Sosiaali- ja terveyspalvelut

Linkkikuva Omaolo-fi-palveluun

Pandemiapoliklinikka hengitystieinfektio-oireisille kuntalaisille

Poliklinikalle ohjataan ainoastaan puhelinajanvarauksella. Mikäli henkilöllä on oireita tai hän epäilee saaneensa tartunnan, hänen tulee soittaa pandemiapoliklinikan numeroon. Ajanvarauksen voi tehdä numerosta 044 403 5234 maanantaista sunnuntaihin kello 8–16.

Koronavirusnäytteitä otetaan joka päivä näytteenottokaistalla.

Poliklinikka on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9–16.

Pandemiapuhelin palvelee joka päivä numerossa 044 403 5234 klo 8–16

Terveydenhuollon henkilökunta haastattelee ja arvioi tilanteen puhelimitse sekä konsultoi tarvittaessa infektiolääkäriä. Tämän jälkeen soittajalle annetaan toimintaohjeet.

Muina aikoina korona-asioissa tulee olla yhteydessä Rauman keskitettyyn ajanvaraukseen tai Satasairaalan päivystysnumeroon seuraavasti:

  • Maanantaista torstaihin klo 7.30–17, perjantaisin ja aattopäivinä klo 7.30–15, puh. 02 835 2400.
  • Maanantaista torstaihin klo 17–22, perjantaisin klo 15–22 ja lauantaista sunnuntaihin klo 7.30–22, puh. 02 835 2670.
  • Kaikkina päivinä yöllä klo 22–7.30 Satasairaalan yhteispäivystys vastaa kiireellisestä hoidosta, jonne tulee ottaa yhteyttä etukäteen puh. 116 117.
  • Hätätilanteessa tulee aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112.

Jos olet ollut tartuttavuusaikana lähiyhteydessä henkilöön, jolla todetaan koronavirustartunta, tartunnanjäljittäjät ottavat sinuun yhteyttä. Samalla saat toiminta- ja hoito-ohjeet.

Oireet ja hoitoon hakeutuminen

Hengitystieinfektion oireita, kuten yskää, kuumetta tai hengenahdistusta potevan henkilön tulee epäillä koronavirustartunnan mahdollisuutta, erityisesti jos hän on palannut ulkomailta kahden viikon sisällä tai on ollut lähikontaktissa koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa. Tällöin tulee soittaa terveyspalveluihin ja yöaikana Satasairaalaan. Sairaalahoitoa vaativat potilaat hoidetaan Rauman osalta Satasairaalassa.

Alkuvaiheen taudin oireena voi olla kuumetta, yskää, kurkkukipua, nuhaa, hengenahdistusta, painon tunnetta rinnalla, päänsärkyä ja/tai lihaskipua. Huonovointisuus ja yleiskunnon lasku sekä
maku- ja hajuaistin häiriöt ovat tyypillisiä. Noin 10 %:lla potilaista alkuoireena voi olla suolisto-oireita (pahoinvointi, lievähkö ripuli, lievä vatsakipu mutta yleensä potilailla on myös jokin muu koronainfektioon viittaava oire). Kuumetta on vain noin puolella ennen hoitoon hakeutumista. Oireet esiintyvät erilaisina yhdistelminä ja voivat olla lieviä.

Koronarokotukset

Rauman sosiaali- ja terveyspalvelut aloittaa koronarokotukset 13.1. Ensimmäisenä rokotetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti koronapotilaiden hoitoon ja tutkimuksiin osallistuva henkilökunta. Tämän jälkeen rokotetaan ympärivuorokautista hoitoa järjestävien yksiköiden asukkaat ja henkilökunta sekä kaupungin että yksityissektorin palveluissa. Rokotukset etenevät rokotettavien määrästä riippuen myös Raumalla työskentelevään ensihoidon henkilöstöön. Myöhemmin rokotukset laajenevat iäkkäisiin ja riskiryhmiin kuuluviin sitä mukaa, kun rokotteita saadaan Raumalle.

Raumalla noudatetaan rokotusjärjestyksessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistusta ja valtioneuvoston rokotusasetusta. Rokotusten etenemisestä tiedotetaan viikoittain.

Maskisuositus yli 12-vuotiaille

Suosituksen mukaan yli 12-vuotiaiden tulee käyttää kasvomaskia seuraavissa tilanteissa:

  • Kun tulet sovitulle käynnille, tutkimukseen tai toimenpiteeseen
  • Kun olet saattajana
  • Kun tulet vierailijaksi yksikköön

Käytäthän omaa suun ja nenän peittävää kasvomaskia. Tarvittaessa saat kertakäyttöisen maskin myös yksiköstä.

Poistuttaessa kertakäyttömaski tulee laittaa ovien läheisyydessä oleviin kannellisiin roska-astioihin.

Käytä käsihuuhdetta aina, kun saavut yksikköön ja poistut sieltä.

Kankaisten kasvomaskien jakopaikat

Rauman kaupunki jakaa pestäviä kangasmaskeja vähävaraisille ja haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille.

Maskeja jaetaan:

  • Sosiaalitoimistossa, Kalliokatu 2, arkisin klo 9–10
  • Lääkärien ja hoitajien vastaanotolla, Steniuksenkatu 2, arkisin klo 8–15
  • Lapin Terveysasemalla, keskiviikkoisin klo 13.30–14.30

Kouluissa kouluterveydenhoitajat antavat maskeja yli 15-vuotiaille. Sosiaali- ja terveyspalveluissa eri toimipisteissä asioidessaan asiakas voi kysyä maskeja työntekijöiltä.

Koronaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä yhteys tarvittaessa valtakunnalliseen neuvontaan

Kuntalaisten toivotaan tutustuvan koronavirukseen liittyviin yleisiin kysymyksiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilla Usein kysyttyä koronaviruksesta -osiossa.

Yleisissä koronaan liittyvissä kysymyksissä voi tarvittaessa ottaa yhteyttä myös valtakunnalliseen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvontaan, puh. 0295 535 535. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Hyvä käsihygienia on ykkösasia

Koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä parhaiten hyvällä käsihygienialla. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.

Yskiessä tai aivastaessa myös suu ja nenä tulee suojata kertakäyttönenäliinalla. Tämän jälkeen käytetty nenäliina tulee hävittää. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, on parempi yskiä tai aivastaa puseron hihan yläosaan – ei käsiin.

Ohjeita käsi- ja yskimishygieniaan (thl.fi)

+70-vuotiaiden palvelupuhelin palvelee ikäihmisiä

Yli 70-vuotiaiden palvelupuhelin palvelee koronavirusepidemian aiheuttamien poikkeusolojen ajan. Puhelimessa vastataan kysymyksiin kotiinsa jäävien ikäihmisten asioista.

Palvelupuhelin palvelee maanantaista torstaihin klo 8–16 ja perjantaisin klo 8–15 numerossa 044 403 5555.

Rauman kaupungin myöntämät helpotukset

Rauman kaupunki haluaa tukea omalta osaltaan elinkeinoelämän, kolmannen sektorin ja palvelujen käyttäjien toimintaedellytyksiä poikkeusolojen aikana.

Kaupungin myöntämät helpotukset koronaepidemian aikana