Lasten fysioterapia
Lasten fysioterapiassa arvioidaan lapsen liikkumis- ja toimintakykyä, tuki- ja liikuntaelinten toimintaa ja asentoja sekä kokonaiskehitystä verrattuna ikätasoon. Lasten fysioterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka avulla pyritään lapsen liikkumis- ja toimintakyvyn paranemiseen ja/ tai ylläpysymiseen. Kuntoutuksen tavoitteena on myös ennaltaehkäistä liikunta- ja toimintakykyä haittaavia ongelmia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Fysioterapeutti työskentelee yhteistyössä perheen, lasta hoitavan/ tutkivan terveydenhuollon henkilöstön ja muiden kuntoutukseen osallistuvien tahojen kanssa sekä varhaiskasvatuksen ja koulutoimen kanssa. Lasten fysioterapiavastaanotolla käydään kerran tai usean käynnin palvelujaksona. Tarvittaessa fysioterapeutti tekee koti- tai päiväkotikäyntejä.
Fysioterapia alle kouluikäisille
Lasten fysioterapiassa käytettyjä menetelmiä ovat muun muassa:
- Fysioterapeuttinen tutkiminen ja arviointi; vauva- ja leikki-ikäisten käynneillä tutkitaan muun muassa lapsen motorisen kehityksen mahdollisia viiveitä ja poikkeavuuksia, jalkojen asentovirheitä ja muita tuki- ja liikuntaelinten ongelmia.
- Fysioterapeuttinen ohjaus ja neuvonta; lapsen terveyttä ja toimintakykyä edistävää ohjausta annetaan vanhemmille ja muille lapsen hoitoon osallistuville.
- Terapeuttinen harjoittelu; tavoitteena on asennon, tasapainon ja tahdonalaisten liikkeiden hallinta ja koordinaatio. Harjoittelussa käytetään apuna erilaisia terapia- ja leikkivälineitä.
Huom! Satasairaalan Maakunnallinen apuvälineyksikkö ja Tikoteekki palvelevat lasten apuvälineasioissa.
Fysioterapia kouluikäisille
Kuntoutuksen tavoitteena on ennaltaehkäistä liikunta- ja toimintakykyä haittaavia ongelmia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Fysioterapeutin vastaanotolla tutkitaan lapsen tai nuoren ryhtiä ja tuki- ja liikuntaelimistöä sekä niiden mahdollisia oireita ja annetaan näihin liittyen neuvontaa ja ohjeita. Tuki- ja liikuntaelimistön pitkäaikaissairauksissa lapset voivat saada pidempiaikaista fysioterapiaa.
Käynnit lasten fysioterapeutin vastaanotolla ovat maksuttomia.
Lasten fysioterapeutin vastaanotolle hakeudutaan
- Perusterveydenhuollon tai erikoissairaanhoidon lääkärin lähetteellä
- Lastenneuvolan terveydenhoitajan tai kouluterveydenhoitajan suosituksella
- Erikoissairaanhoidon fysioterapeutin suosituksella