Ajankohtaista

Ylisenpään kylät valittiin vuoden 2018 maakuntakyläksi

Lapin asuinalue keväällä

Ylisenpään kyläryhmä Rauman Lapista sai vuoden 2018 maakuntakylän tittelin. Ylisenpään kyliin kuuluvat Kodiksamin, Mäentaan, Sukkalan ja Kuolimaan kylät, joissa on yhteensä hieman yli 300 vakituista asukasta. Kylien yhteisenä kyläyhdistyksenä toimii Lapin Ylisenpään Kylärinki ry.

SataKylät ry:n julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan tuomariston vaikuttuneen Ylisenpään kylätoiminnan monipuolisuudesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista kaikenikäisille kyläläisille. Valintaperusteiden mukaan kylärinki on lähtenyt kehittämään kylää innovatiivisesti ja vahvasti ajan hengen mukaisesti. Kodiksamin vanhaa koulua on kunnostettu, ja sieltä löytyy useita toiminnallisia tiloja, kuten kuntonurkka, lastennurkka, nuorisonurkka ja lukunurkka.

Kyläläiset ovat innostuneita ja ylpeitä omasta kylästään. Eriteemaiset kyläkahvilat, pihakirppistapahtumat ja karaoketanssit ovat suosittuja ympäri vuoden. Jättihimmelit, yhteisötaiteena rakennettu hahmopelto ja lukkopiparit ylittävät toisinaan valtakunnallisenkin uutiskynnyksen. Joulun aikaan kyläläiset rakentavat omiin pihoihinsa 24 erilaista luukkua vierailijoiden joulutunnelman nostattamiseksi.

Vuoden maakuntakylä -kilpailu järjestettiin 24. kerran.  Kilpailun ohella järjestettiin yleisöäänestys mukana olleiden neljän ehdokaskylän, eli Honkakosken, Kauvatsan, Ylisenpään kylien ja Luodonkylän, kesken. SataKylien Facebookissa ja kotisivuilla annettiin 11.4.−6.5. yhteensä huikeat 644 ääntä. Yleisön suosikiksi nousi 297 äänellä Kauvatsa, joka huomioidaan Vuoden maakuntakylä -kilpailussa erikoismaininnalla.