Tapahtumakalenteri

PERUTTU Nukkekoti

Peruttu. Näytelmä siirtyy keväälle 2023.

Vuonna 1879 valmistunut Nukkekoti on norjalaisen Ibsenin kuuluisin näytelmä. Nukkekoti herätti ilmestyessään kohua, sillä näytelmä kritisoi voimakkaasti sen aikaisia avioliittonormeja. Vaikka näytelmä onkin vanha, sen kantavat teemat ovat edelleen ajankohtaisia nyky-yhteiskunnassa.

– Nukkekoti on todella väkevä draama, joka sisältää jopa dekkarimaisia jännitteitä. Toteutuksemme tulee olemaan ajaton, sillä teemojensa ansiosta tarina on täysin luettavissa nykyaikaisenakin näytelmänä. Naisen asema perheessä ja parisuhteessa, tasa-arvo sekä rakastamisen vaikeus ovat edelleen yhteiskuntamme suuria kysymyksiä, kertoo Rauman teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva, joka myös ohjaa esityksen.

ROOLEISSA: Raisa Sorri, Timo Julkunen, Ilkka Koivula, Ninni Kekki, Juha Kulmala, Mona Lehtola

KÄSIKIRJOITUS
Henrik Ibsen

SUOMENNOS
Lauri Sipari

OHJAUS
Otto Kanerva

LAVASTUS
Aili Ojalo

PUKUSUUNNITTELU
Elina Vättö

KAMPAUKSET, PERUUKIT JA MASKEERAUS
Tuula Kupiainen-Koivisto

VALOSUUNNITTELU
Hannu Naamanka

ÄÄNISUUNNITTELU
Panu Raatikainen

MUUSIKKO
Perttu Suominen

Nukkekodin naispääosaa, Noraa, pidetään vastaavana roolina naisnäyttelijälle kuin Shakespearen Hamlet on miesnäyttelijälle. Rauman teatterissa Noran roolissa nähdään Raisa Sorri. Nora on elänyt elämänsä kuin suojattu nukke. Lapsuuden ja nuoruuden hän vietti isänsä siipien alla ja aikuisikä on kulunut pankinjohtajaksi matkalla olevan Torvaldin (Timo Julkunen) edustusvaimona. Noralla on kuitenkin salaisuus, joka paljastuessaan uhkaa kaataa ulospäin onnelliselta vaikuttavan avioliiton kulissit.

Näytelmän pääosissa esiintyvien Sorrin ja Julkusen lisäksi rooleissa nähdään myös muut Rauman teatterin näyttelijät Ninni Kekki, Juha Kulmala ja Mona Lehtola. Asioitsija Krogstadin roolissa vierailee Ilkka Koivula. Nukkekodin lavastuksen suunnittelee Rauman teatterissa ensimmäistä kertaa vieraileva Aili Ojalo. Pukusuunnittelu on Elina Vätön ja kampaukset sekä maskeeraukset suunnittelee Tuula Kupiainen-Koivisto.

Tapahtuman tiedot

Ajankohta

29.1.2022 18.00

Paikka

Rauman teatteri, Alfredinkatu 2, RAUMA

Tapahtumakategoria