Ajankohtaista

Sinilevää voi yhä esiintyä paikoitellen Rauman uimarannoilla

Rantatuoleja Otanlahden rannalla.

Rauman uimarannoilla uimavesi on yleisesti hyvälaatuista, mutta sinilevää saattaa esiintyä paikoitellen. Viime viikolla yleisillä uimarannoilla ei havaittu sinilevää, mutta lämpimien säiden myötä levätilanne voi muuttua nopeastikin.

Yleisten EU-uimarantojen eli Bergströmin lammen, Otanlahden ja Saharannan uimarannoilla käytiin viimeksi tänään keskiviikkona 1.8., eikä rannoilla havaittu sinilevää. Näiltä kolmelta rannalta otettiin näytteet myös Raumaa koetelleiden rankkasateiden takia. Rankkasateet voivat heikentää uimaveden laatua.

Lapin uimarannan sinilevätilanne arvioitiin viime viikon torstaina. Seuraavat näytteet uimarannoilta otetaan jälleen ensi viikolla.

– Kiersimme ottamassa näytteet EU-rannoilta eikä sinilevää ollut havaittavissa. Tällä hetkellä ainoastaan Tenhonperän rantasaunalle olemme vieneet sinilevätiedotteen. Tästä huolimatta sinilevää voi olla myös muilla rannoilla, terveystarkastaja Jonna Aro kertoo.

Aro painottaa sinilevän olevan terveydelle haitallista ja sille altistumista tulee välttää. Sinilevä voi aiheuttaa allergisia iho-oireita, pahoinvointia, vatsavaivoja, silmä- ja korvatulehduksia, nuhaa tai yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä.

– Tyynellä säällä sinilevä nousee veden pinnalle muodostaen vihertävää lauttaa. Jos taas sää on kovin tuulinen, voi sinilevän havaitseminen olla vaikeampaa. Rakeinen, samea ja kerrostunut vesi kertoo usein sinilevästä, Aro kertoo.

Noitajärven, Pitkäjärven ja Kaarojärven rannat ovat välttyneet useana kesänä sinilevältä kokonaan.