Viime kesän Pitsiviikko-mainosbanderollit muuttuvat kestokasseiksi

Kuva: banderolleista tehdyt kestokassit ja -pussukat

Rauman kaupunki toteutti kesällä kaksi kankaasta valmistettua Pitsiviikko-mainosbanderollia. Banderollit riippuivat keskustassa Valtakadun yllä kesä-heinäkuussa. Pitsiviikon jälkeen mainoskankaille mietittiin sopivaa kierrätystapaa. Rauman Lapista kotoisin oleva vaatesuunnittelija ja käsityötaituri Laura Hannulla tarjoutui työstämään kankaista kierrätystuotteita. Ideoinnin tuloksena hän toteutti muutamia erilaisia kasseja ja pussukoita.

– Banderollit olivat noin metrin korkuisia ja kuusi metriä pitkiä. Kangas oli kaksinkertainen ja molemmilla pitkillä sivuilla kulki kuja köydelle. Reunan rakenne erosi aiemmin käyttämistäni banderolleista. Kierrätysmateriaalilähtöisessä suunnittelussa pyrin aina ensisijaisesti hyödyntämään olemassa olevia rakenteita ja suunnittelemaan nollahukkaperiaatteella, Laura Hannula kertoo.

Banderollien materiaali on tekokuitua eli kestävää ja pestävää.

– Materiaalinsa puolesta banderollit soveltuvat parhaiten suojiksi ja kantimiksi eli esimerkiksi kestokasseiksi. Koska näiden banderollien mukana tuli myös iso määrä köyttä, halusin johonkin tuotteeseen hyödyntää myös sen, Hannula jatkaa.

Mustasta banderollista Hannula kehitteli ison kestokassin, jossa on myös vetoketju ja kahdet erimittaiset kantokahvat. Sisällä on tasku esimerkiksi juomapullolle ja lompakolle. Kassi soveltuu ostosten tai harrastusvälineiden kantamiseen.

Pinkistä banderollista hän suunnitteli jumppakassin sekä ylijäämästä kaksi pienempää vetoketjupussukkaa. Jumppakassin voi heittää vetonaruista selkään repuksi ja päälle jäävään taskuun voi nopeasti laittaa vaikka hupparin. Myös vetoketjupussukoissa on etutasku.

– Kankaasta ei jäänyt leikatessa yhtään ylijäämää. Valmistuksessa ei ole käytetty muuta kangasta. Vain vetoketjut ja ompelulangat ovat lisävarusteita. Laskelmien mukaan mustasta banderollista saisi tehtyä 12 kassia ja pinkistä banderollista 15 jumppakassia sekä 30 pientä pussukkaa, Hannula sanoo.

Laura Hannula suunnittelee ja selvittää banderollikankaista tehtyjen kassien myymistä Raumalla lähitulevaisuudessa. Myyntipaikka tarkentuu myöhemmin.