Sosiaali- ja terveyspalvelut

Diabetesohjauksen tavoitteena on diabeetikon itsehoidon onnistuminen parhaalla mahdollisella tavalla. Päämääränä on jokapäiväinen hyvinvointi pitkäaikaissairaudesta huolimatta ja mahdollisten liitännäissairauksien välttäminen. Hoidonohjaus on joko yksilöohjausta, ryhmäohjausta tai puhelinneuvontaa.

Rauman kaupungin diabetesvastaanotto sijaitsee Monipoli 1:llä. Diabeetikko saa poliklinikalla kokonaisvaltaisen hoidon, hoitaja- ja lääkärivastaanottojen lisäksi on mahdollisuus päästä lähetteellä silmänpohjakuvauksiin, jalkaterapiaan ja ravitsemusterapiaan.

Perusterveydenhuollossa hoidetaan tyypin 2 diabeetikoita ja tyypin  1 diabeetikoita harkinnan mukaan. Perusterveydenhuoltoon hakeudutaan hoitavan lääkärin suosituksesta tai diabeteshoitajan arvion mukaan. Ajanvaraus tapahtuu diabeteshoitajan kautta.

Diabetesvälinejakelu

Ilman ajanvarausta maanantaisin ja torstaisin kello 12.00–15.00

Tilaukset puhelimitse

Maanantaisin ja torstaisin kello 8.00-10.00
Tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 12.00–14.00
Diabeteshoitajien yhteystiedot oikealla.

Tilaukset sähköpostitse

Rauman Terveyspalvelujen diabetespoliklinikalta voi tilata diabetesvälineitä sähköpostitse osoitteesta diabetestarvikejakelu@rauma.fi. Lähettämääsi sähköpostiin ei vastata, vaan mahdolliset tarvittavat lisätiedot kysytään puhelimitse.

Välineet pitää tilata kaksi viikkoa ennen niiden noutamista ja ne noudetaan Monipoli 1:sen ulkopuolelta käytävän kaapista.

Tarvikkeiden saamiseksi tarvitsemme tilaajasta seuraavat tiedot:

  • sukunimi ja etunimet
  • syntymävuosi, ei koko syntymäaikaa tai hetua
  • puhelinnumero

Tilattavista välineistä tarvittavan määrän lisäksi seuraavat tiedot:

  • verensokeriliuskat: liuskojen merkki
  • kynäneulat: neulan mitta
  • pumpputarvikkeet: REF-koodi sekä lisätarvikkeista tarpeelliset tiedot
  • sensorit: merkki

Silmänpohjakuvaus

Käypähoito suosittaa kaikkien diabeetikkojen silmänpohjien tutkimista säännöllisesti. Tavoitteena on kattava ja laadukas silmänpohjamuutosten seulonta ja seuraus valokuvauksin. Silmänpohjakuvauksiin hakeudutaan lääkärin tai diabeteshoitajan lähetteellä.

Mahdollisten muutosten hoito tapahtuu Satasairaalan silmäpoliklinikalla, jonne kuvauksista vastaava silmälääkäri tekee tarvittaessa lähetteen.

Silmänpohjakuvausten jatkotutkimuksiin voit varata ajan sähköisesti oikeassa palstassa olevan Sähköinen ajanvaraus -linkin kautta sen jälkeen kun olet saanut kutsun tutkimukseen hoitavasta yksiköstä.