Sosiaali- ja terveyspalvelut

Tule ulkoiluystäväksi ikäihmiselle!

Liikutko mielelläsi ulkona? Olisiko sinulla hiukan aikaa ja halua, jotta voisit jakaa ulkoilun riemun hänen kanssaan, joka ei voi ulkoilla yksin? Tutustu aiheeseen ja osallistu meidän Ikäinstituutin Ulkoiluystäviksi iäkkäälle –koulutukseen maanantaina 10.5.2021 klo 13-16 Marttilanmäen piha-alueella, Koilahdentie 256

Ulkoiluystävät ovat tukena ja seurana iäkkäille, jotka eivät kaatumisen pelon, tasapainovaikeuksien, haastavan lähiympäristön tai kävelykaverin puutteen vuoksi pääse ulkoilemaan. Koulutettujen vapaaehtoisten kanssa ikäihmiset voivat ulkoilla turvallisesti. Koulutettu ulkoiluystävä tarjoaa vapaaehtoista ulkoiluapua ulkoilun tarpeessa olevalle vanhukselle. Toimintaa lujittaa kirjallinen sopimus ja yhteinen tavoite. Koulutuksen aikana käsitellään:

– Tietoa vapaaehtoistyön periaatteista
– Valmiuksia ulkoilun avustamiseen ja apuvälineiden käyttöön
– Valmiuksia kotivoimistelun opastukseen
– Valmiuksia sopivien ulkoilureittien valintaan

Koulutus on osa Voimaa vanhuuteen -ohjelmaa, jossa tuetaan terveysliikunnalla ikäihmisten kotona asumista. Koulutuksessa noudatetaan koronasta johtuvia voimassaolevia suojautumisohjeistuksia. Kouluttajina kuntohoitaja Oili Kangasmäki, liikunnanohjaaja Kimmo Kouru ja palveluvastaava Tanja Hakulinen.

Ilmoittautumiset 7.5. mennessä tanja.hakulinen@rauma.fi  puh. 0444036332

Kaipaatko kaveria ulkoilemaan kanssasi?

Ulkoiluystävät ovat tukena ja seurana iäkkäille, jotka eivät kaatumisen pelon, tasapainovaikeuksien, haastavan lähiympäristön tai kävelykaverin puutteen vuoksi pääse ulkoilemaan. Koulutettujen vapaaehtoisten kanssa ikäihmiset voivat ulkoilla turvallisesti. Koulutettu ulkoiluystävä tarjoaa vapaaehtoista ulkoiluapua ulkoilun tarpeessa olevalle vanhukselle. Toimintaa lujittaa kirjallinen sopimus ja yhteinen tavoite. Ulkoilussa noudatetaan koronasta johtuvia voimassaolevia suojautumisohjeistuksia.

Kysy ulkoiluystävästä tanja.hakulinen@rauma.fi, puh. 044 403 6332

Opas vapaaehtoiselle ulkoiluystävälle (ikainstituutti.fi)

Liikuntavinkkejä ja -linkkejä

Hyödynnä Senioriranneke uimahalliin ja kuntosalille!

Rauman liikuntapaikat Rauman kaupungin vapaa-aika ja liikuntapalvelujen sivuilta.

Rauman Latu ry:n monipuolinen ulkoilutarjonta

ROLLAATTORI KÄVELYN TUEKSI TALVIURHEILUHALLILLA

Lions Club Rauma Ruori ry lahjoitti rollaattorin ikäihmisten yhteiseen käyttöön Talviurheiluhallille. Raikkaan sininen rollaattori on mallia ”Paavo” ja se antaa tukevan ja turvallisen tuen kuntokävelyyn.  Rollaattorin parkkipaikka on Talviurheiluhallin eteisessä, josta se on vapaasti lainattavissa kuntokävelyn tueksi hallin radalle. Rollaattorin kädensijat ovat säädettävissä jokaiselle käyttäjälle sopiviksi.  Huom. Talviurheiluhallin käyttö on toistaiseksi vain varauksella koronan takia. Tästä linkistä voit tarkistaa aukiolon. Kunnon kävely perjantaisin klo 10-11

Pihajumpat:
Maanantai       Klo 11 Hirsikatu 11
Maanantai       Klo 12 Teollisuuskatu 15
Keskiviikko       Klo 13.30 Iltatuuli, Karjalankatu 11
Keskiviikko       Klo 14.30 Tuulensuu, Nortamonkatu 2
Torstai              Klo 14 Riekkopolku 2

Otan alueen kimppakävelyt torstaiaamuisin klo 9.00 Lähtö Monitoimihallilta, Urheilukatu 19.

