Ajankohtaista

Vanhan Raatihuoneen restauroinnin hankesuunnitelma on valmistunut

Raatihuoneen torni ilmakuva

Rauman Vanhan Raatihuoneen restauroinnin hankesuunnitelma valmistui marraskuussa. Suunnitelmasta selviävät esimerkiksi kohteen nykytila, tilojen käyttötarpeet, tarvittavat suunnitteluratkaisut sekä restauroinnin aikataulu. Sivistysvaliokunta käsittelee hankesuunnitelmaa kokouksessaan keskiviikkona 24.11.

Hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen siirrytään suunnittelijoiden kilpailutukseen ja sen jälkeen toteutuksen suunnitteluun. Rakennuksen yläpohjan ja vesikaton korjaustöiden on tarkoitus alkaa jo ensi kesänä.

– Tavoitteena on, että tuleva restaurointi valmistuu vuonna 2026, jolloin rakennus täyttää 250 vuotta, arkkitehti Minna Linnala sanoo.

Tulevia korjaustoimenpiteitä ja restaurointia varten raatihuoneesta on teetetty rakennushistoriaselvitys. Siinä käydään läpi kohteen rakennushistoriaa ja muutosvaiheita. Selvitys ohjaa kaavoituksen sekä suojelu- ja suunnittelutavoitteiden määrittämistä.

– Rakennuksen arvotus tehtiin työryhmässä, johon kuuluivat selvityksen laatineen arkkitehdin lisäksi tilapalveluiden ja kaavoituksen arkkitehdit sekä museoviraston edustaja, Linnala kertoo.

Raatihuoneen rakennushistoriaselvityksen ja hankesuunnitelman on laatinut arkkitehti Sanna Ihatsu CasaCo Oy:stä.

– Hankesuunnittelu lähti liikkeelle perusteellisilla kuntotutkimuksilla, joiden avulla selvitettiin rakennusrungon nykytilaa, rakennetyyppejä ja haitta-aineita. Tutkimuksiin sisältyivät erilliset osiot myös julkisivuille, vesikatolle ja ulkovaipan väritykselle, Linnala sanoo.

Tutkimukset suoritti Insinööritoimisto Lauri Mehto Oy, joka on ansioitunut rakennushistoriallisesti arvokkaiden kohteiden rakennetutkimuksessa ja -suunnittelussa.

Vanhan Raatihuoneen restauroinnin ja uudisrakennuksen kustannusarvio on noin 2,7 miljoonaa euroa.