Rauma haluaa uudistua sote-palveluiden tuottajana ja toimia tulevalla Satakunnan hyvinvointialueella merkittävänä sosiaali- ja terveyspalvelujen keskittymänä yhteistyössä alueen kuntien ja Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa.
Kunnostettavat ja uudet ajanmukaiset toimitilat edistävät ammattilaisten yhteistyön kautta palvelujen saavutettavuutta ja vaikuttavuutta.
Rauma odottaa hyvään yhteistyöhön perustuen Satakunnan sairaanhoitopiirin järjestävän jatkossakin merkittävän määrän erikoissairaanhoidon palveluja Raumalla Etelä-Satakunnan ja valikoiduilla erikoisaloilla koko Satakunnan väestölle.
Rauma nähdään tulevalla Läntisellä yhteistoiminta-alueella mahdollisuuksien paikkakuntana, kun on kyse koko yhteistoiminta-alueelle tuotettavista keskitettävistä palveluista tai osaamiskeskittymistä, mitkä voivat sijaita sairaaloiden välittömän läheisyyden ulkopuolella.
Pääviestit
Rauman kaupunki haluaa turvata kaikille raumalaisille hyvät ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalvelut sekä yhteistyössä järjestöjen kanssa monipuoliset vertaistuen muodot ja ohjauksen sähköisten palveluiden hyödyntämiseen.
Rauman kaupunki on luonnikas, sopivan kokoinen ja näköinen vireän elinkeinoelämän kaupunki asumiseen, yksilöiden ja perheiden elinikäiseen oppimiseen sekä sote-palvelujen nykyistä laajempaan tuottamiseen.
Rauma sijaitsee valtatie 8:n varrella kohtuullisen lähellä sekä Porissa että Turussa tarjolla olevia erikoissairaanhoidon palveluja ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia tuottavaa Turun yliopistoa. Sote-uudistuksessa palveluverkko tiivistyy, osaajien joukkoa keskitetään ja liikkuvat palvelut ovat osa lähipalveluja. Rauma on houkutteleva keskus ammattilaisille ja keskitettävien palveluiden tuottamiseen.
Rauma haluaa uudistaa sosiaali- ja terveyspalveluiden toimitilat tulevaa kehitystä turvaaviksi.
Yhteistyötä ja tahtotilaa tulee aikaansaada yhdessä Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa kiinteistöuudistuksen toteuttamiseksi.
Nykytila
Satakunnassa väestö ikääntyy ja väestön määrän ennakoidaan vähenevän. Tämä näyttää olevan suuntaus myös Raumalla.
Palvelurakenne ja palveluverkko tulee hyvinvointialueella sopeuttaa väestökehitykseen ja käytettäviin voimavaroihin. Rauma on osaltaan edesauttanut kehitystä luovuttamalla oman erikoissairaanhoitonsa järjestämisen Satakunnan sairaanhoitopiirille. Palveluja on edelleen saatavilla Raumalla.
Laitospainotteinen ikääntyneiden palvelurakenne sekä hoito- ja palvelukulttuuri ovat uudistumassa omaehtoisuutta ja toimintakykyisyyttä vahvistaviksi. Uudistus on käynnistetty suunniteltaessa Kaunisjärven ikääntyneiden hyvinvointikeskusta, joka valmistuu vuonna 2022. Keskusta kehitetään osaamiskeskittymänä.
Rauman sosiaali- ja terveyspalveluja tuotetaan useissa paikoissa pääasiassa Kiinteistöyhtiö Rauman sairaalan ja Rauman kaupungin omistamissa toimitiloissa. Tehokas toiminta edellyttää tyhjien tilojen kustannuksista luopumista sekä toimitilakartoitusten osoittamaa kiinteistöjen korjausta ja uudisrakentamista. Sote-uudistuksen kynnyksellä Satakunnan sairaanhoitopiirin ja Rauman kaupungin tulee löytää sosiaali- ja terveyskiinteistöjen omistusjärjestelyihin ja uudistusten rahoitukseen ratkaisut, joiden vahvuuksia ovat Rauman sijainti ja väestömäärä.
Tavoitetila
Sote-uudistuksessa Raumalla kehitettävä tulevaisuuden sote-keskus on nimeltään RauSote.
RauSote sijaitsee jatkossa Steniuksen hyvinvointikampuksella, missä vanhuspalveluja lukuun ottamatta suurin osa sosiaali- ja terveyspalveluista toimii uudistetuissa toimitiloissa yhteistyössä Satakunnan sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoidon palvelujen kanssa.
Vanhuspalvelujen keskiössä toimii Kaunisjärven ikääntyneiden hyvinvointikeskus yhdessä terveyspalvelujen ja järjestöjen kanssa.
Innovatiivinen ja monipuolinen Steniuksen hyvinvointikampus yhdessä Rauman hyvän sijainnin ja asuinkaupungin kanssa vetävät puoleensa osaajia ja palveluista muodostuu merkittävä keskittymä Satakuntaan hyvinvointialueelle Porin kaupungin rinnalla.