Sosiaali- ja terveyspalvelut

Ehkäisyneuvolan tavoitteena on seksuaaliterveyden ylläpitäminen ja edistäminen. Ehkäisyneuvola palvelee 30 vuotta ja sitä nuorempia ehkäisypalveluita tarvitsevia.

Ehkäisyneuvolassa asetetaan, vaihdetaan ja poistetaan kierukat ja kapselit ilman ikärajaa. Raumalaisille alle 25-vuotiaille ehkäisy on maksutonta.

Yli 30-vuotiaiden asiakkaiden välitarkastukset suoritetaan aluevastaanotoilla. Myös muilta paikkakunnilta olevat opiskelijat voivat käyttää palvelujamme.

Kaikki OKL:n ja SAMK:n opiskelijat käyttävät YTHS:n palveluja. Poikkeuksena alle 25-vuotiaat Raumalla kirjoilla olevat opiskelijat. Synnytyksen jälkeen kaikenikäisillä naisilla on mahdollisuus saada kahden vuoden ajan ehkäisyneuvolan palveluja.

Vastaanotoilla voi keskustella luottamuksellisesti kaikista sukupuolielämään ja parisuhteeseen liittyvistä kysymyksistä. Ehkäisyneuvolan puoleen voi kääntyä myös jälkiehkäisyyn ja raskauden keskeytykseen liittyvissä asioissa. Yleisimpien seksitautien hoito on keskitetty ehkäisyneuvolaan.

Palvelut ovat maksuttomia.

Reseptin uusintaan on syytä varautua riittävän ajoissa ennen pillereiden loppumista, jottei ehkäisyyn muodostu tarpeetonta terveysriskejä aiheuttavaa taukoa.

Ehkäisyneuvolan palvelut

  • Raskauden ehkäisyn neuvonta ja yksilöllisen ehkäisyn suunnittelu
  • Seksitauteihin liittyvät tutkimukset, neuvonta ja hoito sekä kaikenikäisten naisten ja miesten ohjaus
  • Lapsettomuushoidon alkututkimukset ja neuvonta; alle 30-vuotiaat tutkitaan ehkäisyneuvolassa ja yli 30-vuotiaat lääkärien ja hoitajien vastaanotolla.
  • Raskauden keskeytykseen liittyvä neuvonta, tutkimukset ja kaikenikäisten ohjaus
  • Jälkiehkäisyyn liittyvä ohjaus ja neuvonta

Kaikille Rauman koulujen 8. luokkalaisille järjestetään oppitunti ja tutustumiskäynti ehkäisyneuvolaan yhteistyössä opetustoimen kanssa. Myös opiskelijaryhmille voidaan järjestää tutustumiskäyntejä.