Suunnittelukilpailun voittanut T-paita tuli myyntiin

t-paitakisan voittaja työ 2018

Rauman kaupunki järjesti viime keväänä printti-t-paidan suunnittelukilpailun, joka liittyi Rauman Tarinan tunnetuksi tekemiseen. Sen tavoitteena oli tuoda t-paidan kuvituksella esille, miltä kotikaupunki näyttää ja mikä kuvastaa parhaiten Raumaa ja raumalaisuutta. T-paidan vaativan painotyön takia se ei ehtinyt enää viime kesänä myyntiin, mutta on nyt ostettavissa 20 euron hintaan muun muassa Palvelupiste Pyyrmanista ja kaupungin verkkokaupasta.

T-paitakilpailuun osallistui yli 40 työtä ja se kiinnosti etenkin lapsia ja nuoria. Suosittuja aiheita olivat erityisesti merellisyys, maamerkit ja rauman kieli. Kilpailun voittajaksi valittiin Tiina Sundgren, jonka suunnittelemassa paidassa maamerkeistä ja ruoreista koottu kuvajono kulkee helmassa kiertäen koko T-paidan. Sundgrenin kilpailutyö nousi selkeäksi voittajaksi paitsi sisällöltään, myös siksi, että se oli lähes valmis toteutettavaksi.

Voittajatyössä on taidokkaasti piirretyt kuvat neljästä Rauman maamerkistä. Niistä Sundgren on valinnut kilpailutyöhönsä Pyhän Ristin kirkon, Hauenguanon kaivon, Vanhan Raatihuoneen ja vesitornin.

Kirkko viittaa Rauman pitkään historiaan ja perustamisen aikoihin. Hauenguanon kaivo symboloi ennen kaikkea maailmanperintökohde Vanhaa Raumaa ja sen elämää kaupungin tiivistymisen aikoihin, jolloin juomaveden laatu ei aina ollut riittävän hyvää. Hauenguanon kaivo oli yksi Vanhan Rauman yleisistä kaivoista, joista asukkaat hakivat vettä. Tämä maamerkki yhdessä vesitornin kanssa kertoo hyvin Rauman palvelujen kehittymisestä. Vesitornin tehtävä näkötornina puolestaan viittaa kaupungin arvoihin. Ollakseen ennakoiva on tähyiltävä kauas.

T-paidan kuvitukseen otettu Vanha Raatihuone viittaa Vanhan Rauman ja historian lisäksi kaupungin hallintoon, johtamiseen ja päätöksentekoon. Vanha Raatihuone on rakennettu vuonna 1776, ja se toimi aikanaan kaupunginvaltuuston edeltäjän eli kaupunginraadin päätöksentekopaikkana.

Maamerkkien väliin Sundgren on asettanut perinteiset ruorit, jotka symboloivat Rauman Tarinan ohjaavaa vaikutusta kaupungin kehittämisessä. Ruori nostaa myös esille merikaupunkiteeman ja kertoo symbolisesti Rauman Tarinan yhdestä linjauksesta ’Houkutteleva Rauma’, jonka kärkitavoitteena on tehdä merellisyys näkyväksi.

T-paidan suunnittelukilpailu liittyi Rauman Tarinan tunnetuksi tekemiseen. Sillä osallistettiin raumalaiset strategian jalkautukseen ja innostettiin niin aikuiset kuin lapsetkin maalaamaan kotikaupungin tulevaisuuskuvaa tai kertomaan visuaalisesti oma näkemyksensä nykyisestä Raumasta, sen tavoitteista tai arvoista.