Nikulainen, Terhi
- Syntynyt 1947 Raumalla
- Asuu Helsingissä
- Koulutus: Fil.kand., kirjastotutkinto, informaatikon tutkinto, Kriittisen korkeakoulun kaksivuotinen kirjoittajakoulu ja kaksi vuoden mittaista jatkopajaa
- Ammatti/ammatit: kirjailija, kirjastonhoitaja (viimeksi aluekirjastonjohtajana Espoon kaupunginkirjastossa)
Terhi Nikulainen kirjoittaa dekkareita ja ne ovat ilmestyneet espoolaisen kustantamo Myllylahden MurhaMylly-sarjassa.
- Rakkausmurha, 2007
- Lyö hätärumpua, 2008
- Pelasta mut, 2009
- Kuoleman kudelma, 2014
- Menneisyyteen tatuoitu, 2016
Kirjat ovat perinteellisiä arvoitusdekkareita, joissa pohditaan psykologista tai yhteiskunnallista teemaa. Esimerkiksi Kuoleman kudelmassa tarkastellaan adoption synnyttämää kolmiodraamaa 17-vuotiaan Saaraliisan, hänen uskovaisen adoptioäitinsä ja boheemin biologisen äitinsä välillä. Kirjassa Lyö hätärumpua keskiöön nostetaan pikkukaupungin it-toimintojen ulkoistaminen, jonka seurauksena Gamla-nimisen kaupungin kirjaston työntekijöitä uhkaa irtisanominen.
Rakkausmurha, Lyö hätärumpua ja Pelasta mut muodostavat sarjan, jossa tapahtumien pyörteisiin tempaistaan Helsingin Katajanokalla asuva nelikymppinen kaupunginjuristi Anna Anger. Hän myös auttaa murhien selvittelyssä komisario Markku Salmista ja tämän rikostutkijaryhmää.
Menneisyyteen tatuoitu käynnistää uuden sarjan. Sankarina seikkailee 35-vuotias Pietarista kotoisin oleva ultranaisellinen feminiinisiin luomuksiin ja korkokenkiin tälläytyvä ylikonstaapeli Vera Ranta. Vera kuuluu Helsingin murharyhmään. Työssään hän ottaa riskejä ja vapauksia ja luonnehtii itseään ”taiteilijapoliisiksi, jolla on venäläiset vaistot”.
Kuoleman kudelma on yksittäisteos ilman poliiseja.
Terhi Nikulaisen dekkarit sijoittuvat Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle. Kirjailijan syntymä- ja koulukaupunki Rauma ja Rauman murre pilkahtaa näkyviin Lyö hätärumpua -dekkarista; siinä on kaksi keskeistä raumalaistaustaista henkilöä, viisikymppinen kirjaston it-päällikkö Hertta Herraila sekä tämän iäkäs äiti Esteri Herraila, joka puhuu silkkaa Rauman murretta.
Isommin Rauma näkyy dekkarissa Menneisyyteen tatuoitu. Kirjassa on kuusi raumalaistaustaista tai Raumalla asuvaa henkilöä, mm. nuoret tatuoijanaiset Josefiina Malmberg ja Anette Koivunen sekä Josefiinan iäkäs isotäti Elsi Prykä. Tapahtumat sijoittuvat Helsingin lisäksi Raumalle, ja yksi tutkintalinjoista johtaa historiassa taakse päin jatkosodan aikaan ja Syväraumaan.
Terhi Nikulainen kokee lähisukunsa vuoksi Rauman edelleen tärkeäksi paikaksi elämässään ja suunnittelee kirjoittavansa myös kokonaan Raumalle sijoittuvan dekkarin.