Sosiaali- ja terveyspalvelut

Pandemiapoliklinikka hengitystieinfektio-oireisille kuntalaisille

Pandemiapoliklinikalle ohjataan ainoastaan puhelinajanvarauksella. Mikäli henkilöllä on oireita tai hän epäilee saaneensa koronatartunnan, hänen tulee soittaa pandemiapoliklinikan numeroon. Ajanvarauksen voi tehdä numerosta 044 403 5234 joka päivä kello 8–16. Terveydenhuollon henkilökunta haastattelee ja arvioi tilanteen puhelimitse sekä konsultoi tarvittaessa infektiolääkäriä. Tämän jälkeen soittajalle annetaan toimintaohjeet.

Poliklinikka on avoinna maanantaista torstaihin kello 9–16 ja perjantaisin kello 9-14.

Pandemiapoliklinikka, näytteenottokaista ja koronarokotukset

Koronavirusnäytteitä otetaan näytteenottokaistalla päivittäin.

Muina aikoina korona-asioissa tulee olla yhteydessä Rauman terveyspalvelujen keskitettyyn ajanvaraukseen tai Satasairaalan päivystysnumeroon seuraavasti:

  • Maanantaista torstaihin kello 7.30–16, perjantaisin ja aattopäivinä kello 7.30–15, puh. 02 835 2400.
  • Maanantaista torstaihin kello 16–22, perjantaisin kello 15–22 ja lauantaista sunnuntaihin kello 7.30–22, puh. 02 835 2670.
  • Kaikkina päivinä kello 22–7.30 Satasairaalan yhteispäivystys vastaa kiireellisestä hoidosta, jonne tulee ottaa yhteyttä etukäteen, puh. 116 117.
  • Hätätilanteessa tulee aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112.

Jos olet ollut tartuttavuusaikana lähiyhteydessä henkilöön, jolla todetaan koronavirustartunta, tartunnanjäljittäjät ottavat sinuun yhteyttä. Samalla saat toiminta- ja hoito-ohjeet.

Oireet ja hoitoon hakeutuminen

Hengitystieinfektion oireita, kuten yskää, kuumetta tai hengenahdistusta potevan henkilön tulee epäillä koronavirustartunnan mahdollisuutta, erityisesti jos hän on palannut ulkomailta kahden viikon sisällä tai on ollut lähikontaktissa koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa. Tällöin tulee soittaa terveyspalveluihin ja yöaikana Satasairaalaan. Sairaalahoitoa vaativat potilaat hoidetaan Rauman osalta Satasairaalassa.

Alkuvaiheen taudin oireena voi olla kuumetta, yskää, kurkkukipua, nuhaa, hengenahdistusta, painon tunnetta rinnalla, päänsärkyä ja/tai lihaskipua. Huonovointisuus ja yleiskunnon lasku sekä maku- ja hajuaistin häiriöt ovat tyypillisiä. Noin 10 prosentilla potilaista alkuoireena voi olla suolisto-oireita, kuten pahoinvointi, lievähkö ripuli, lievä vatsakipu, mutta yleensä potilailla on myös jokin muu koronainfektioon viittaava oire. Kuumetta on vain noin puolella ennen hoitoon hakeutumista. Oireet esiintyvät erilaisina yhdistelminä, ja ne voivat olla lieviä.

Maskisuositus yli 12-vuotiaille

Suosituksen mukaan yli 12-vuotiaiden tulee käyttää kasvomaskia:

  • Kun tulet sovitulle käynnille, tutkimukseen tai toimenpiteeseen
  • Kun olet saattajana
  • Kun tulet vierailijaksi yksikköön

Käytäthän omaa suun ja nenän peittävää kasvomaskia. Tarvittaessa saat kertakäyttöisen maskin myös yksiköstä.

Poistuttaessa kertakäyttömaski tulee laittaa ovien läheisyydessä oleviin kannellisiin roska-astioihin.

Käytä käsihuuhdetta aina, kun saavut yksikköön ja poistut sieltä.

Kasvomaskien jakopaikat

Rauman kaupunki jakaa kasvomaskeja vähävaraisille ja haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille.

Maskeja jaetaan:

  • Sosiaalitoimistossa, Kalliokatu 2, arkisin kello 9–10
  • Lääkärien ja hoitajien vastaanotolla, Steniuksenkatu 2, arkisin kello 8–15
  • Lapin terveysasemalla, keskiviikkoisin kello 13.30–14.30

Sosiaali- ja terveyspalvelujen eri toimipisteissä asioidessaan asiakas voi kysyä maskeja työntekijöiltä.

Koronaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä yhteys tarvittaessa valtakunnalliseen neuvontaan

Kuntalaisten toivotaan tutustuvan koronavirukseen liittyviin yleisiin kysymyksiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilla Usein kysyttyä koronaviruksesta -osiossa.

Yleisissä koronaan liittyvissä kysymyksissä voi tarvittaessa ottaa yhteyttä myös valtakunnalliseen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvontaan, puh. 0295 535 535. Neuvonta palvelee arkipäivisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15.

Palveluohjaus- ja neuvontapuhelin palvelee ikäihmisiä

Ikäihmisten palveluohjaus- ja neuvontapuhelin palvelee maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15 numerossa 040 833 0802.

Rauman terveysvalvonta tekee tarkastuksia ja arvioi tiloissa tehtyjä toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi

Rauman terveysvalvonta tekee tarkastuksia ja arvioi tiloissa tehtyjä toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kaupunkilaiset voivat lähettää terveysvalvontaan sähköpostitse ilmoituksia paikoista tai toiminnoista, joissa epäilevät mahdollisia epäkohtia koronamääräysten noudattamisessa.

Ilmoitukseen tulee merkitä selvästi paikan tai toiminnan järjestäjän nimi ja osoite tai yhteystiedot sekä se, mitä epäkohtia tiloissa tai toiminnassa on havaittu. Ilmoituksiin ei valitettavasti ehditä vastaamaan.

Ravitsemisliikkeitä koskevat yhteydenotot välitetään tarvittaessa edelleen aluehallintovirastolle, joka huolehtii valvonnasta ravitsemisliikkeiden osalta. Terveysvalvonnan sähköpostiosoite on terveysvalvonta@rauma.fi.