Sosiaali- ja terveyspalvelut

Diabetesohjauksen tavoitteena on diabeetikon itsehoidon onnistuminen parhaalla mahdollisella tavalla. Päämääränä on jokapäiväinen hyvinvointi pitkäaikaissairaudesta huolimatta ja mahdollisten liitännäissairauksien välttäminen. Hoidonohjaus on joko yksilöohjausta, ryhmäohjausta tai puhelinneuvontaa.

Rauman kaupungin diabetesvastaanotto sijaitsee Monipoli 1:llä. Diabeetikko saa poliklinikalla kokonaisvaltaisen hoidon, hoitaja- ja lääkärivastaanottojen lisäksi on mahdollisuus päästä lähetteellä silmänpohjakuvauksiin, jalkaterapiaan ja ravitsemusterapiaan.

Perusterveydenhuollossa hoidetaan tyypin 2 diabeetikoita ja tyypin  1 diabeetikoita harkinnan mukaan. Perusterveydenhuoltoon hakeudutaan hoitavan lääkärin suosituksesta tai diabeteshoitajan arvion mukaan. Ajanvaraus tapahtuu diabeteshoitajan kautta.

Silmänpohjakuvaus

Käypähoito suosittaa kaikkien diabeetikkojen silmänpohjien tutkimista säännöllisesti. Tavoitteena on kattava ja laadukas silmänpohjamuutosten seulonta ja seuraus valokuvauksin. Silmänpohjakuvauksiin hakeudutaan lääkärin tai diabeteshoitajan lähetteellä.

Mahdollisten muutosten hoito tapahtuu Satasairaalan silmäpoliklinikalla, jonne kuvauksista vastaava silmälääkäri tekee tarvittaessa lähetteen.

Silmänpohjakuvausten jatkotutkimuksiin voit varata ajan sähköisesti oikeassa palstassa olevan Sähköinen ajanvaraus -linkin kautta sen jälkeen kun olet saanut kutsun tutkimukseen hoitavasta yksiköstä.