Ajankohtaista

Taloyhtiöillä ja kiinteistöillä mahdollisuus vapaaehtoiseen muovipakkauskeräykseen 1.1.2019 alkaen

Jätehuolto. Kierrätyspiste.

Raumalaiset taloyhtiöt ovat ennestään velvollisia keräämään metallia, paperia, pahvia ja biojätteitä. 1.1.2019 alkaen niin taloyhtiöillä kuin yksittäisillä kiinteistöillä on mahdollisuus osallistua muovipakkauskeräykseen. Energiajätteen keräys lopetetaan Raumalla vuoden 2019 alussa.

Muovipakkauskeräys on maksullista, mutta halvempaa kuin sekajätteen keräys. Hinnat vahvistetaan syksyn aikana.

Keräykseen sopivat kaikki kotitalouksien muovipakkaukset. Ennen keräysastiaan laittamista pakkaukset tulee huuhdella tai pyyhkiä. Muovipakkauksista erotellaan myös kannet, korkit ja pumput, sillä ne ovat eri muovilajeja kuin itse pakkaus.

Muovipakkauskeräykseen saa laittaa

• jogurttipurkit, voirasiat, leikkele-, juusto-, ja valmisruokapakkaukset
• pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
• muovipullot, -kanisterit ja -purkit
• muovikassit, -pussit ja -kääreet

Keräykseen ei saa laittaa likaisia muovipakkauksia, sekajätettä tai muita muovituotteita.

Kierrättämisellä raaka-ainetta uusiin muovituotteisiin

Jokaisen kiinteistön on kuuluttava järjestettyyn jätehuoltoon jätelain puitteissa. Niin isot kuin pienetkin taloyhtiöt on velvoitettu lajittelemaan jätteet.

– Aluksi kierrättäminen voi tuntua vaikealta, kun on paljon erilaisia astioita ja ohjeita. Asian sisäistäminen vaatii hiukan kärsivällisyyttä ja perehtymistä. Hevossuon jäteasemalla neuvotaan niin paikan päällä kuin puhelimitsekin. Tyhmää kysymystä ei olekaan, projektityöntekijä Hanna Sokka kertoo.

Oikeanlaisella kierrättämisellä saadaan raaka-ainetta uusiin muovituotteisiin, mikä edistää kiertotaloutta. Puhtaasta muovista valmistetaan muovirakeita, joista tehdään muun muassa roskapusseja ja -säkkejä, muovikasseja sekä putkia. Kierrätys säästää muovin valmistuksessa tarvittavaa energiaa ja vähentää öljyn käytön tarvetta. Huonolaatuinen muovi päätyy poltettavaksi energiaksi.

Jos muovipakkauskeräystä ei ole omassa taloyhtiössä, pakkaukset voi viedä kauppojen pihoilla oleviin Rinki Oy:n pisteisiin. Lisätietoa osoitteessa Rinkiin.fi.