Elintarvikevalvonta

Elintarvikevalvonnan tehtävänä on mm. varmistaa elintarvikkeiden ja niiden käsittelyn turvallisuus ja suojata kuluttajaa elintarvikemääräysten vastaisten elintarvikkeiden aiheuttamilta terveysvaaroilta.

Elintarvikevalvontatarkastusten tulokset julkaistaan valtakunnallisen Oiva -järjestelmän mukaisesti.

Elintarvikkeiden myynti tai valmistus edellyttää ilmoituksen tekemistä terveysvalvontaan viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Joissakin tapauksissa edellytetään hyväksymisen hakemista huoneistolle. Elintarvikealan yritystoimintaa suunnittelevan on hyvä tutustua elintarvikelainsäädäntöön ja olla yhteydessä terveysvalvontaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ennen toiminnan aloittamista. Ilmoituksen tai hakemuksen käsittelystä ja siihen liittyvästä huoneiston rekisteröinnistä peritään taksan mukainen käsittelymaksu.

Terveysvalvonnan henkilökunta tarkastaa säännöllisesti elintarvikehuoneistoja, joista peritään maksu. Tarkastuksia tehdään myös asiakasvalitusten johdosta.

Henkilön, joka epäilee saaneensa ruokamyrkytyksen Raumalla myynnissä olleesta tai tarjoillusta elintarvikkeesta, toivotaan olevan mahdollisimman pikaisesti yhteydessä terveysvalvontaan.

Jos kuluttaja epäilee ostamansa elintarvikkeen olleen virheellinen tai huonolaatuinen, on asiassa syytä olla ensisijaisesti yhteydessä elintarvikkeen myyjään tai valmistajaan. Epäiltäessä, että virhe johtuu raumalaisessa elintarvikehuoneistossa harjoitettavasta toiminnasta tai huoneiston olosuhteista, on asiasta hyvä ilmoittaa myös elintarvikevalvontaan.

 

Oletko perustamassa elintarvikehuoneistoa? Alle on nostettu asioita, joita ottaa huomioon elintarvikehuoneistoa avattaessa.

Ihan vinkkinä vaan -lista:

  • Suunnitteluvaiheessa ensin selvittää tilojen rakennusvalvonnallinen käyttötarkoitus oman kunnan rakennusvalvonnasta.
  • Elintarvikehuoneistojen tilat (myynti, työskentely, tarjoilu, varastointi, lastaus)
  • Pintamateriaalien oltava ehjät, helposti puhtaana pidettävät
  • Vesipisteet ja viemäröinti (käsienpesu, astioiden huolto ja elintarvikkeiden valmistus)
  • Siivousvälinetilat ja –välineet
  • Henkilöstötilat
  • Ilmanvaihto
  • Asiakaskäymälät