1.1.2023 alkaen sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Satakunnan hyvinvointialue

satakunnanhyvinvointialue.fi
Sosiaali- ja terveyspalvelut

Ehkäisyneuvolan tavoitteena on seksuaaliterveyden ylläpitäminen ja edistäminen. Ehkäisyneuvola palvelee 30 vuotta ja sitä nuorempia ehkäisypalveluita tarvitsevia.

Ehkäisyneuvolassa asetetaan, vaihdetaan ja poistetaan kierukat ja kapselit ilman ikärajaa. Raumalaisille alle 25-vuotiaille ehkäisy on maksutonta.

Yli 30-vuotiaiden asiakkaiden välitarkastukset suoritetaan aluevastaanotoilla. Myös muilta paikkakunnilta  olevat, mutta Raumalla asuvat opiskelijat sekä Raumalla ammattiin opiskelevat opiskelijat voivat käyttää palvelujamme.

Kaikki OKL:n ja SAMK:n opiskelijat käyttävät YTHS:n palveluja. Poikkeuksena alle 25-vuotiaat Raumalla kirjoilla olevat opiskelijat. Synnytyksen jälkeen kaikenikäisillä naisilla on mahdollisuus saada kahden vuoden ajan ehkäisyneuvolan palveluja.

Vastaanotoilla voi keskustella luottamuksellisesti kaikista sukupuolielämään ja parisuhteeseen liittyvistä kysymyksistä. Ehkäisyneuvolan puoleen voi kääntyä myös jälkiehkäisyyn ja raskauden keskeytykseen liittyvissä asioissa. Yleisimpien seksitautien hoito on keskitetty ehkäisyneuvolaan.

Reseptin uusintaan on syytä varautua riittävän ajoissa ennen pillereiden loppumista, jottei ehkäisyyn muodostu tarpeetonta terveysriskejä aiheuttavaa taukoa.

Ehkäisyneuvolan palvelut

  • Raskauden ehkäisyn neuvonta ja yksilöllisen ehkäisyn suunnittelu
  • Seksitauteihin liittyvät tutkimukset, neuvonta ja hoito sekä kaikenikäisten naisten ja miesten ohjaus
  • Lapsettomuushoidon alkututkimukset ja neuvonta; alle 30-vuotiaat tutkitaan ehkäisyneuvolassa ja yli 30-vuotiaat lääkärien ja hoitajien vastaanotolla.
  • Raskauden keskeytykseen liittyvä neuvonta, tutkimukset ja kaikenikäisten ohjaus
  • Jälkiehkäisyyn liittyvä ohjaus ja neuvonta

Kaikille Rauman koulujen 8. luokkalaisille järjestetään oppitunti ja tutustumiskäynti ehkäisyneuvolaan yhteistyössä opetustoimen kanssa. Myös opiskelijaryhmille voidaan järjestää tutustumiskäyntejä.

Palvelujen maksullisuus ja peruutukset

Ehkäisyneuvolan palvelut ovat maksuttomia.

Varatut ajat tulee peruuttaa viimeistään edellisenä arkipäivänä kello 15.00 mennessä.

Peruutukset puhelimitse

  • Ajanvarausnumeroon
  • Ehkäisyneuvolan omalle terveydenhoitajalle ja tarvittaessa voi jättää viestin
  • Osastosihteerille

Käyttämättä tai peruuttamatta jätetystä asiakkaan varaamasta terveydenhuollon vastaanottopalvelusta peritään 18 vuotta täyttäneeltä sakkomaksu 51,50 €. Maksu peritään myös vastaanottokäynnistä, joka muutoin olisi maksuton. Maksua ei peritä kuitenkaan silloin, kun varatun ajan peruuttamatta jättämiseen on hyväksyttävä syy.

Lisää asiakasmaksuista