Ajankohtaista

Tiina Sundgren vei T-paitakisan voiton

t-paitakisan voittaja työ 2018

Rauman kaupungin strategiatyöhön liittyvän T-paitakisan voittajaksi on valittu Tiina Sundgren, jonka suunnittelemassa paidassa maamerkeistä ja ruoreista koottu kuvajono kulkee T-paidan helmassa kiertäen koko T-paidan. Sundgrenin kilpailutyö nousi selkeäksi voittajaksi paitsi sisällöltään myös siksi, että se on lähes valmis toteutettavaksi. Voittajan lisäksi raati päätti palkita Pyynpään esiopetuksen Pääkkösten ryhmän kunniakirjalla.

Huhtikuussa järjestettyyn kilpailuun osallistui yli 40 henkilöä. Kahdenkymmenenviiden yksittäisen osallistujan lisäksi kilpailutyö saatiin 18 eskariryhmäläiseltä. Kilpailussa pyydettiin kertomaan oma näkemys kotikaupungista tai raumalaisuudesta. Inspiraatiota kehotettiin ammentamaan Rauman Tarinan kakkososasta eli uudesta kaupunkistrategiasta.

Kilpailu kiinnosti etenkin lapsia ja nuoria. Suosittuja aiheita olivat erityisesti merellisyys, maamerkit ja rauman kieli. Maamerkeistä eniten oli esillä raatihuone. Lasten töissä maamerkit saivat seurakseen vaikkapa ilmapallon tai Rauman enkelin. Kunniakirjan saaneet eskariryhmäläiset olivat taidokkaasti piirroksin kuvanneet elämää Raumalla. Niistä nousee esille luonto, eläimet ja aurinkoisuus.

Voittajatyössä on taidokkaasti piirretyt kuvat neljästä Rauman maamerkistä. Niistä Sundgren on valinnut kilpailutyöhönsä Pyhän Ristin kirkon, Hauenguanon kaivon, raatihuoneen ja vesitornin.

Sundgrenin työssä T-paitaraati näki kirkon viittaavan Rauman pitkään historiaan ja perustamisen aikoihin. Hauenguanon kaivon raati näki symboloivan ennen kaikkea maailmanperintökohde Vanhaa Raumaa ja sen elämää kaupungin tiivistymisen aikoihin, jolloin juomaveden laatu ei aina ollut riittävän hyvää. Hauenguanon kaivo oli yksi Vanhan Rauman yleisistä kaivoista, joista asukkaat hakivat vettä. Tämä maamerkki yhdessä vesitornin kanssa kertoo hyvin Rauman palvelujen kehittymisestä. Vesitornin tehtävä näkötornina puolestaan viittaa hyvin kaupungin arvoihin. Ollakseen ennakoiva on tähyiltävä kauas.

Raatihuoneen nähtiin viittaavan Vanhan Rauman ja historian lisäksi kaupungin hallintoon, johtamiseen ja päätöksentekoon. Vuonna 1776 rakennettu raatihuone toimi aikanaan kaupunginvaltuuston edeltäjän eli kaupunginraadin päätöksentekopaikkana.

Maamerkkien väliin Sundgren on asettanut perinteiset ruorit, jotka raadin mielestä symboloivat hienosti Rauman Tarinan ohjaavaa vaikutusta kaupungin kehittämisessä. Ruori nostaa myös esille merikaupunki-teeman ja kertoo symbolisesti Rauman Tarinan yhdestä linjauksesta ”Houkutteleva Rauma”, jonka kärkitavoitteena on tehdä merellisyys näkyväksi. Ruori laivan osana viittaa myös kilpailun taustamateriaalina annettuun Rouhevasti rohkeampi Rauma -esitteeseen. Siinä strategiakokonaisuus resursseineen, arvoineen, linjauksineen ja kärkineen kuvataan laivana, jota ohjataan muuttuvassa toimintaympäristössä vakaasti kohti haluttua päämäärää.

Tiina Sundgrenille luovutetaan palkinnoksi bluetooth-kaiutin ja voittajatyöstä tehty T-paita. Pyynpään eskariryhmän edustajille luovutetaan kunniakirja ja pienet henkilökohtaiset muistot kilpailusta. Rauman uusia T-paitoja valmistetaan kesäsesonkia varten ja niitä saa ostaa kesän edetessä ainakin palvelupiste Pyyrmanista.