Ajankohtaista

Terveysvalvonta muistuttaa uimakauden alkaessa veden laadun tarkkailusta

Ihmisiä Otanlahden rannalla.

Uimakausi alkaa virallisesti lauantaina 15.6.2019. Rauman kaupungin terveysvalvonta muistuttaa uimareita kiinnittämään huomiota muun muassa sinilevään, veden mahdollisiin bakteereihin sekä uimarantojen hygienia-asioihin.

Sinilevien esiintymistä vaikea ennakoida

Lämmin tyyni sää ja hyvät ravinneolosuhteet edistävät sinilevien kasvua ja esiintymistä. Sinilevät voivat värjätä veden vihreäksi ja muodostaa veden pinnalle paksuja leväkasaumia. Sinilevien esiintymistä uimarannoilla on vaikea ennustaa ja hallita – määrä voi vaihdella nopeasti.

– Uimareiden kannattaa silmämääräisesti arvioida uimaveden tila ennen uimista. Uimisen lisäksi myös voimakkaasti aerosoleja muodostavassa vesiurheilussa voi altistua sinileville. Jos epäilee sinilevää uimavedessä, voi levämassaa kokeilla tikulla, terveystarkastaja Jonna Aro kertoo.

Mikäli levämassa hajoaa hippusina veteen, kyseessä on todennäköisesti sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu levä. Sinilevän voi tunnistaa myös ottamalla vettä lasiin ja antaa veden seistä tunnin ajan. Sinilevät nousevat veden pinnalle vihertävinä hiukkasina.

Jos vedessä on tai on hiljattain esiintynyt sinilevää, vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, edes keitettynä.

– Sinileväistä vettä ei saa käyttää löylyvetenä, pesuvetenä eikä tiskivetenä. Vettä ei suositella myöskään käytettäväksi kasteluvetenä syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Uimista runsasleväisessä vedessä tulee välttää. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa päästää tällöin rantaveteen tai uimaan, Aro jatkaa.

Sinileviä sisältävä vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, pahoinvointia, vatsavaivoja, silmä- ja korvatulehduksia, nuhaa tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Rannikkovesissä voi ilmetä vibriobakteerikantaa

Pitkään jatkuvat helteet lisäävät myös riskiä saada vibriobakteerin aiheuttama infektio Suomen rannikkovesissä. Vibriobakteerit voivat lisääntyä voimakkaasti lämpimissä merivesissä, joiden suolapitoisuus on alhainen. Terveysriski kasvaa erityisesti merialueen matalilla uimarannoilla.

Uimaveden välityksellä saadut vibriobakteeritartunnat ovat tavallisimmin haavaumien kautta saatuja ihoinfektioita. Bakteerit voivat aiheuttaa uimareille myös ulkokorvan tulehduksia, sekä nieltynä lieväoireisen vatsataudin.

– Vibrioiden aiheuttamat merivesivälitteiset infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti niille, joilla kehon puolustuskyky on alentunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi. Näiden henkilöiden tulisikin meriveden lämmetessä välttää Itämeressä uimista, mikäli heillä on ihorikkoja tai muita haavaumia, Aro sanoo.

Uimarantahygienia on yhteinen juttu

Uimarannan käyttäjiä pyydetään kiinnittämään huomiota myös uimarantahygieniaan. Yleisiltä uimarannoilta löytyvät wc-tilat ja roska-astiat. Uimista on syytä välttää vatsa- ja oksennustaudin aikana. Koirien tuominen uimarannalle ja koirien uittaminen yleisillä uimarannoilla on kielletty.

Ensimmäiset uimavesinäytteet otetaan Rauman uimarannoilta viikolla 24.