Ajankohtaista

Suihkulähteet somistavat kaupunkia tänäkin kesänä

Ankkalammen suihkulähde kesällä 2022.

Rauman keskusta-alueella on useita suihkulähteitä, joista suurin osa kytketään päälle tänäkin kesänä. Anundilanaukion, Parpansalin ja Kaunisjärven puiston lähteet ovat jo käytössä.

– Yleensä suihkulähteet ovat toiminnassa vappuna, mutta kolea kevät on tänä vuonna viivästyttänyt hieman aikataulua. Kappelinsalmen kruunu pyritään saamaan kuntoon juhannukseen mennessä, kunhan uusi pumppu ensin saapuu, korjaamotiimin vetäjä Markus Nikander sanoo.

Kaunisjärven puistossa sijaitseva suihkulähde kytkettiin päälle viime viikon keskiviikkona 11.5.

– Ankkalampea piti ensin tyhjentää, jotta pääsimme asentamaan pumpun ja suuttimet paikoilleen. Sen jälkeen lampi täytettiin uudelleen. Joskus sadekin on täyttänyt sen, mutta tällä kertaa päädyimme pumppaamaan vettä takaisin, Nikander kertoo.

Suihkulähteet ovat toiminnassa lokakuun loppupuolelle asti. Raumalla suihkulähteet saavat yleensä olla rauhassa, vaikka Anundilanaukion lähde toisinaan joutuukin saippuapilan kohteeksi.

– Saippuan lisääminen suihkulähteeseen on onneksi aika harmiton pila, mutta runsas vaahtopilvi voi aiheuttaa vaaraa esimerkiksi liikenteelle, Nikander muistuttaa.

Kaupungintalon sisäpihan vesiaiheen pumppu vaatii vielä korjaustoimia ennen käyttöönottoa. Keskuspuistossa sijaitseva Vilkunpatsaan vesiaihe ja Kanalin teatterin edustalla sekä Tarvonsaaren sillan läheisyydessä olevat suihkut vaativat peruskorjausta.

– Vilkunpatsaan kaivot kaipaavat uusimista, mutta aikataulu ei ole vielä tiedossa. Kanalin suihkut taas tarvitsisivat uudet pumput toimiakseen. Niiden uudistamista käsitellään osana Kanalin kunnostushanketta, Nikander sanoo.

Rauman vanhimmat suihkulähteet löytyvät Kanalista, jotka asennettiin paikoilleen Rauman 525-juhlavuonna.