Ajankohtaista

Vanha Rauma on Suomen Kotiseutuliiton Vuoden kaupunginosa 2022

Pihakirppis Vanhassa Raumassa.

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vanhan Rauman Vuoden kaupunginosaksi 2022. Vuoden kaupunginosa -palkinnon avulla Kotiseutuliitto korostaa kaupunginosien paikallistoimijoiden aktiivisuuden merkitystä kotiseudun viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden rakentamisessa. Kilpailussa haetaan urbaania kaupunginosaa, jossa ihmiset, yhdistykset ja muut toimijat ovat yhdessä aktiivisia ja jossa on hyvä asua. Hyvässä kaupunginosassa toiminta on monipuolista, kestävää ja kaikille avointa.

Tänä vuonna ehdotuslomakkeessa kyseltiin erityisesti, miten kestävä kehitys näkyy kaupunginosassa ja sen toiminnassa? Miten yhdistykset ja toimijat rakentavat kestävää tulevaisuutta? Huomioidaanko kaupunginosassa kestävyyden monia ulottuvuuksia? Miten ne näkyvät päivittäisessä elämässä, asukkaiden arjessa ja kaupunkikuvassa?

Kuka tahansa saattoi tehdä ehdotuksen kilpailuun. Raumalaiset osoittivat erityistä aktiivisuutta tänä vuonna, ja kaupunginosan puolesta tehtiin kymmenen vakuuttavaa ja havainnollista ehdotusta Vuoden kaupunginosaksi.

– Vanha Rauma on kestävyyden elävä ilmentymä ja huikea rakennusperintökohde, jota vaalitaan ylpeydellä, todetaan valintaraadin perusteluissa.

Kotiseutuliiton kaupunkijaosto toimii palkinnon valintaraatina. Lopullisen päätöksen valinnasta teki liiton hallitus.

Maailmanperintökohteessa on ajan patinaa

– Palkinto on arvostus sille, että me asukkaat korjaamme talomme perinteitä kunnioittaen, pidämme huolen visuaalisesti rikkaasta ja kauniista kotipaikastamme, josta huokuu lämpö ja välittäminen ympäristöstä sekä muista ihmisistä, kertoo RaumArs-taiteilijaresidenssin toiminnanjohtaja Hannele Kolsio,joka oli yksi Vanhaa Raumaa Vuoden kaupunginosaksi ehdottaneista henkilöistä.

Kolsio on asunut Vanhassa Raumassa jo 26 vuoden ajan – siitä lähtien, kun onnistui toteuttamaan lapsuuden haaveensa muuttaa alueelle.

– Vanha Rauma on ihastuttava kokonaisuus. Se on edustava näyte pohjoismaisesta puurakentamisesta. Kaupunginosa huokuu historiaa, mutta se on silti elävä kaupunkikeskusta, erilainen keskusta kuin missään muussa suomalaisessa kaupungissa. Vuoden kaupunginosa arvonimi on kunnianosoitus Vanhan Rauman elävänä pitäville tahoille, museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari kertoo.

Vuoden kaupunginosa -tunnustus luovutetaan kesällä raumalaisille Vanhan Rauman maailmanperinnön 30-vuotisjuhlassa.

Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maan suurimmista kansalaisjärjestöistä. Kotiseutuliitto vaalii kulttuurin monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä, nostaa esille paikalliskulttuureita, tukee kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun. Liiton jäsenistöön kuuluu noin 750 nkotiseutu-, kaupunginosa- ja muuta yhdistystä, yli sata kuntaa ja maakuntien liitot. Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista.

Kotiseutuliitto vastaa valtionavustuksen jakamisesta seurantalojen korjauksiin ja tarjoaa asiantuntijaneuvontaa korjauksiin liittyvissä kysymyksissä.

Kotiseutuliiton perustelut

Vanha Rauma on paikka, joka on nähtävä uudelleen. Vanha Rauma on urbaani sanan syvimmässä merkityksessä. Unescon status on myönnetty elävälle kaupunkikeskustalle. Se ei ole pelkkä asuinalue eikä
historiallinen turistikohde. Se on Rauman kaupungin keskus ja vahvin identiteettitekijä.

Vanha Rauma on kestävyyden elävä ilmentymä ja huikea rakennusperintökohde, jota vaalitaan ylpeydellä. Kestävän kehityksen ideaa on edistetty kaupunginosassa jo vuosikymmenet, siitä lähtien kun alueen suojelusta päätettiin. Historiaa, perinteitä ja kestävyyttä kunnioitetaan ja vanhoista rakennuksista on pidetty upeasti huolta. Koko kaupunginosa on säilynyt elävänä nykyaikaan ja varmasti säilyy vielä pitkälle tulevaisuuteen. Rakennuskannan ylläpitoa ja korjaamista varten apuna on oma korjausneuvoja ja kaupunginosaan on perustettu rakennusmateriaalipankki kierrätystä tukemaan.

Kaupunginosaa on kehitetty pitkäjänteisesti ja sen hoitamiseen, yhteistoimintaan ja eläviin elinkeinoihin ovat sitoutuneet kaikki alueen toimijat. Pihoilla viljellään puutarhakasveja suojaisissa olosuhteissa. Asukkailla on halu huolehtia kaupunginosastaan. He ovat aktiivisia ja puhaltavat yhteen hiileen. Vanhoissa rakennuksissa toimivat palvelut ovat tätä päivää ja kaupunginosa on avoin myös ulkopuolisille. Taide ja kulttuuri kukoistavat.

Erityisen huomionarvoista on hiljainen äänimaisema, joka tekee olosta miellyttävän, turvallisen ja terveellisen. Tämän on mahdollistanut alueen hyvä liikennesuunnittelu.