Paikalliselle toimijalle

Rauma on kaupunki, jossa asuvat taitavat ja kaunosieluiset joulutontut. Tontut kutsuvat ihmiset mukaan pitsikaupungin joulun taikaan.

Raumasta joulukaupunki -kokonaisuus on monivuotinen hanke. Tavoitteena on lisätä Rauman tunnettuutta joulukaupunkina, saada näkyvyyttä valtakunnallisesti ja kansainvälisesti sekä houkutella ympärivuotisesti lisää matkailijoita Raumalle.

Rauman joulua elävöittävät lukuisat mielenkiintoiset tapahtumat ja yhteinen jouluilme, johon kuuluvat satumaiset talot, tunnelmalliset lumitähdet ja lystikkäät tontut.

Pitsikaupungin joulu rakentuu vuosittain kaupungin, eri sidosryhmien ja kaupunkilaisten yhteistyönä.

Tällä sivulla voit tutustua joulukaupungin elämyksellistävään joulutarinaan ja sen tausta-aineistoon, joka on tarkoitettu paikalliselle toimijalle inspiraatioksi ja lähtökohdaksi omalle luovuudelle. Aineiston visuaaliseen ilmeeseen sekä ideoihin voi vapaasti tarttua ja viedä niitä eteenpäin luovasti omassa toiminnassa.

Vuoden 2022 teema ja kohderyhmät

Vuoden 2022 Pitsikaupungin joulun teemat ovat Rauman 580-juhlavuosi, tontut sekä joulukaupungin tarina.

Kohderyhmät

  • Jouluihmiset​
  • Lapsiperheet ja lapset​
  • Pariskunnat, myös ystävykset​
  • Ryhmät​
  • Matkailijat, tyky-ryhmät​

Ilmoita tapahtuma Rauman tapahtumakalenteriin

Ilmoita Raumalla järjestämäsi joulunajan tapahtuma, tilaisuus, ohjelma, konsertti tai näyttely Rauman tapahtumakalenteriin osoitteessa www.rauma.fi/tapahtumat/ilmoita-tapahtuma/. Ilmoitetut tapahtumat tarkistetaan ennen julkaisua.

Kysymyksiä ja vastauksia

Haluat olla mukana Pitsikaupungin joulun rakentamisessa sekä hyödyntää joulukonseptia toiminnassasi, muttet tiedä mistä aloittaa. Ehkä vastaus kysymykseesi löytyy tästä.

Mikä Pitsikaupungin joulu -konsepti oikein on ja miksi siinä pitäisi olla mukana?

Konsepti on luotu avuksi kaikille raumalaisille toimijoille, jotka haluavat tarjota ja olla mukana luomassa jouluisia ja joulunaikaan liittyviä elämyksiä ja rakentamassa raumalaista joulua. Konsepti, joka sisältää joulukaupungin ydintarinan ja tarinaa tukevan visuaalisen ilmeen, tarjoaa selkeän lähtökohdan kaikenlaisille jouluisille ideoille ja toteutuksille. Konsepti on avuksi, kun mietitään millaista jouluista tarjontaa Raumalla voisi olla, mitä tehdään, kenelle ja miksi.

Mistä Pitsikaupungin joulu -konsepti on lähtenyt liikkeelle?

Ideoista, joita kaupunkilaiset ovat esittäneet raumalaisesta joulusta. Ideoiden pohjalta laadituista suunnitelmista ja joulukaupungin ydintarinan kokoamisesta, joka on tehty yhdessä eri verkostojen ja sidosryhmien edustajien kanssa.

Mitä voin tehdä ydintarinalla?

Tarinasta voi inspiroitua monella eri tavalla. Voit miettiä, millaisia elementtejä tarina sisältää ja etsiä sieltä omaan toimintaasi liittyviä yhtymäkohtia. Voit heittäytyä tarinan vietäväksi, herättää sen eloon ja ideoida vaikkapa miten raumalaiset tontut liittyvät omaan toimintaasi. Tarinaa voi ihan jokainen toteuttaa sekä fyysisessä että digitaalisessa ympäristössä.

Pitsikaupungin joulun ydintarina
Ydintarinan tausta-aineisto (pdf)
Pitsikaupungin joulu 2022 (pdf)

Miten voin hyödyntää visuaalista ilmettä?

Pitsikaupungin joulun ydintarinan pohjalta luotu visuaalinen ilme ja markkinointikonsepti ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Voit hyödyntää visuaalisen ilmeen elementtejä suunnitellaksesi esimerkiksi uuden tuotteen, pakkausmateriaalin, tapahtumailmeen ja niin edelleen. Pitsikaupungin joulun ilmeen elementit ovat ladattavissa osoitteessa rauma.kuvat.fi.

Minulla on joulunaikaan liittyvä idea, kehen otan yhteyttä?

Raumalaiseen jouluun liittyvissä ideoissa voit olla yhteydessä Rauman kaupungin matkailupäällikkö Irene Villaseen. Vaikka ideasi olisi vasta suunnitteluvaiheessa, ota silti yhteyttä. Graafisen ohjeiston käytössä opastaa viestintäsihteeri Kari Riikilä.

Minulla on jouluun liittyvä idea, mutta se voisi toteutua aikaisintaan vuoden päästä. Miten toimin?

Pitsikaupungin joulu on suunniteltu monivuotiseksi hankkeeksi. Suunnitelmaa toteutetaan vaiheittain seuraavien vuosien aikana. Konsepti ja tapahtumailme julkaistiin vuonna 2021. Tuleviin vuosiin liittyvissä ideoissa voit olla yhteydessä Rauman kaupungin matkailupäällikkö Irene Villaseen.

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi, ota rohkeasti yhteyttä.