Naisten terveystarkastukset

Naisten terveystarkastuksia tehdään kohdunkaulan syövän ja sen esiasteen sekä tulehdusmuutosten varhaiseksi toteamiseksi.

Naisille järjestetään terveystarkastuksia kohdunkaulan syövän varhaistoteamiseksi.  Tarkastuskutsun saavat 25- 65-vuotiaat raumalaiset naiset.
25- 30 -vuotiailta tutkitaan irtosolunäyte (PAPA), 35-, 40-, 45-, 50-, 55-, 60- ja 65-vuotilaita otetaan HPV-näyte ja irtosolunäyte. Mikäli HPV- näyte on positiivinen, tutkitaan myös PAPA.

Ihmisen papilloomavirus eli HPV on hyvin yleinen virus, jonka lähes jokainen saa jossakin vaiheessa elämäänsä. HPV viruksia tunnetaan yli sata erilaista. Valtaosalla sen aiheuttama infektio paranee itsestään.   Eräät HPV virukset aiheuttavat visvasyyliä eli kondyloomia, jotka ovat terveydellisessä mielessä harmittomia ns. matalan riskin virustyyppiä.  Ns. korkean riskin HPV virustyypit voivat pitkittyneessä infektiossa aiheuttaa syövän esiasteen ja näin luoda pohjan syövän syntymiselle.

Terveystarkastuksia tehdään Rauman terveyspalveluiden naistentautien poliklinikalla (5.kerros), Steniuksenkatu 2.

Tutkimusvastaukset ja mahdolliset jatkohoito-ohjeet lähetetään postitse kotiin.

Lisäksi tarkastuksessa tutkitaan rinnat, opetetaan rintojen omatutkiminen sekä kysytään aikuistyypin diabetesriskitekijöistä, alkoholin käytöstä ja tupakoinnista sekä kannustetaan tekemään sähköinen terveystarkastus (omahoito, sähköiset palvelut).