Vanhan Rauman jouluvalot

Joulu saapuu kaupunkiin jouluvalojen sytyttämisen myötä. Valoa ja joulunajan tunnelmaa ympärilleen tuovat valot Vanhassa Raumassa ovat monelle odotettu joulunajan alkamisen merkki.

Valaistukset toteutetaan vastuullisesti ja harkitusti. Ne tuovat iloa ja joulun tunnelmaa talven pimeyden keskelle. Kaupungin jouluvalot toimivat led-tekniikalla, joka kuluttaa vähän energiaa.

Suomen pienin joulukatu -valo- ja ääniteos Kitukrännissä

Valo- ja ääniteos Suomen pienin joulukatu Kitukrännissä.

Valo- ja ääniteos on esillä Kitukrännissä Vanhassa Raumassa joka päivä 26.11.–26.12.2022 klo 15.00–22.00.

Teoksen on suunnitellut ja toteuttanut raumalainen taiteilija Jaakko Niemelä, jonka teosten keskeinen elementti on valo. Niemelä on kiinnostunut luonnonvalon ja keinovalon yhdistämisestä sekä varjoista ja pimeydestä. Taitelija on suunnitellut teoksen kotikaupunkiinsa Vanhan Rauman sydämeen, Suomen kapeimmalle kadulle Kitukränniin.

– Halusin pitää teoksen vähäeleisenä ja mustavalkoisena, jotta se vertautuu Vanhan Rauman rakennusten valeikkunoihinja toimii kontrastina värikkäille rakennuksille sekä muulle joulunajan valaistukselle, kuvataiteilija Jaakko Niemelä kertoo.

Teos on toteutettu esilläolopaikkansa ehdoilla Vanhan Rauman henkeä kunnioittaen. Suomen pienin joulukatu oli esillä ensimmäisen kerran viime jouluna.

Jotain uutta mukaan vuosittain

Suomen pienin joulukatu -teos rakentuu viidestä talojen seiniin kiinnitettävästävaleikkunasta. Niihin heijastetaan valolla taiteilijanpiirtämiä kuvia. Teoksen äänimaisemaan kuuluvat kodin äänet sekä lasten kertomukset ikkunoista ja niiden takana tapahtuvista asioista.

– Teoksen idea ja toteutustapa pysyvät samoina, mutta taiteilijan kanssa sovittiin jo tilausvaiheessa, että vuosittain esille laitettava teos kehittyy ja päivittyy joka vuosi, Rauman kaupungin vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

Katsojia herkkyydellään ja vähäeleisyydelläänviime vuonna ihastuttaneeseen teokseen tehdään tänä jouluna taiteilijan suunnittelemapäivitys. Kadun pintaan heijastetaan punaista valoa, joka luo mustavalkoisen teoksenympärille ja pimeälle kadulle uudenlaisen tunnelman. Myös äänimaailmaan tehdään pieniä muutoksia.

Vanhan Rauman pääkatujen valot

Vanhan Rauman jouluvalot Kuninkaankadulla.

Kuninkaankadun ja Kauppakadun ylle asennettavat kuusikehysvalot ovat vuodelta 2001. Arkkitehti Jukka Koivulan suunnittelemista valoista voi löytää erilaisia teemoja kun kadulla kulkiessaan kiinnittää huomiota vihreiden valokuusten latvoista löytyviin kuvioihin. Latvakuviot on suunniteltu niin, että teema vaihtuu sen mukaan, missä kohtaa katua kuusikehys sijaitsee. Vanhan Rauman runsaaseen valokoristeluun kuuluvat valaisinpylväiden valokranssit, torin suuren joulukuusen valot, Vanhan Raatihuoneen seinään heijastettava pitsivaloteos ja liiketilojen sisäänkäyntien valaistut havuköynnökset.

Rauman kaupunki, Rauman Yrittäjät ja Vanha Rauma Säätiö yhdessä mahdollistavat sen, että kaduilla liikkuvat voivat nauttia kauniista jouluisesti valaistuista katunäkymistä. Valaisun ympäristöystävällisyyteen on kiinnitetty huomiota. Kuusikehysten valot vaihdettiin energiatehokkaiksi led-valoiksi vuonna 2014.

Vanhan Rauman jouluvalot sytytetään perinteisesti Rauman joulunavauksen yhteydessä ja tuovat lämmintä tunnelmaa Vanhaan Raumaan vielä vuodenvaihteen jälkeenkin.

Vanhaa valoa, spectaculum 79 Ceti -pitsivaloteos

Vanha Raatihuone ja kauppatorin joulukuusi.

Pitsivaliteos on pitsitaiteilija Tarmo Thorströmin käsialaa. Pitsimalli on nimeltään Mandelruusu. Pitsivaloteos ihastuttaa Vanhan Raatihuoneen julkisivulla aina pimeän aikaan.

Lumen-valotaidetapahtuma valaisee jälleen vuoden pimeintä aikaa 31.12.–7.1.

Valaistu kaupungintalo Lumen-valotaidetapahtuman aikaan 2022.
Kaupungintalo vuoden 2022 Lumenin aikaan.

Kolmatta kertaa Raumalla järjestettävä Lumen-valotaidetapahtuma tuo tulevana talvena valoa joulun jälkeiseen aikaan. Lumenin avajaisia vietetään uudenvuodenaattona 31.12. ja tapahtuma kestää loppiaisviikonloppuun 7.1.2023 asti. Tapahtumapaikkoina ovat kaupungintalon sisäpiha sekä Kalatori.

– Tarjolla on monenlaista mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Olemme luomassa näyttävää, elämyksellistä ja historiaa henkivää kokonaisuutta, joka luo iloa ja tunnelmaa raumalaisille ja Raumalla vieraileville, Lumenin tuottaja Annukka Ketola lupaa.

Lumen-valotaidetapahtuman toteuttavat yhteistyössä Rauman kaupunki, Rauman Energia ja Osuuskauppa Keula.

– Edessämme on poikkeuksellinen talvi. Sähkön hinta on korkealla, jopa sähköpula on mahdollinen ja kansalaisia on kannustettu energiansäästötalkoisiin. Tästä syystä jouduimme tänä vuonna pohtimaan erityisen tarkasti Lumen-tapahtuman jatkoa. Lumenin sähkönkulutus on kuitenkin vähäinen ja katsoimme siitä olevan runsaasti iloa talven pimeyteen, joten haluamme olla osaltamme tuomassa hyvää mieltä ihmisille, Rauman Energian toimitusjohtaja Marko Haapala toteaa.

– Osuuskauppa Keula viettää ensi vuonna 120-juhlavuottaan. Toimintamme alkoi juuri Kalatorilta, joten olemme mielissämme, että voimme aloittaa juhlavuotemme vieton tutusta paikasta ja samalla luoda raumalaisille ilon kokemuksia valotaiteen merkeissä, Osuuskauppa Keulan asiakkuus- ja viestintäpäällikkö Johanna Sainio iloitsee.

Lumen 2023 -tapahtumaa suunniteltaessa on kiinnitetty huomiota erityisesti energia-asioihin. Valaistukset toteutetaan energiatehokkaasti led-valoin, teosten määrää on aikaisemmista vuosista vähennetty ja tapahtuma-aikaa on hieman tiivistetty.

– Myös kodeissa säästyy sähköä, kun lähdetään yhdessä raikkaaseen talvi-ilmaan nauttimaan valotaiteesta ja sammutetaan ulkoilun ajaksi valot ja sähkölähteet, Annukka Ketola muistuttaa.

www.lumenrauma.fi