Ajankohtaista

Vanhan opiston sisätilat kunnostetaan rakennuksen historiaa kunnioittaen

Vanha opisto ulkoa.

Rauman vanhan opiston Orvokki-luokkaa peruskorjataan parhaillaan. Markku-sali kunnostettiin jo viime vuonna, ja nyt samat toimenpiteet tehdään rakennuksen länsipäähän. Remontti valmistuu syyskuun alussa. Vanha opisto on Rauman kansalaisopiston käytössä.

– Rakennuksen alapohja ja kaikki pinnat ovat kokeneet mittavan kunnostuksen. Orvokki-luokasta löydettiin peruskorjauksen edetessä tikutettu seinärappaus. Rappaus on säilynyt yllättävän hyvin näihin päiviin saakka. Salin pohjoinen seinä yritetään konservoida ja saada säilymään rapattuna, Rauman kaupungin arkkitehti Minna Linnala kertoo.

Kyseessä on 1800-luvun rakennus, jonka kunnostamisessa on huomioitu erityisesti rakennushistorialliset erityispiirteet. Pintojen värimaailmat on haettu ja kaivettu esiin vanhoista maalikerroksista erillisen väritystutkimuksen avulla.

– Peruskorjauksen suunnittelussa on pyritty siihen, että tilan ja sen pintojen kehityshistoria olisi luettavissa valmiissa tilassa. Länsiseinälle jätetään isohko fragmenttialue, jossa näkyvät kaikki seinän eri pintamateriaalit ja -kerrokset. Myös käyttäjät, pintojen kuluminen sekä rakennuksen muut huonetilat ja niiden ominaispiirteet on huomioitu, Arkkitehtitoimisto Elon arkkitehti Hanna Elo kertoo.

Mittava urakka on toteutettu pääasiassa Rauman kaupungin omana työnä, mutta mukana on myös ulkopuolisia restauroinnin ammattilaisia ja asiantuntijoita. Työmaalla työskentelee kaksi timpuria ja yksi maalari. Sähkötyöt kaupunki ostaa ulkopuoliselta toimijalta.

Peruskorjauksen suunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Elo. Seinien kuntokartoituksen ja konservoinnin toteutti rakennuskonservaattori Helena Salo Konservointi Helteeltä yhdessä Jaana Finnbergin kanssa. Orvokki-luokan väritutkimuksesta vastasi Verstas2:n restaurointimestari Jaana Finnberg.

Perinteiset korjausmenetelmät käyttöön

Esimerkiksi Orvokki-luokan katto ja seinä maalattiin liimamaalilla, jonka levittäminen vaatii erityisosaamista. Liimamaali tehdään liimasta, vedestä ja liidusta. Verstas2:n restaurointimaalari Jenni Joensuu opasti kaupungin omaa maalaria Tiina Suomista katon maalauksessa.

– Katon maalaus on saatu juuri päätökseen. Lähiviikkoina olemme myös korjanneet ja vaihtaneet hirsiä. Seuraavaksi ryhdymme korjaamaan rappausta, rakennusmestari Ville Salo kertoo.

Hanna Elon mukaan projekti on ollut tiivistahtinen, mutta työt ovat sujuneet jouhevasti.

– Kommunikaatio toimii hienosti eri osapuolten välillä. Mukana on monia vanhojen tekniikoiden ja materiaalien tuntijoita, kuten Rauman kaupungin oma korjausneuvoja Piritta Ernvall. On hienoa, että kaupunki panostaa kiinteistöjensä kunnostamiseen niiden historiallisia erityispiirteitä kunnioittaen, Elo sanoo.

Päätysisäänkäynti uusitaan myöhemmin

Rakennuksen päädyssä oleva vanha sisäänkäynti ei sisälly syksyllä valmistuvaan peruskorjausurakkaan. Rakennukseen tulee kuitenkin mahdollistaa tulevaisuudessa esteetön sisäänkäynti, ja sen suunnitteleminen alkaa remontin jälkeen. Vanha kuisti toimii yhtenä mahdollisena reittinä.

– Päätysisäänkäynnin ja kuistin suunnittelutyö on jo tilattu, mutta toteutusajankohta ei ole vielä tiedossa, Minna Linnala lisää.

Tiesitkö?

  • Kyseessä on vuonna 1827 valmistunut koulurakennus, joka on toiminut muun muassa triviaalikouluna ja pedagogiona.
  • Triviaalikoulu-nimitys on säilynyt, vaikka Turun triviaalikoulu toimi rakennuksessa vain lukuvuoden 1830–31.
  • Rakennusta laajennettiin vuonna 1855.
  • Tilat ovat olleet Rauman kansalaisopiston käytössä 1920-luvulta lähtien.