Liikuntapalveluiden Kirsi Saarisen vetämät kimppakävelyt pidetään maanantaisin klo 14–15 ja keskiviikkoisin klo 13–14. Yhteiskävelyt on tarkoitettu kaikenikäisille, ja vauhti sovitetaan ryhmälle sopivaksi. Kävelyille lähdetään uimahallin pääoven edestä, osoitteesta Hankkarintie 8. Kävelylenkeillä noudatetaan koronarajoituksia ja suosituksia. Osallistujamäärä ulkoliikuntaan on rajattu 20 henkilöön.

Voitas.fi -liikepankista löytää 20-30 minuutin jumppavideoita ja valmiita jumppaohjelmia. Liikepankista voi valita myös yksittäisiä jumppaliikeitä sisällä tai ulkona tehtäväksi. Tulosta maksuttomia jumppaohjelmia Ikäinstituutin verkkokaupasta.

Ikäopisto.fi -taitopankissa on tietoa ja tehtäviä mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen viidestä eri teemasta.

Yle Areenan sivuilta löytyy Retrojumppaa

Nasulammen luontopolun esittelyvideo

Kaikki Rauman liikuntapalveluiden omat jumpat löytyvät YouTube-kanavalta! Tekijänä Tiina Malinen, Tintzukka

Kaatumisen ehkäisy on juuri nyt ajankohtaista. Katso mahdollisuuksia ehkäistä kaatumista ja parantaa tasapainoa täältä UKK-instituutin sivulta..

 

Muu toiminta ja linkkejä

Digiohjausta puhelimitse:
Onko sinulla kysyttävää tai pulmia tietokoneen, tabletin tai kännykän kanssa? Soita!
Maanantaisin klo 10.00-12.30. puh 044 793 4514. Järjestää Rauman kansalaisopiston Digiohjaus-hanke.
Tiistaisin klo 14.00-16.00. Vapaaehtoiset etädigiohjaajat opastavat ikäihmisiä digilaitteiden ja -toimintojen käytössä. Voit soittaa ja kysellä neuvoja puh 044 403 6332. Järjestää Rauman vanhuspalvelut.
Torstaisin klo 15.00-17.30. Vapaaehtoiset etädigiohjaajat opastavat ikäihmisiä digilaitteiden ja -toimintojen käytössä. Voit soittaa ja kysellä neuvoja kansalaisopisto puh 044 793 4514 tai vanhuspalvelut puh 044 403 6332.
Voit lähettää kysymyksesi myös sähköpostilla: tanja.hakulinen@rauma.fi. Ohjaus on maksutonta.

Koti TV tarjoaa ikäihmisille liikunnallista etäkuntoutusta, virikkeellistä muistikuntoutusta sekä kulttuuria ja opetuksellista sisältöä joka arkipäivä klo 11–13.

Rauman kansalaisopisto tarjoaa hurjasti erilaista toimintaa – myös etänä @

Yle: Historiavisa- Missä Pyy on, kun se on pivossa?

Yle.fi: Lehdestä löytynyt tutkimus muutti 91 vuotiaan Elsa Pekkasen elämän

Miehen huoltokirja *Ikämiehille on tehty huumori silmäkulmassa oma huoltokirja. Sopii täytettäväksi vaikka ryhmissä joukkokatsastuksena!

Mitä digitaitoja senioreilla pitäisi olla? Katso tarkistuslista

Vahvikelinja  Vahvikelinja päivystää ma-ti ja su klo 13-15. Puheluissa ratkotaan yhdessä aivopähkinöitä, visaillaan tai muistellaan mukavia ja jutustellaan. Mahdollisuus myös puhelinjumppaan istuen tai seisten. Valinnanvaraa tehtävissä riittää aina helpoista haastaviin ja niistä soittaja voi valita oman mielenkiintonsa mukaan sopivimmat. Tärkeintä on kuitenkin rento ja virkistävä hetki. Vahvike-aineistopankin ehtymättömästä aarrearkusta löytyy monenlaisia teemoja keskustelujen ja muistojen lähteeksi. Vahvikelinjan puhelinnumero on 050 328 8588.

Kesäinen video ulkoilusta kotikulmilla.

Mitä kaikkea vielä? Katso alati päivittyvää Rauman Palvelutorin Facebook-sivua. Siellä on esimerkiksi ilmoituksia maksuttomista verkkoluennoista ja muista hyödyllisistä tapahtumista.

Tietoa saat myös ilmoittautumalla Palvelutorin ajankohtaista asiaa Rauman eläkeikäisille- postituslistalle: tanja.hakulinen@rauma.fi