Ajankohtaista

Vanhusten asumispalveluyksiköiden asukkaat pääsevät ulkoilemaan läheistensä kanssa

Kuvituskuva vanhuspalvelut

Rauman kaupungin vanhuspalveluyksiköissä asuvien vanhusten ja heidän läheistensä yhteiset ulkoilut ovat tästä lähtien sallittuja. Koronaepidemia on Suomessa merkittävästi hidastunut ja tilanne on tällä hetkellä rauhallinen. Satasairaalan infektioyksikön infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälän perjantaina 5.6. antaman kannanoton mukaan ulkoilut voidaan sallia, vaikka poikkeusolot ovat edelleen voimassa.

Mikäli ulkoilu ei ole mahdollista esimerkiksi asukkaan tai läheisen kunnon vuoksi, tapaamiset voidaan järjestää yksiköiden ulkotiloissa tai sisätilaan perustetuissa tapaamispaikoissa. Sisätapaamispaikoissa asukkaan ja läheisten välissä on kirkas akryylilevystä valmistettu pärskesuoja, joka suojaa fyysisiltä kontakteilta tapaamisissa. Muissa vanhuspalvelujen yksiköiden sisätiloissa vierailukielto on edelleen toistaiseksi voimassa.

Läheisen tulee tapaamisen aikana käyttää kasvovisiiriä, jonka hän saa asumispalveluyksikön henkilökunnalta. Fyysistä kontaktia tulee mahdollisuuksien mukaan välttää. Ulkoilun tulee tapahtua yksikön lähialueella.

Tapaamisesta sovitaan etukäteen puhelimitse yksikön henkilökunnan kanssa. Vierailijoiden tulee odottaa tapaamista yksikön ulkopuolella. Hoitohenkilökunta ottaa vierailijat vastaan ja neuvoo suojaimien käytössä sekä käsihygieniassa.

– Asukkaiden läheisiä pyydetään huomioimaan, että yksiköissä on paljon asukkaita, jotka eivät ole kevään aikana saaneet tavata läheisiään. Tämä saattaa aiheuttaa ruuhkaa tapaamisten järjestämiseen. Toivomme, että samalla vierailukerralla tulee vain yksi tai kaksi läheistä, vanhuspalvelujen johtaja Tuuli Lindström ohjeistaa.

Vierailijoilla ei saa olla minkäänlaisia hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, tai muita tyypillisiä koronaviruksen oireita, joita ovat kurkkukipu, painon tunne rinnalla, tai lihaskipu. Myös huonovointisuus, maku- ja hajuaistin häiriöt sekä suolisto-oireet, kuten lievähkö ripuli tai vatsakipu, voivat olla oireita.

– Rauman vanhuspalvelut seuraa tilannetta aktiivisesti ja tilanteen muuttuessa vierailurajoituksia voidaan ottaa uudelleen käyttöön nopeastikin, Tuuli Lindström kertoo.

Lisätietoja tapaamisista ja tapaamisajoista saa vanhusten asumispalveluyksiköiden henkilökunnalta.

Myös vammaispalvelujen asumisyksiköiden asukkaat pääsevät tapaamaan läheisiään ulkona turvavälejä noudattaen ja kasvojen suojavisiiriä käyttäen. Vierailukielto on toistaiseksi voimassa vammaispalvelujen yksiköiden sisätiloissa.