« Takaisin tapahtumalistaukseen

Tapahtuman tiedot

Ajankohta
25.1.2020 10.5.2020
Tapahtumapaikka
Rauman taidemuseo
Kuninkaankatu 37, 26100 Rauma + Google Map
Verkkosivu
https://www.raumantaidemuseo.fi/nayttelyt/
Tapahtuman tyyppi

Lakkautettu kylä

Suomen hallituksen määrittelemän linjauksen mukaan taidemuseo on suljettu 18.3.-13.4.2020.

Hanna Koikkalainen, valokuvat
Anne-Mari Kivimäki, musiikki

Rauman taidemuseon kävijät pääsevät tutustumaan Venäjän Karjalassa sijaitsevan Suistamon pitäjän historiaan ja nykypäivään Hanna Koikkalaisen (s. 1980, Imatra) valokuvien ja Anne-Mari Kivimäen (s. 1976) musiikin myötä.

Lakkautettu kylä on soiva valokuvanäyttely, jossa käsitellään lähtemisen ja paikan jättämisen tematiikkaa valokuvan, tekstien, esineteosten ja musiikin keinoin. Näyttelyssä yhdistyvät vanhat ja uudet kuvat Suistamolta, evakkojen muistot, arkisto-otteet ja Suistamolta kerätyt luonnon elementit. Kotijärven vedet muuttuvat pyhiksi, ja Karjalan koivikot juurtuvat uuteen multaan.

Näyttelyn alkulähteenä on suistamolaisen haitarinsoittajan ja tarinankertojan Ilja Kotikallion arkistoäänitteet. Kotikallion viitoittamana työryhmä on tehnyt tutkimusmatkoja rajan takaiselle Suistamolle, penkonut arkistoja ja tavannut entisiä suistamolaisia. Monitaiteellisen Suistamo-perinnelaboratorion yhteistyön tuloksena syntyi polveileva visuaalismusiikillinen kokonaisuus, joka runollisesti pohtii evakkoutta, sota-aikaa, kodin jättämistä ja nykytodellisuutta pienessä venäläisessä kylässä.

Osaksi Rauman taidemuseon näyttelyä rakentuu Hanna Koikkalaisen uusi teos raumalaisesta evakkohistoriasta. Mukaan tulee materiaalia muun muassa Koiviston ja Räisälän kylistä. Siirtolaisuus ja kotipaikan jättäminen on ja tulee aina olemaan ajankohtainen asia. Ehkäpä pystymme katsomaan nykyajan siirtolaisia toisin, kun muistamme oman historiamme?

Pääsymaksut: Aikuiset 6€, opiskelijat/eläkeläiset 3€, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi, museokortti

Taidemuseon aukioloajat

Kartta