kaikenkuntoiset ikäihmiset.

Nykytanssia ja teatteria – uusia tuulia kulttuuriviikoilla

RaumArs-taiteilija, tanssija-koreografi Jontahan Breton (FR) on ohjannut syksyn aikana kolmea eri ryhmää. Breton on suunnitellut ja ohjannut koreografiat raumalaisille tanssin harrastajille, jotka esiintyvät Kohdataan tanssien -tapahtumassa keskiviikkona 10.10. Esityksessä nähdään, kuinka monivuoroinen häätanssi Rauman Purpuri muuntuu nykytanssiksi sekä suomalaisten ja ranskalaisten tanssin askeleiden kohtaaminen. Ainutlaatuisen tanssielämyksen kruunaa Jonathan Bretonin ja New Yorkista esitystä varten saapuvan Alexandre Balmainin yhteistanssinumerot.

Ohjelmalliset iltamat järjestetään Posellissa keskiviikkona 17.10. Tapahtuman tehdään yhteistyönä WinNovan matkailualan opiskelijoiden kanssa. Iltamien teemavuosi on 1950-luku ja tapahtuman sisällön suunnittelussa on otettu huomioon iltamien perinteiset ohjelmanumerot. Luvassa on runonlausuntaa, teatteriesityksiä, puheita, yhteislaulua ja voimisteluesitys. Iltamien ohjelma huipentuu tansseihin. Tansseissa esiintyvät Laura ja Kari, ja keikan kappaleet kuullaan raumangiälellä.

Teatteri Paikam Bääll esittää Rauma-salissa näytelmän Tämäkin on Pikku Pietarin piha sunnuntaina 21.10. Näytelmä pohjautuu Aapelin romaaniin Pikku Pietarin piha. Pitsiviikolla esitystä nähtiin viisi kertaa ja kysynnän vuoksi esitys tuodaan vielä yhdeksi illaksi suuren yleisön eteen.

 

Koko ohjelma on luettavissa Senioreiden kulttuuriviikkojen nettisivuilta:  https://www.rauma.fi/vapaa-aika-ja-liikunta/kulttuuri/senioreiden-kulttuuriviikot/

Painettu ohjelmaesitettä saa Palvelupiste Pyyrmannista, pääkirjastosta sekä ikäihmisten Palvelutorilta.