Sulottaret ja Sammakkoprinssi valmistautuvat kesän viettoon Kanalissa

sulottaret_2018

Kerttu Horilan veistokset, Kolme sulotarta ja Sammakkoprinssi, ihastuttavat kesäisin kaupunkilaisia ja matkailijoita Kanalissa kaupungintalon edustalla. Veistokset asetetaan paikalleen vapun tienoilla.

Sulottaret ja Sammakkoprinssi viettävät talvikaudet perinteisesti Wihertoimen tiloissa. Rauman taidemuseon museomestari Mika Kallioniemi ehostaa teoksia ennen niiden siirtämistä Kanaliin.

– Veistokset pestään ja tarvittaessa tehdään myös maalaus- ja hiontatoimenpiteitä, jotta ne pysyvät kunnossa ja edustavina, Kallioniemi sanoo.

Kolme Sulotarta ja Sammakkoprinssi ovat kuvataiteilija Kerttu Horilan tuotantoa. Veistosten kunnostamistavoista ja -ohjeista on sovittu taiteilijan kanssa.

– Tällainen kunnostus- ja ehostustyö on kiinnostavaa. Erityistä veistosten kunnostamisessa on se, että dokumentointi pitää huomioida ja konservointitoimenpiteet tulee tehdä hienovaraisesti. On tärkeää, etteivät ehostustyöt erotu siitä, millaiseksi teokset on aiemmin tehty, maalattu ja käsitelty.

Kolme sulotarta -teos on valmistunut vuonna 1999. Ensimmäiset kaksi vuotta Kanalissa kahlasivat keraamiset sulottaret, mutta ne päätettiin korvata kestävämmällä materiaalilla, maalatulla pronssilla. Keraaminen teos siirrettiin Rauman uimahalliin, jossa se on edelleen.

Teoksessa on kuvattu toisinto antiikin mytologiaan kuuluvasta kolme sulotarta -teemasta. Teoksesta ilmenee yksi Horilan taiteen keskeisimmistä teemoista – naiseuteen, naisen asemaan ja elämänkaareen liittyvien asioiden pohdinta.