Ajankohtaista

Taiteilijahaku Rauman taiteilijaseuran näyttelyyn avautuu museopäivänä 18.5.2021

Helena Hietanen, Jusslan ovi (2018)

Helmikuussa 2022 Rauman taidemuseolla avautuu Rauman taiteilijaseuran näyttely, jonka teemaksi on valikoitunut sininen. Koko taidemuseon täyttävän näyttelyn kuraattoreina toimivat Helena Hietanen, Laura Kokkonen ja Aleksandra Turunen. Taiteilijahaku näyttelyyn avautuu 17.5. ja se on avoinna 15.8. saakka.

– Näyttelyn inspiraationa sininen on monitulkinnaisuudessaan lumoava. Painava syvyys tai ilmava keveys voivat näyttäytyä yhtä lailla sinisinä, eivätkä näin asettaudu toisiaan vastaan vaan ennemminkin keskustelemaan toistensa kanssa. Sininen on aina läsnä, ja toisaalta jokaisessa hetkessä erilainen, pohtii Rauman taidemuseon museovirkailija ja taiteen tutkija Aleksandra Turunen.

– Sininen liittyy mielessäni rajattomuuteen ja kaikkeuteen, koko planeettaa syleileviin mereen ja taivaaseen. Maggie Nelsonin Sinelmiä avasi minulle sinisen värin kiihkeitä ja intohimoisia tasoja ja siten auttoi ymmärtämään paremmin, miksi väri on minullekin niin vetovoimainen ja lapsuudesta saakka lempivärini. Sininen hetki on raja päivän ja yön välillä, siirtymä arkipäiväisyydestä unen aikaan, kertoo taidehistorioitsija ja kuraattori Laura Kokkonen.

– Jäin miettimään suhdettani siniseen, väriin ja sanaan. Käytän itse sinistä harkitusti teoksissani. Muoto ja materiaalisuus sekä valon ominaisuudet heijastavuus, kiiltävyys ja läpikuultavuus ovat välineitäni. Sininen kuitenkin yllättää ja ilmestyy jostain, kun sille on tilaa. Itseasiassa se on eri sävyissään lempivärini, jonka tunnelman tunnistan. Lohduttava sininen, pohtii kuvanveistäjä Helena Hietanen.

Rauman taiteilijaseura ry on vuonna 1945 perustettu raumalaisten ja satakuntalaisten kuvataiteilijoiden järjestö, joka kuuluu Suomen kuvataidejärjestöjen liittoon. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kuvataidetta Raumalla ja ympäristössä, toimia kuvataiteen ja sen harjoittajien yhdyssiteenä ja etujärjestönä sekä lähentää taiteilijoita ja taideyleisöä.

Taiteilijaseuran jäseneksi voi hakea satakuntalainen tai vakkasuomalainen kuvataiteilija, jolta löytyy alan koulutusta ja/tai näyttöä osaamisesta ja aktiivisuudesta kuvataiteilijana. Avoimen hakemuksen voi toimittaa sähköpostitse osoitteeseen raumantaiteilijaseurary@gmail.com.

Hakuohjeet

Taiteilijahaku järjestetään avoimena portfoliohakuna. Taiteilijoita pyydetään toimittamaan avoin hakemus yhtenä pdf-tiedostona (max. 3 MB) sähköpostitse osoitteeseen taidemuseo@rauma.fi.

Hakemuksessa tulee käydä ilmi taiteilijan tiedot, opiskelu- ja työkokemus ja sen yhteyteen tulee liittää porfolio tai linkki nettiportfolioon. Kuraattorit tekevät valinnat hakemusten perusteella syyskuun alkuun mennessä, jonka jälkeen taiteilijoille tiedotetaan valinnoista.

Näyttelyn taiteilijahaku on avoinna 18.5.–15.8.2021.