Tietoa koronaviruksesta

Linkkikuva Omaolo-fi-palveluun

Pandemiapoliklinikalla ja koronapuhelimella käytössä sama puhelinnumero

Rauman kaupungin terveyspalvelut avaa pandemiapoliklinikan keskiviikkona 25.3. Pandemiapoliklinikka on tarkoitettu hengitystieinfektio-oireisille kuntalaisille.

Poliklinikalle ohjataan ainoastaan puhelinajanvarauksella. Ajanvarauksen voi tehdä numerosta 044 403 5234 joka päivä klo 9–15. Pandemiapoliklinikan puhelinnumero on sama kuin Rauman kaupungin koronapuhelimen numero. Mikäli henkilöllä on oireita tai hän epäilee saaneensa tartunnan, hänen tulee soittaa edellä mainittuun numeroon.

Mahdolliset puhelinpalvelun muutokset ja muu ajantasainen koronatieto löytyvät jatkossakin tältä sivulta.

Terveydenhuollon henkilökunta haastattelee ja arvioi tilanteen puhelimitse sekä konsultoi tarvittaessa infektiolääkäriä. Tämän jälkeen soittajalle annetaan toimintaohjeet.

Muina aikoina korona-asioissa tulee olla yhteydessä Rauman keskitettyyn ajanvaraukseen tai Satasairaalan päivystysnumeroon seuraavasti:

  • Maanantaista torstaihin klo 7.30–17, perjantaisin ja aattopäivinä klo 7.30–15, puh. 02 835 2400.
  • Maanantaista torstaihin klo 17–22, perjantaisin klo 15–22 ja lauantaista sunnuntaihin klo 7.30–22, puh. 02 835 2670.
  • Kaikkina päivinä yöllä klo 22–7.30 Satasairaalan yhteispäivystys vastaa kiireellisestä hoidosta, jonne tulee ottaa yhteyttä etukäteen puh. 02 627 6868.
  • Hätätilanteessa tulee aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112.

Oireet ja hoitoon hakeutuminen

Hengitystieinfektion oireita, kuten yskää, kuumetta tai hengenahdistusta potevan henkilön tulee epäillä koronavirustartunnan mahdollisuutta, jos hän on palannut ulkomailta kahden viikon sisällä tai on ollut lähikontaktissa koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa. Tällöin tulee soittaa terveyspalveluihin ja yöaikana Satasairaalaan. Sairaalahoitoa vaativat potilaat hoidetaan Rauman osalta Satasairaalassa.

Omaolo-palvelussa voi tehdä oirearvion

Mikäli epäilet koronavirustartuntaa, tee oirearvio Omaolo-palvelussa.

Koronaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä yhteys tarvittaessa valtakunnalliseen neuvontaan

Kuntalaisten toivotaan tutustuvan koronavirukseen liittyviin yleisiin kysymyksiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilla Usein kysyttyä koronaviruksesta -osiossa.

Yleisissä koronaan liittyvissä kysymyksissä voi tarvittaessa ottaa yhteyttä myös valtakunnalliseen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvontaan, puh. 0295 535 535. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Rauman kaupunki siirtyy etäopetukseen ja sulkee oppilaitokset 18.3.2020 alkaen

Rauman kaupunki noudattaa toiminnassaan Suomen hallituksen linjauksia. Hallituksen maanantaina 16.3. antamien ohjeistusten mukaan Rauman kaupunki valmistautuu sulkemaan ala- ja yläkoulut sekä Rauman Lyseon lukion keskiviikosta 18.3. alkaen. Ylioppilaskirjoitukset hoidetaan normaalisti Ylioppilastutkintolautakunnan perjantaina 13.3. antaman aikataulutuksen ja määräysten mukaisesti.

Hallituksen linjausten mukaisesti koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1.–3.-luokkien lähiopetus järjestetään kuitenkin poikkeuksellisesti niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin.

Rauman varhaiskasvatuksen yksiköt ja esiopetus jatkavat toimintaansa. Hallituksen linjauksen mukaan kuitenkin ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

Kaupunki tiukentaa omia ohjeistuksiaan

Rauman kaupungin henkilökunta ei toistaiseksi matkusta töiden takia ulkomaille. Myös kotimaan työmatkoissa tulee käyttää erityistä harkintaa. Kaupunki suosittelee henkilöstöään välttämään myös vapaa-ajan matkoja.

Kaupungin linjauksen mukaan jokainen ulkomailta saapuva kaupungin työntekijä on velvollinen ilmoittamaan tilanteesta esimiehelleen sekä jäämään omatoimisesti kahdeksi viikoksi kotiin. Suositus perustuu koronaviruksen itämisaikaan, joka on 2–12 päivää. Kaupunki varautuu etätöiden lisäämiseen ja niiden mahdollistamiseen.

Kaikkia, jotka ovat palanneet ulkomaanmatkalta kehotetaan oireettominakin välttämään sosiaalisia kontakteja ja matkustelua. Lasten on jäätävä ulkomailla vierailun jälkeen kahdeksi viikoksi kotiin ennen kouluun tai päivähoitoon palaamista. Heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua pitää ottaa puhelimitse yhteys terveydenhuoltoon.

Kaupungin järjestämiä yleisötilaisuuksia siirretään myöhempään ajankohtaan.

Hyvä käsihygienia on ykkösasia

Koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä parhaiten hyvällä käsihygienialla. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.

Yskiessä tai aivastaessa myös suu ja nenä tulee suojata kertakäyttönenäliinalla. Tämän jälkeen käytetty nenäliina tulee hävittää. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, on parempi yskiä tai aivastaa puseron hihan yläosaan – ei käsiin.