Asunnon hakeminen

Asiakas täyttämässä hakemusta.

Voidaksesi vuokrata asunnon Rauman kaupungin isännöimästä talosta, sinun pitää täyttää asuntohakemus. Hakemus on voimassa kolme kuukautta kerrallaan ja sitä voi päivittää puhelimitse, sähköpostilla tai käymällä toimistollamme. Jos tilanteesi on muuttunut edellisestä hakemuksesta, sinun tulee täyttää uusi hakemus. Toimistomme ottaa sinuun yhteyttä jos/kun voimme tarjota asuntoa.

Jos haluat muuttaa toimistomme isännöimästä asunnosta toiseen, täytä asuntohakemus sivuillamme. Hakemuksessa voit kertoa perusteluja, miksi nykyinen asunto ei enää vastaa tarpeitasi. Otathan huomioon, että voit hakea vaihtoa vasta, kun olet asunut nykyisessä asunnossasi vähintään vuoden.

Valintaperusteet

Suurin osa isännöimistämme asunnoista on aravavuokra-asuntoja. Tämä tarkoittaa, että valtio on tukenut talon rakentamista, jotta vuokrat olisivat yksityisiä markkinoita edullisemmat. Noudatamme asukasvalinnassa valtion vahvistamia asukasvalintaperusteita, eli hakijan tulot, varallisuus ja asunnontarve vaikuttavat asunnon saantiin. Asukasvalinnat tehdään etusijajärjestyksen mukaan.

Tarkempaa tietoa asukasvalinnasta ja siihen liittyvistä kriteereistä löydät ARAn julkaisemasta asukasvalintaoppaasta www.ara.fi.

Luottotiedot

Tarkistamme asunnon hakijoiden luottotiedot hakemuksen käsittelyn yhteydessä. Luottohäiriöt eivät suoraan estä vuokra-asunnon saantia, mutta jos luottohäiriöistä ilmenee vuokravelkoja se voi vaikuttaa asunnonsaantimahdollisuuksiin. Vuokravelka toimistomme isännöimiin kohteisiin on este asuntotarjoukselle.

Asuntotarjous

Jos meillä on asunto tarjota, lähetämme kirjallisen asuntotarjouksen joko sähköpostilla tai postitse. Tarjousaikaa on normaalisti noin viikko, jonka aikana asuntoa on yleensä mahdollista päästä katsomaan. Jos olet saanut asuntotarjouksen, voit kysyä mahdollisesta asuntonäytöstä toimistostamme. Pyydämme vastaamaan tarjoukseen, vaikka asuntoa ei ottaisikaan vastaan. Jos tarjoukseen ei vastata, hakemuksenne poistetaan. Voimassa on kerrallaan yksi tarjous, joten uusi tarjous mitätöi automaattisesti aiemmin tehdyt tarjoukset.

Vuokrasopimus

Vuokrasopimus tehdään joko määräaikaisena tai toistaiseksi voimassa olevana. Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy vasta, kun joko vuokralainen tai vuokranantaja irtisanoo sen.

Ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista kaikkien täysi-ikäisten hakijoiden pitää toimittaa pyydettäessä asuntohakemukseen kuuluvat liitteet kuten esimerkiksi tulotodistukset ja verotuspäätökset.

Vakuus

Kaikkiin vuokrasopimuksiin liittyy sopimusvakuus. Sopimusvakuus on maksettava ennen kuin vuokrasopimus allekirjoitetaan. Sopimusvakuus palautetaan vuokrasuhteen päätyttyä, mikäli huoneisto on kunnossa ja huolellisesti siivottu eikä vuokranantajalla ole muita saatavia. Sopimusvakuus ei siis ole vain vuokrasaatavia varten, vaan sitä voidaan käyttää kaikkiin sopimus velvoitteiden täyttämisiin, kuten huoneiston korjauskuluihin (pl. normaali kuluminen).

Vuokrasopimuksiin liittyvien vakuuksien määrät vaihtelevat asunnon koon ja talon rakennusvuoden/peruskorjausvuoden mukaan:

Vakuudet 1.6.2022 alkaen:        yksiöt/kaksiot 600e – 800 e, kolmiot/neliöt 1000 e

Vuokran maksu

Vuokranmaksu eräpäivä on joka kuukauden viides päivä. Jos sinulla on ongelmia vuokranmaksussa, ota nopeasti yhteys vuokravalvojaan uuden maksuaikataulun sopimiseksi. Hoitamatta jäänyt vuokra peritään oikeusteitse ja silloin maksettavaksesi tulevat myös oikeudenkäyntikulut, menetät asuntosi sekä luottotietoihin tullut merkintä vaikeuttaa mahdollisen uuden vuokra-asunnon saamista. Vuokravalvojasi on toimistosihteeri Hanna Vainiotalo-Kivimäki p. 044 403 6094.