Ajankohtaista

Vanhat tekstiilit vaihtoon poistotekstiilikeräyspisteillä

Jätehuolto. Kierrätyspiste.

Rauman seudun jätehuoltolaitos aloitti poistotekstiilikeräyskokeilun Rauman alueella viime kesänä. Kokeilu on osa poistotekstiilin keräys-, lajittelu- ja jatkojalostuskokonaisuus Telaketjua. Telaketjun tavoitteena on rakentaa koko maan kattava poistotekstiilin käsittelyjärjestelmä. Poistotekstiilikeräysastioita löytyy Rauman kaupunkialueelta seitsemän.

Tuottajavastuulain voimaantulon myötä lasi- ja kartonkijäteastioista huolehtivat nyt tuottajat itse. Lasi- ja kartonkijäteastioiden poistuttua jätehuoltolaitoksen piiristä, korvattiin näistä osa poistotekstiilikeräysastioilla.

Poistotekstiilikeräykseen voi laittaa käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, esimerkiksi takit, housut, paidat ja lakanat sekä pyyhkeet. Esimerkiksi alusvaatteet ja sukat, matot, kengät, laukut tai peitot eivät kuulu poistotekstiilikeräykseen.

– Tekstiilinkeräyspisteet aiheuttivat kaupunkilaisissa intoa, mutta jonkin verran tekstiilien sekaan eksyy sinne kuulumatonta tavaraa. Tekstiilit lajitellaan jätehuoltolaitoksella käsin ja tarkistetaan materiaalien mukaan. Kierrätetyistä tekstiileistä jatkokäsitellään ja valmistetaan muun muassa mattoja, kertoo vastaava jätehuoltoneuvoja Tarja Sillanpää.

Kierrätettävien tekstiilien tulee olla kuivia ja ne on pakattava muovipussiin tai jätesäkkiin. Mikäli kierrätettävät tekstiilit pääsevät homehtumaan, voi koko kierrätyserä pilaantua eikä jatkokäsittelyä voida tehdä.

Poistotekstiilikeräyspisteet ovat Kourujärven Pärskällä, Eteläkadulla, Itsenäisyydenkadulla, Kappelinsalmessa, Kaaron koululla, Uotilassa ja Lapin Myllykujalla.

Poistotekstiilikeräys jatkuu toistaiseksi.