Tanhuanpää, Marja

Raumalainen kirjailija Marja Tanhuanpää

  • Syntynyt Raumalla
  • Asuu Raumalla
  • Koulutus: FM, Turun yliopisto
  • Ammatti: äidinkielenopettaja, uskonnonopettaja, opinto-ohjaaja
  • Työpaikka: lehtori Rauman Lyseon lukiossa

Marja Tanhuanpään kirja Taivaallista mannaa esittelee ruokaperinnettä kristillisessä kulttuurissa. Se on kirja ruoasta, ruokahistoriasta ja tarinoista. Se on myös kirja uskonnollisista rituaaleista ja symboleista arkipäiväistenkin ruokalajien takana. Taivaallista mannaa sisältää ruokatarinoita mikkelinpässistä kekrilampaaseen ja ”neitsyenrinnoista” Maulbronnin munkkien lihanyytteihin.
Kustantajan esittelyteksti: ”Mistä tulee viipurinrinkelin muoto ja mihin liittyy ranskalaisten kuuluisa galette des rois –kakku? Monella eurooppalaisella leivonnaisella ja ruoalla on värikäs ja kiehtova tarina, joka pohjautuu raamatunkertomuksiin ja kristillisiin legendoihin. Taivaallista mannaa esittelee ruokaperinnettä kristillisessä kulttuurissa ja kertoo niin tuttujen kuin eksoottisempien ruokien unohdettuja tarinoita ja herkullisia ohjeita.”

Marja Tanhuanpää on kiinnostunut uskonnon ja ruokakulttuurin yhteyksistä, uskonnollisesta ruokakulttuurista ja -historiasta sekä ruokatarinoista: “Ruoka tarjoaa nautintoa ja elämyksiä. Se herättää meissä tunteita, haluja ja toiveita. Silti ruoka on meille kovin arkinen asia. Me murramme jokapäiväisen leipämme, jotta olisimme olemassa. Samalla suhtaudumme ruokaan hartaasti. Nälän ja kylläisyyden välissä on koko elämämme.”

“Ruoka on osa identiteettiämme. Ruoalla me vaalimme kulttuuria, tapoja ja juhlaperinteitä. Myös uskonnollinen identiteettimme saa sisältöään ruoasta ja aterioista sekä ruokailuun liittyvistä tavoista. Samoin monet ruoat ja ruokalajit palautuvat uskonnolliseen perinteeseen. On monia arkipäivänkin herkkuja, joiden uskontoon pohjautuvasta menneisyydestä ruoista nauttiva ei kenties tiedä mitään. Jokainen Taivaallista mannaa –teoksessa esitelty ruoka kertoo tarinan.”

Julkaisutuotanto:

Taivaallista mannaa. Ruokaperinnettä kristillisessä kulttuurissa (Maahenki, 2014)

Ruokakulttuurin tuntemus kulttuurisena taitona: artikkeli teoksessa Kestävä kasvatus – kulttuuria etsimässä. Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran julkaisuja 6. (Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, 2013).

Marja Tanhuanpää kuuluu Suomen uskonnonopettajain liitto ry:n jäsenlehden Synsyguksen toimituskuntaan ja on pitänyt lehdessä omaa ruokapalstaa vuodesta 2009 alkaen.

Hän on suorittanut ruokajournalismin opintokokonaisuuden Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa. Hän käy myös luennoimassa ruoasta ja ruokakulttuurista uskonnollisessa perinteessä.