Tapahtumakalenteri

Nukkekoti

Vuonna 1879 valmistunut Nukkekoti on norjalaisen Henrik Ibsenin kuuluisin näytelmä. Nukkekoti herätti ilmestyessään kohua, sillä näytelmä kritisoi voimakkaasti sen aikaisia avioliittonormeja. Vaikka näytelmä onkin vanha, sen kantavat teemat ovat edelleen ajankohtaisia nyky-yhteiskunnassa.

– Nukkekoti on todella väkevä draama, joka sisältää jopa dekkarimaisia jännitteitä. Toteutuksemme tulee olemaan ajaton, sillä teemojensa ansiosta tarina on täysin luettavissa nykyaikaisenakin näytelmänä. Naisen asema perheessä ja parisuhteessa, tasa-arvo sekä rakastamisen vaikeus ovat edelleen yhteiskuntamme suuria kysymyksiä, kertoo Rauman teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva, joka myös ohjaa esityksen.

Nukkekodin naispääosaa, Noraa, pidetään vastaavana roolina naisnäyttelijälle kuin Shakespearen Hamlet on miesnäyttelijälle. Rauman teatterissa Noran roolissa nähdään Raisa Sorri. Nora on elänyt elämänsä kuin suojattu nukke. Lapsuuden ja nuoruuden hän vietti isänsä siipien alla ja aikuisikä on kulunut pankinjohtajaksi matkalla olevan Torvaldin (Timo Julkunen) edustusvaimona. Noralla on kuitenkin salaisuus, joka paljastuessaan uhkaa kaataa ulospäin onnelliselta vaikuttavan avioliiton kulissit.

Näytelmän pääosissa esiintyvien Sorrin ja Julkusen lisäksi rooleissa nähdään myös muut Rauman teatterin näyttelijät Ninni Kekki, Juha Kulmala ja Mona Lehtola. Asioitsija Krogstadin roolissa vierailee Ilkka Koivula. Nukkekodin lavastuksen suunnittelee Rauman teatterissa ensimmäistä kertaa vieraileva Aili Ojalo. Pukusuunnittelu on Elina Vätön ja kampaukset sekä maskeeraukset suunnittelee Tuula Kupiainen-Koivisto.

Nukkekoti saa ensi-iltansa Rauman teatterissa 21. tammikuuta 2023.

KÄSIKIRJOITUS
Henrik Ibsen

SUOMENNOS
Lauri Sipari

OHJAUS
Otto Kanerva

KOREOGRAFIA
Osku Heiskanen

MUUSIKKIDRAMATURGIA
Otto Kanerva ja Perttu Suominen

LAVASTUS
Aili Ojalo

PUKUSUUNNITTELU
Elina Vättö

KAMPAUKSET, PERUUKIT JA MASKEERAUS
Tuula Kupiainen-Koivisto

VALOSUUNNITTELU
Hannu Naamanka

ÄÄNISUUNNITTELU
Panu Raatikainen

MUUSIKKO
Perttu Suominen

ESITYSOIKEUDET
Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy

Kartta

Tapahtuman tiedot

Ajankohta

21.1.2023 18.00

Paikka

Rauman teatteri, Alfredinkatu 2, RAUMA

Tapahtumakategoria