Jouluvinkit lapsille ja lapsiperheille

Tammelan tonttumaa

Oletko koskaan nähnyt oikean tontun tupsun vilahtavan? Kuullut kenties pienen pitsikellon kilahtavan? Miettinyt, kuinka kiireisiä Vanhan Rauman tontut ovat joulun alla? Entä puhuvatko nämä pitsinnyplääjien sukulaiset Rauman kieltä?

Hyppää Vanhan Rauman tonttujen arjen vilinään ja vilskeeseen Tammelan tonttumaassa. Kurkista tonttujen salaisiin piilopaikkoihin vinteille ja kellareihin. Heittäydy tontuksi muiden joukkoon ja auta vanhan kaupungin vekkuleita ahertajia vauhdikkaissa jouluvalmisteluissa ja -askareissa.

Taianomaisen pihapiirin tunnelmallisten jouluvalaistusten ja -somistusten keskellä kohtaavat kokemisen ilo ja lämpö, tekemisen riemu ja rauha. Pitsikaupungin tontut ovat jo työntouhussa – ja odottavat juuri sinun apuasi.

Lapsiperheille suunnattu Tammelan tonttumaa on avoinna 26.11.–26.12.2022. Tonttupiha on avoinna yleisölle maksutta joka päivä klo 9–21. Piha on parhaimmillaan iltaisin, kun tunnelmallinen jouluvalaistus on päällä klo 15–21. Viikonloppuisin ulkotiloissa järjestetään lapsille maksuttomia tonttupolkukierroksia ja sisätiloissa maksullisia jouluaskartelupajoja.

Tammelan tonttumaa sijaitsee idyllisessä Vanhassa Raumassa osoitteessa Eteläpitkäkatu 17. Lue lisää Tammelan tonttumaasta osoitteesta rauma.fi/joulu/tammelan-tonttumaa.

Laivatontun joulupolku merimuseossa

Joulutontun tietävät kaikki, mutta millainen on laivatonttu? Etsi laivatontun jälkiä Rauman merimuseossa vaikka koko perheen voimin. Samalla saat lisätietoa siitä, millaisia laivatonttujen tai laivahaltijoiden uskottiin ennen olleen. Jos olet onnekas, saatat jopa nähdä merimuseon laivatontusta vilauksen!

Laivatontun joulupolkuun voi tutustua merimuseon aukioloaikoina pääsymaksun hinnalla 26.11.–17.12.2022. Pukeudu lämpimästi, sillä museorakennus on vanha ja vilpoisa talvella.

Rauman merimuseo, Kalliokatu 34, info@rmm.fi, puh. 02 822 4911, rmm.fi.

Koti-Vakan tonttupaja joulukuussa

Tonttupajassa on lapsille tonttujen askartelua. Paperinukesta tehdään tonttu liimaten ja leikaten tonttulakki sekä mekko tai muu asu kangastilkuista.

Askartelemaan voi poiketa koko joulukuun ajan liikkeen aukioloaikoina (arkisin klo 10-18 ja lauantaina klo 10-15).

Koti-Vakka, Kauppakatu 9, pikku-vakka.fi

Tonttusuunnistus 26.11.

Tonttusuunnistus järjestetään Vanhassa Raumassa lauantaina 26.11. klo 13–15. Rauman oppaiden järjestämään tonttusuunnistukseen voivat osallistua minkä ikäiset vain, lapset aikuisen kanssa. Lähtöpaikka suunnistukselle on Rauman kauppatorilla, josta osallistujat voivat noutaa kartan. Tonttusuunnistuksessa kierretään Vanhan Rauman eri kohteissa, kuullaan jouluisia tarinoita ja nähdään mahdollisesti tonttujakin.

Lasten lauantai Marelassa: Joulupullan leivontaa pakarituvassa 26.11.

Marelan pakarituvassa leivotaan joulupullaa ja tutustutaan laivanvarustajan kotimuseoon. Museoon on koko tapahtuman ajan ilmainen sisäänpääsy.

Leipojia otetaan vastaan kahdessa ryhmässä, yhteen ryhmään mahtuu noin 12 leipuria. Ensimmäinen ryhmä aloittaa klo 11 ja toinen klo 14. Ryhmiin ei ole ennakkoilmoittautumista, osallistujat otetaan saapumisjärjestyksessä. Vierailuun leipomisineen on hyvä varata noin 1,5 tuntia aikaa. Valmiit pullat saa mukaan kotiin. Pullataikina on maidoton ja munaton, sopii myös vegaaneille.

Museovierailu aloitetaan leipomisella pakarituvassa. Pullien kohoamisen ja paistumisen aikana voi tutustua rauhassa laivanvarustajan kotimuseoon. Marelan salin joulukuusi on koristeltu ja tonttukin saattaa jostain kurkistaa. Ruokasalissa voi värittää ja piirtää. Museossa on esillä Marelan elämät -juhlanäyttely sekä Naisten työt –näyttely.

Marela, Kauppakatu 24, sisäpiha. Lisätiedot: rauman.museo@rauma.fi tai puh. 044 567 9183.

Joulukaruselli 9.–11.12.

Lasten joulukaruselli kauppatorilla.

Joulukaruselli hauskuuttaa lapsia kauppatorilla Vanhan Rauman sydämessä.

Karuselli on avoinna 9.–11.12. seuraavasti:

  • perjantaina 9.12. klo 16–21
  • lauantaina 10.12. klo 10–16
  • sunnuntaina 11.12. klo 10–16

Marttojen piparipaja 17.12.

Joulupipareita pöydällä.

Lapset leipovat jouluisia pipareita yhdessä aikuisen kanssa marttojen opastuksella lauantaina 17.12.2022. Piparipajoja on kaksi; ensimmäinen paja klo 12–14 ja toinen klo 14–16. Ilmoittaudu 7.–14.12. sähköpostilla raumanmarttayhdistysry@gmail.com. Enimmäismäärä on 12 lasta/paja.

Marttapirtti, Luostarinkatu 4, Rauman Marttayhdistyksen Facebook-sivut.