Ajankohtaista

Suunnittelija Paola Suhosen kuratoima Iholla-näyttely täyttää Rauman taidemuseon pitsillä 12.6. alkaen

Paola Suhonen Iholla videoteos 2021

Paola Suhosen yhdessä Rauman museon ja Rauman taidemuseon näyttelytyöryhmän kanssa kuratoimaan Iholla-näyttelyyn pääse tutustumaan Rauman taidemuseossa 12.6.–26.9.2021.

– Rauman museon ja taidemuseon yhdistäessä voimansa mennyt ja nykyhetki kohtaavat. Näyttelyssä pitsi tulee iholle vaatesuunnittelun ja taiteen keinoin. Suhosen lisäksi näkökulmia pitsiin tuovat esimerkiksi Sasu Kauppi, Noora Vihervirta, raumalaiset pitsiyhdistykset sekä linnanjuhlista tutut pitsiluomukset, Rauman museon vs. museointendentti Minna-Liisa Salonsaari kertoo.

Paola Suhonen tunnetaan vaatesuunnittelijana ja muotoilijana, Ivana Helsingin suunnittelijana ja johtajana, taiteilijana, musiikin tekijänä, yrittäjänä, elokuvaohjaajana sekä Superwood-festivaalin luotsaajana. Hänellä on laajasti kokemusta ja osaamista suunnittelu-, taide, muotoilu- ja elokuva-alalta.

Näyttelyssä Paola Suhonen on esillä myös taiteilijana. Suunnittelutöiden lisäksi näyttelyssä on nähtävissä näyttelyn nimikkoteos, videoteos Iholla, valokuvaa sekä installointeja. Iholla-videoteoksen inspiraationa ja keskustelukumppanina näyttelyssä on nähtävissä vuonna 2020 menehtyneen valokuvataiteilija Susanna Majurin valokuvateos, jossa on kuvattuna Suhosen suunnittelema asu.

–  Iholla näyttely tuo pitsin iholle, lähelle, uuteen valoon ja uuteen aikaan. Näyttelyn kerroksellisuuden kautta näemme pitsin nostalgisuuden, perinteen moninaisuuden ja yhä uudelleen alkavan ajankohtaisuuden, Paola Suhonen kertoo.

Pitsi inspiroi

Kansainvälisesti arvostettu muotisuunnittelija Sasu Kauppi tuo näyttelyssä pitsin esiin uudessa kontekstissa. Kaupin mukaan hänen näyttelyä varten toteuttamissa asuissa töissä pitsistä insprioitunut printti yhdistyy katumuotiin, sporttisiin unisex-asuihin.

Raumalaislähtöinen Noora Vihervirta on Aalto-yliopiston valmistuva Muodin kandidaatti, joka lopputyönään tutki osterivinokkaiden orgaanisuutta ja 1940-luvun aamuleninkejä. Hänen suunnittelemissaan vaatteissa on yhdistetty nyplättyä pitsiä ja neuletta.

Raumalaisten nyplääjien pitseistä kohoava Pitsimetsä tuo esiin raumalaisia pitsiyhteisöjä Nyplääjät ry:tä ja Pitsikeskus Emeliaa.

– Pitsimetsä on kunnianosoitus raumalaiselle nypläysperinteelle ja raumalaiselle pitsi-identiteetille. Iholla-näyttely tuo esiin pitsiä, sen käyttöä, inspiraatiovoimaa, monimuotoisuutta ja merkitystä. Näyttely kutsuu pohtimaan pitsin monimuotoisuutta ja merkityksiä, Rauman museon vs. museointendentti Minna-Liisa Salonsaari sanoo.