Elintarvikevalvonta

Koronavirusepidemiasta johtuvia, ravintoloiden toiminnan rajoituksia koskevia ohjeita löytyy aluehallintoviraston sivuilta. Rajoitukset ovat voimassa 1.6.2020 alkaen.

Ohje ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta ja valvonnasta

Usein kysytyt kysymykset

Lisätietoa aluehallinnon verkkopalvelusta, puhelinpalvelu 0295 016 666, ma-pe klo 8-11 ja 12-16, sähköposti korona@avi.fi

 

Ajantasaista tietoa elintarvikealan yrityksille Covid-19 –koronavirusepidemiaan liittyvistä ohjeista ja epidemian vaikutuksista toimintaan saa Ruokaviraston internet-sivuilta: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/koronavirus-covid-19/  Sivuilla on myös kuluttajille suunnattua tietoa koronaviruksesta ja elintarvikkeista.

 

Elintarvikevalvonnan tehtävänä on mm. varmistaa elintarvikkeiden ja niiden käsittelyn turvallisuus ja suojata kuluttajaa elintarvikemääräysten vastaisten elintarvikkeiden aiheuttamilta terveysvaaroilta.

Elintarvikevalvontatarkastusten tulokset julkaistaan valtakunnallisen Oiva -järjestelmän mukaisesti.

Elintarvikelain mukainen ilmoitus

Elintarvikkeiden myynti tai valmistus edellyttää ilmoituksen tekemistä terveysvalvontaan viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Joissakin tapauksissa edellytetään hyväksymisen hakemista huoneistolle. Elintarvikealan yritystoimintaa suunnittelevan on hyvä tutustua elintarvikelainsäädäntöön ja olla yhteydessä terveysvalvontaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ennen toiminnan aloittamista. Ilmoituksen tai hakemuksen käsittelystä ja siihen liittyvästä huoneiston rekisteröinnistä peritään taksan mukainen käsittelymaksu.

Terveysvalvonnan henkilökunta tarkastaa säännöllisesti elintarvikehuoneistoja, joista peritään maksu. Tarkastuksia tehdään myös asiakasvalitusten johdosta.

Oletko perustamassa elintarvikehuoneistoa? Alle on nostettu asioita, joita ottaa huomioon elintarvikehuoneistoa avattaessa. Runsaasti lisää tietoa huoneiston perustamisesta ja toiminnan vaatimuksista löytyy Ruokaviraston sivuilta. Ruokaviraston sivuilta löytyy myös kattavasti tietoa elintarvikeyrityksen perustamisesta ja toiminnasta.

Ihan vinkkinä vaan -lista:

  • Suunnitteluvaiheessa ensin selvittää tilojen rakennusvalvonnallinen käyttötarkoitus oman kunnan rakennusvalvonnasta.
  • Elintarvikehuoneistojen tilat (myynti, työskentely, tarjoilu, varastointi, lastaus)
  • Pintamateriaalien oltava ehjät, helposti puhtaana pidettävät
  • Vesipisteet ja viemäröinti (käsienpesu, astioiden huolto ja elintarvikkeiden valmistus)
  • Siivousvälinetilat ja –välineet
  • Henkilöstötilat
  • Ilmanvaihto
  • Asiakaskäymälät

Ruokamyrkytykset

Henkilön, joka epäilee saaneensa ruokamyrkytyksen Raumalla myynnissä olleesta tai tarjoillusta elintarvikkeesta, toivotaan olevan mahdollisimman pikaisesti yhteydessä terveysvalvontaan.

Jos kuluttaja epäilee ostamansa elintarvikkeen olleen virheellinen tai huonolaatuinen, on asiassa syytä olla ensisijaisesti yhteydessä elintarvikkeen myyjään tai valmistajaan. Epäiltäessä, että virhe johtuu raumalaisessa elintarvikehuoneistossa harjoitettavasta toiminnasta tai huoneiston olosuhteista, on asiasta hyvä ilmoittaa myös elintarvikevalvontaan.