Sosiaali- ja terveyspalvelut

Ethän tule flunssaoireisena terveystarkastukseen. Tarvittaessa ota yhteyttä ja sovi uusi aika myöhemmäksi.

Naisten terveystarkastuksia tehdään kohdunkaulan syövän ja sen esiasteen sekä tulehdusmuutosten varhaiseksi toteamiseksi. Tarkastuskutsun saavat 25- 65-vuotiaat raumalaiset naiset.

25-vuotiailta tutkitaan irtosolunäyte eli PAPA. 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55-, 60- ja 65-vuotilaita otetaan HPV-näyte ja irtosolunäyte (PAPA). Mikäli HPV-näyte on positiivinen, tutkitaan myös PAPA. Lisäksi tarkastuksessa ohjataan rintojen omatutkiminen sekä keskustellaan muun muassa seksuaaliterveydestä, aikuistyypin diabetesriskitekijöistä, alkoholista ja päihteistä.

HPV-virus

Ihmisen papilloomavirus eli HPV on hyvin yleinen virus, jonka lähes jokainen saa jossakin vaiheessa elämäänsä. HPV-viruksia tunnetaan yli sata erilaista. Valtaosalla sen aiheuttama infektio paranee itsestään.   Eräät HPV-virukset aiheuttavat visvasyyliä eli kondyloomia, jotka ovat terveydellisessä mielessä harmittomia niin sanottua matalan riskin virustyyppiä.  Korkean riskin HPV-virustyypit voivat pitkittyneessä infektiossa aiheuttaa syövän esiasteen ja näin luoda pohjan syövän syntymiselle.

Tutkimusvastaukset

Tutkimusvastaukset ja mahdolliset jatkohoito-ohjeet lähetetään postitse kotiin.