Kirjastomuisto

Ilman kirjastoa en voi olla

 

Kirjastomuistoni Raumalta alkavat vasta 70-luvun lopulta, jolloin muutin kaupunkiin. Ne alkavat kirjan kirjoittamisesta ja jatkuvat nyt netin käyttämisenä muun ohessa.

En enää muista mitä kirjaa kirjoitin, mutta aamut alkoivat hyvin aikaisin. Olin yhtä aikaa Kourujärven kirjaston ovella siivoojan kanssa. Pyöräilin Lensunkadulta kirjoituskone tarakalla ja aloitin työt n. klo 7 aamulla. Siinä vierähti yleensä kolmisen tuntia. Kirjastossa oli hyvä työhuone ja sitä käyttivät muutkin. Lopulta kirja tuli valmiiksi.

Olin Urheilukadulla, kun aloimme tyttäreni kanssa käydä Syvärauman kirjastossa. Joku poikkikatu se oli Lahdenkadulta. En enää muista, mitä lainasimme, mutta tyttären mukaan ainakin italialaisia sisustuslehtiä. Liekö niistä alkanut hänen kiinnostuksensa muodin ja sisustuksen historiaan.

Pursikadulla oli kirjastoauton pysäkki lähellä. Se oli onnea vaikka valikoimisaikaa ei niin hirveästi ollutkaan. Silti kannoin kasoittain kirjoja, tyttäreni samoin.

Kaiken aikaa tietenkin kävin vanhassa pääkirjastossa. Ehdinpä siellä tehdä kirjoitustyötäkin, kun ei ollut oikein muuta rauhallista paikkaa. Kirjastot ovat olleet aina tuttuja. Asuinhan aikanaan koulun vieressä Kuorevedellä ja lainauskaappi oli auki keskiviikkoisin. Siitä alkoi ystävyyteni kirjastojen kanssa.

Nyt on uusi aika. Kävin sitkeästi nykyisessä, uudessa kirjastossa opettelemassa tietokoneen hallintaa. Eihän se heti päähäni mennyt, mutta sitkeys auttoi. Kun pari vuotta sitten yhteiskoululuokkani järjesti 50-vuotistapaamisen, tuli minulle kiire päästä tietokoneelle. Hain salasanan ja aloin opetella lähettämään sähköpostia. Vanha ystävä vuosien takaa löytyi. Kirjoitimme koko kevään ja tapasimme 50-vuotisjuhlissa vanhalla koululla Kuorevedellä.

Minulla ei ole omaa konetta. Pari kertaa viikossa käyn kirjoittamassa sähköpostia kirjastossa. Tutkin myös kaikkea kivaa: kasveja, kissoja, kokkausta. Ilman kirjaston ilmaisia kursseja en varmaan olisi tässä: muutama vanha ystävä netissä. Se tuo iloa ja elämää. Sekä tietenkin lehtisali ja kirjat. Ilman kirjastoa en voi olla.