« Takaisin tapahtumalistaukseen

Tapahtuman tiedot

Ajankohta
9.6.2018 16.9.2018
Tapahtumapaikka
Rauman taidemuseo
Kuninkaankatu 37, 26100 Rauma + Google Map
Verkkosivu
www.raumantaidemuseo.fi
Tapahtuman tyyppi
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Koivu ja tähti idän valossa

Koivu ja tähti idän valossa -näyttelyssä Rauman taidemuseossa 9.6.–16.9.2018 on teoksia J. O. Mallanderin taidekokoelmasta.

Rauman taidemuseon aukioloajat

Yleisöopastukset:

  • To 5.7. klo 14
  • Ti 10.7. klo 14 Suomen kuvataiteen päivä
  • To 19.7. klo 14
  • To 26.7. klo 14

Yksityisten kokoelmien tapaan Jan-Olof Mallanderin kokoelmassa on keräilijänsä näköinen vahva persoonallinen näkökulma. Kokoelman punaisena lankana on suomalaisten taiteilijoiden itä-aasialaisesta ajattelusta, kuten buddhalaisuudesta ja taolaisuudesta saamat vaikutteet. Aihe on ajankohtainen ja todistaa myös jatkuvuudesta, joka on alkanut jo suomalaisten kultakauden taiteilijoiden Pariisin kautta saamista itämaisista vaikutteista.

J.O. Mallander on taidekriitikko, taiteen keräilijä ja taiteilija, joka tunnetaan käsitetaiteen ja kansainvälisen avantgarde-taiteen pioneerina Suomessa. Hän on ollut keskeinen hahmo suomalaisen taiteen uudistumisessa 1960- ja 1970-luvuilla ja galleristina ja kriitikkona ollut näköalapaikalla suomalaiseen sodanjälkeiseen taiteeseen. Mallanderin kirjalliseen, ja myös hänen omaan taiteelliseen toimintaansa, sekä toimintaansa keräilijänä, on antanut omintakeista ulottuvuutta hänen perehtyneisyytensä itä-aasialaiseen ajatteluun, erityisesti buddhalaiseen filosofiaan. Hän on soveltanut alan käsitteistöä nykytaiteen ilmiöihin ja tuonut esiin nykytaiteen yhteyksiä itäiseen ajatteluun. Erityisen mielenkiintoista suomalaisesta perspektiivistä on Mallanderin laaja tietämys kotimaisista taiteilijoista, jotka tuotannossaan ovat soveltaneet aasialaisen ajattelun erilaisia traditioita teostensa tekotavassa, sisällössä ja aiheissa tai saaneet suoria tai epäsuoria vaikutteita aasialaisista kulttuureista.

Näyttelyssä on teoksia mm. seuraavilta taiteilijoilta: Maija Albrecht, Mirja Airas, Carolus Enckell, Inari Krohn, Kristian Krokfors, Jarmo Kukkonen, Harri Larjosto, Olli Lyytikäinen, Pekka Nevalainen, Heli Penttinen, Eva Olsoni, Erkki Pirtola, Leo Ruuskanen, Tuomo Saali, Kalevi Seilonen, Carl-Erik Ström, Risto Suomi, Jan Kenneth Weckman, Ilkka Väätti, Jouko Vatanen, Ö-ryhmä. Mukana on myös Mallanderin omaa tuotantoa.

 

Kartta