Wihertoimessa huolletaan kasvillisuutta ennen kesäkauden alkua

puiden_hoitoleikkaus_wihertoimen_työtä
Viherkasvihoitaja Hanna-Mari Saloma suoritti kaupungintalolla mullan ja ruukun vaihto-operaatiota.

Rauman kaupungin Wihertoimessa suunnitellaan jo tulevaa kevät- ja kesäkautta. Talvikauden kunnossapitotöitä tehdään kuitenkin siihen asti, kunnes viimeisetkin lumet sulavat ja maa pehmenee.

Kaupungin talotoimen kiinteistöissä, kuten kaupungintalolla ja vanhainkodeissa, suoritetaan parhaillaan viherkasvien mullanvaihtoa. Samalla tehdään tarkempi katsaus viherkasvien kuntoon talven jälkeen, ennen uuden kasvu- ja lannoituskauden alkua.

Katukuvassa Wihertoimen väkeä voi nähdä suorittamassa puiden hoitoleikkauksia. Säännöllisten rakenneleikkausten tavoitteena on saada puulle selkeä ja läpi puun ulottuva runko sekä vahva ja hyvin kehittynyt oksisto.

– Katualueiden puilla rakenneleikkausten välttämättömyys ja kasvun ohjaaminen on tärkeää yksistään jo sen vuoksi, että niiden on lisäksi täytettävä liikennealueiden vaatimukset. Tämä tarkoittaa esimerkiksi runkokorkeuden nostoa. Puistoihin istutetuilla puilla on enemmän tilaa kasvaa ympäristössään ja ne vaativat näin myös vähemmän hoitoleikkauksia, puistotyönjohtaja Päivi Luotonen kertoo.

Istutuksille suoritetaan kuntotarkastuksia

Kevään tullen tarkistetaan muun muassa uusien puuistutusten tuennat, runkosuojat sekä talvikunnossapidon jäljiltä paljastuvat mahdolliset vauriot istutuksissa. Suuren lumimäärän vuoksi kaupunkialueella suoritettiin talven aikana tavanomaista enemmän lumenajoa, josta tiedetään jo syntyneen vaurioita katualueiden puille.

– Puiden terveyttä ja sitä kautta turvallisuutta seurataan Wihertoimessa ympärivuotisesti, koska kolhuja ja vaurioita saaneet puut ovat alttiimpia muun muassa erilaisille lahottajasienille ja kasvitaudeille, Luotonen sanoo.

Kevät tulee tunnetusti keikkuen ja lunta saatiin vielä maaliskuun puolella lisää.

– Vielä täytyy hieman odotella lumien sulamista, että päästään esimerkiksi pensaiden tyvialueisiin käsiksi, Luotonen sanoo.

Myös ensimmäisten kausikasvien istuttaminen riippuu kevään etenemisestä.

– Pääsiäinen ja Rauma-päivä osuvat tänä vuonna hyvinkin lähekkäin huhtikuun lopun tienoille. Narsisseja istutetaan jälleen kaupungin keskeisiin kohteisiin, jos kelit antavat myöden. Wihertoimessa työtä tehdään luonnon ehdoilla, Luotonen toteaa.