Ajankohtaista

Yhteinen tarina vie Raumasta joulukaupunki -hanketta eteenpäin

Jouluinen Rauma Flikk -patsas , kuvaaja Elmeri Elo.

Rauman kaupunki on käynnistänyt Raumasta joulukaupunki -kehittämishankkeen. Sen tavoitteena on lisätä Rauman näkyvyyttä ja valtakunnallista tunnettuutta joulukaupunkina ja ympärivuotisesti viihtyisänä kaupunkina sekä houkutella lisää matkailijoita Raumalle.

Kehittämisen tueksi ja lähtökohdaksi kaupunki keräsi helmikuussa asukkaiden, yrittäjien ja yhdistysten edustajien sekä muualla asuvien jouluun liittyviä ajatuksia ja ideoita kyselyn avulla. Kyselyyn saatiin 238 vastausta. Vastaajista kaksi kolmasosaa oli raumalaisia ja loput muualta Suomesta.

Vastausten mukaan Rauman nykyiseen joulutarjontaan ollaan pääsääntöisesti tyytyväisiä, vaikka vastauksissa toivottiin myös uusia avauksia ja lisää uusia tapahtumia. 62 prosenttia vastaajista totesi, että nykyisinkin ohjelmaa on jo melko paljon, mutta sitä saisi olla vieläkin enemmän. 57 prosenttia vastaajista toivoi uudenlaisia tapahtumia monipuolistamaan joulun ajan ohjelmia.

– Saimme jouluun paljon uusia ideoita, jotka kaikki on otettu talteen. Erityisesti ilahdutti ehdotusten monipuolisuus, kuten kynttilöin valaistu luontopolku, jouluiset teatteriesitykset ja Vanhan Rauman pihojen avaaminen myös joulun aikaan, museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari kertoo.

Kyselyn jälkeen työ on edennyt ydintarinan luomiseen, jota varten huhtikuun lopussa järjestettiin ohjattu tarinatyöpaja. Mukaan kutsuttiin niin sanottu jouluparlamentti eli keskeiset yhteistyötahot ja yhteisöt. Tarinasta tulee Rauman joulun punainen lanka, jonka ympärille raumalaiset toimijat voivat tuottaa jouluisia elämyksiä, tapahtumia ja palveluita. Sen avulla nostetaan näkyvämmäksi perinteisiä joulutapahtumia sekä kehitellään uusia, asukkaita ja matkailijoita kiinnostavia elämyksiä.

– Tavoitteena on löytää asioita, joilla erotumme muista jouluisista kaupungeista ja jotka houkuttelevat kävijöitä myös Rauman ulkopuolelta. Yhteiseen jouluiseen tarinaan raumalaisten on helppo tarttua ja mukaan voivat tulla kaikki halukkaat. Vielä ehtii mainiosti, kaupunkikehitysjohtaja Satu Saarinen toteaa.

Raumasta joulukaupunki -hankkeelle on varattu kaupungin talousarvioon 80 000 euroa vuodelle 2021. Jouluinen tarina toimii Rauman joulun sateenvarjona ja strategiana myös tuleville vuosille. Kaupungin rooli hankkeessa on pääsääntöisesti jouluisten tapahtumien ja elämysten koordinoinnissa ja niiden yhteismarkkinoinnissa.