Taidemuseon aulaan aukeaa maaliskuussa Showcase-vitriininäyttely

Marko Mertalan hiekkakiviveistos Naisfiguuri 3

Rauman taidemuseon aulaan avautuu 25.3. Showcase-vitriininäyttely, jonka tarkoituksena on esitellä paikallista taidetta museon vaihtuvien taidenäyttelyiden ohella. Näyttelytilana toimii suurikokoinen vitriini, joka on sijoitettu taidemuseon aula- ja museokauppatilaan. Näyttely on kaikkien museokaupassa vierailevien nähtävillä. 139 senttimetriä leveä, 100 senttimetriä pitkä ja 54 senttimetriä korkea vitriini on taiteilijoiden vapaasti käytettävissä. Sen sisällä voi esitellä mitä tahansa pienistä tauluista pienoisveistoksiin ja installaatioihin. Vitriininäyttely on osa taidemuseon 50-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Taidemuseo järjesti vuodenvaihteessa avoimen haun paikallisille taiteilijaseuroille ja taiteen opiskelijoille. Taidemuseon näyttelytyöryhmä valitsi saapuneista hakemuksista mahdollisimman monipuolisen kokonaisuuden esiteltäväksi juhlavuoden aikana. Näyttelyvuosi jaettiin neljään osaan ja taiteilijoiksi valikoituivat Marko Mertala (25.3.-10.5.2020), Mari Aspola & Maija Esko (10.6.-9.8.2020), Kirsi Kuusisto (9.9.- 30.10.2020) ja Rose-Mari Torpo (4.11.-31.12.2020). Jokaisen näyttelyn avajaispäivänä taidemuseo järjestää pienen kahvitilaisuuden, jolloin taiteilija on yleisön tavattavissa.

Kokeiluluontoisen vitriininäyttelyn tarkoituksena on tarjota taiteilijoille matalan kynnyksen näyttelytilaa ja kartoittaa, olisiko tämän kaltaiselle ympärivuotiselle näyttelytoiminnalle kysyntää myös tulevaisuudessa. Tähän asti taidemuseo on tarjonnut paikallisille taiteilijoille mahdollisuuden käyttää museon piharakennuksia erityisesti kesäisin. Käyttöä kuitenkin rajoittaa sää ja mahdollinen muu näyttelyohjelmisto. Showcase haluaa tarjota kävijöille 50-vuotisjuhlavuoden ajan ympärivuotisen paikallista taidetta esittelevän pienoisnäyttelyn. Museokaupassa näyttely on nähtävillä myös sellaisille museokauppakävijöille, jotka eivät osta sisäänpääsyä näyttelyihin.

Showcasen näyttelyvuoden avaa Marko Mertala (s.1966). Hän on valmistunut kuvanveistäjäksi Kankaanpään taidekoulusta 1997. Hänen näyttelynsä koostuu kivifiguureista, jotka on valmistettu satakunnan punaisesta hiekkakivestä. Mertala kertoo työskentelystään seuraavasti: ”Haluan veistoksillani ottaa kantaa, kritisoida ympäröivää maailmaa ilmiöineen, unohtamatta kuitenkaan perinteiseen veistotaiteeseen kuuluvaa esittävää/esteettistä taideilmaisua, kiviset figuurini ovat esimerkki ”veistämällä” tuotetusta esteettisestä ilmaisusta, käsin tekeminen on palkitsevaa!”.

Ensimmäinen Showcase-näyttely aukeaa 25.3.2020, jolloin taidemuseon museokaupassa on kahvitarjoilu ja taiteilijatapaaminen.

Taidemuseo ei toimi taideteosten välittäjänä, eikä vitriininäyttelyn teoksia voi ostaa suoraan taidemuseolta. Mikäli olet kiinnostunut ostamaan jonkin näyttelyn teoksista, taidemuseolta suositellaan olemaan yhteydessä suoraan taiteilijaan.

Kuva: Marko Mertalan veistos Naisfiguuri III (2013)