Vanhuspalvelut

Vanhuspalvelujen tavoitteena on turvata raumalaisille ikäihmisille itsenäinen elämä mahdollisimman kauan omassa kodissa tai palveluasunnossa ja turvata palvelut niitä tarvitseville.

Neuvontaa ja ohjausta ikäihmisille

  • Rauman Palvelutorin neuvontapuhelin puh. 040 833 0802, ma – to klo 8 – 16 ja pe klo 8 – 15
  • Yli 70-vuotiaiden palvelupuhelin puh. 044 403 5555. Puhelimessa vastataan kotiinsa jäävien ikäihmisten asioihin liittyviin kysymyksiin.
  • Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111, päivystää 24/7
  • Rauman koronapuhelin puh. 044 403 5234, joka päivä klo 9 – 15

Muutoksia ikäihmisten palveluasumisessa

Rannikkokoti

Raumalaisille ikäihmisille tarkoitettu uusi ympärivuorokautista palveluasumista tarjoava talo on valmistunut osoitteeseen Steniuksenkatu 14 Steniuksen hoivakodin ja Mainiokoti Meren naapuriin.  Rakennus on kaksikerroksinen, ja molemmissa kerroksissa on kaksi 15-paikkaista kotia.

Rakennuksen omistaa suomalaisiin hoiva- ja yhteiskunnallisiin tiloihin sijoittava Erikoissijoitusrahasto eQ Hoivakiinteistöt, ja talon on rakentanut Rakennusurakointi S. Tikakoski Oy. Rauman kaupunki on sitoutunut vuokraamaan tilat 15 vuodeksi.

Uusi palveluasumisyksikkö on vanhuspalvelujen sisäisessä nimikilpailussa saanut nimen Rannikkokoti, ja sen neljä kotia on nimetty Rauman edustan saarten mukaan: Karttu, Katavisto, Nurmes ja Puuvalli.

Rannikkokodin valmistuttua Kaunisjärven toiminta vanhainkotina päättyi, ja tuolloin Kaunisjärvellä pitkäaikaishoidossa olevat asukkaat siirtyivät uuteen taloon. Myös Marttilanmäen asukkaat muuttivat Rannikkokotiin. Kaunisjärven palveluista päivätoiminta ja intervalliyksikkö siirtyivät Marttilanmäen tiloihin ja toimistosihteerit ja palveluasumisen päällikkö Mansikkapaikan tiloihin. Yksityisyrittäjät ovat hankkineet uudet väliaikaiset toimitilat.

V. 1985 käyttöön otetun Kaunisjärven vanhainkodin peruskorjaus alkaa syksyllä 2020, minkä jälkeen talo muuttuu Ikäihmisten hyvinvointikeskukseksi monipuolisine sosiaali- ja terveydenhuollon palveluineen. Alakertaan sijoittuvat muun muassa päivätoiminnan tilat, kuntosali saunoineen, palvelutori, juhlasali ja kokoustilat sekä ruokasali ja kahvio. Talon toiseen kerrokseen asettuvat palvelutarpeen arviointiyksikkö, omaishoidon tuki, kotihoidon toiminnot, lääkärin- ja sairaanhoitajan vastaanotto, lääkinnällinen kuntoutus ja muistipoliklinikka. Kahteen ylimpään kerrokseen tulee 57 lyhytaikaishoitopaikkaa omaishoidon tukemista, geriatrista arviointia ja tilapäistä hoivan tarvetta varten.

Asiakaspalautteet

Rauman kaupungin vanhuspalvelut kerää jatkuvasti asiakaspalautteita toimintamme kehittämiseksi. Palautteen voi jättää vanhuspalvelujen yksiköihin tai lähettää postitse os. Rauman sosiaali- ja terveystoimiala, Steniuksenkatu 2, 26100 Rauma. Palautelomakkeen voit tulostaa sivun oikeasta laidasta tai voit halutessasi antaa sähköisen palautteen tämän linkin kautta.

Asiakasturvallisuusasia tiedoksi

Huijauksen uhriksi voi joutua kuka tahansa, varsinkin iäkkäämmillä ihmisillä on erityinen riski joutua huijausyrityksen kohteeksi. Esimerkiksi jonkin toimintakykyä alentavan sairauden, kuten muistisairauden vuoksi ikäihmiset voivat olla erityisen alttiita vaikuttamiselle. Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilta löytyy neuvoja ja ohjeita: Estä läheisesi huijaaminen.

Hoitotyöhön Raumalle

Rauman kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan hoitotyön henkilöstöpalvelut etsii aktiivisia ja motivoituneita lähi- ja sairaanhoitajia sijaisuuksiin ja keikkatyöhön. Lisätietoa rekrytoinneista tämän linkin takaa.

 

Onerva Hoivaviestintä

Onerva on kotihoitoon ja palveluasumiseen tarkoitettu sähköinen tietoturvallinen viestintäpalvelu, joka on luettavissa ajasta ja paikasta riippumatta. Onervasta näkee lähimmäisen arjen kuulumiset ja asiointiin liittyvät asiat. Sen avulla voi nopeasti ja vaivattomasti viestiä hoitajien kanssa. Se on WhatsApp-sovelluksen kaltainen ”viestivihko”, jonka avulla hoitajat, omaiset ja mahdollisesti myös asiakas pitävät yhteyttä toisiinsa. Onerva hoivaviestipalvelu on asiakkaille ilmaista.

Käyttöä varten tarvitaan vain internet-selain eli älypuhelin, tabletti tai tietokone. Asiakkaan tulee antaa suostumus tietojen jakamiseen.

Suostumus annetaan suostumuslomakkeella.  Onerva suostumuslomakkeen voi tulostaa itse, osoitteesta www.onervahoiva.fi tai pyytää sitä yksikön hoitajilta. Jokaiselle suostumuslomakkeelle tulostuu oma QR-koodinsa, joka tulee ottaa talteen ennen lomakkeen palautusta (joko kopioimalla lomake tai ottamalla siitä valokuvan). Täytetty Onerva suostumuslomake toimitetaan hoitajille tai lähetetään suoraan sähköpostiosoitteeseen info@onervahoiva.fi . Hoivaviestintä Oy toimittaa tunnukset asiakkaalle suostumuslomakkeen saatuaan. Ensimmäisen kerran kirjautuessa tarvitaan lomakkeen QR-koodia.

Kotikaaren palvelukodissa ja Rauman eteläisellä kotihoitoalueella testattiin Onerva-omaisviestintää lokakuun 2019 ja tammikuun 2020 välisenä aikana. Pilotti päättyi tammikuun lopussa ja lopulliset kyselytulokset/käyttäjäkokemukset ovat valmistuneet: Kokemuksia Onerva omaisviestinnästä . Kaikenkaikkiaan kokeilutulokset olivat hyviä. Rauman kaupungin vanhuspalvelut ovat päättäneet jatkaa yhteistyötä Onerva hoivaviestinnän kanssa. Tarkoitus on siis laajentaa käyttöä asteittain muihin tehostetun palveluasumisen yksiköihin, sekä kotihoidon muille alueille.

Onervatuen yhteystiedot mahdollisia ongelmatilanteita varten tuki@onervahoiva.fi ja puhelinnumero 050 326 4989.