Tapahtumakalenteri

Omalla maallaan – Kyläkuvaaja Hanna Heinilä

Omalla maallaan – Kyläkuvaaja Hanna Heinilä -valokuvanäyttely Rauman taidemuseon alakerran näyttelytiloissa 16.10.2021–20.2.2022.

Valokuvanäyttely Omalla maallaan – Kyläkuvaaja Hanna Heinilä esittelee luvialaisen Hanna Heinilän mestarillisia valokuvia 1910–20 -luvuilta. Heinilän amatöörivalokuvien oivaltavuus, sekä niistä välittyvä lämpö ja leikkisyys ovat herättäneet suurta ihmetystä ja kiinnostusta vuosisadan alun valokuvaa tuntevien keskuudessa. Heinilää voi pitää taidehistoriallisena löytönä, joka laajentaa alati monipuolistuvaa käsitystä varhaisesta valokuvauksesta Suomessa.

Kyläkuvaaja Hanna Heinilä aloitti valokuvaamisen 16-vuotiaana kesällä 1906. Pian nuori nainen päätyi valokuvaamaan koko Luvian elämänmenoa, ja myöhemmin valokuvissa aiheeksi nousi myös Heinilän oma perhearki. Kuvat ovat arvokkaita dokumentteja sadan vuoden takaisesta Luviasta, ja näyttelyyn onkin kerätty paljon muistitietoa kuvien takana. Niistä välittyy mennyt kulttuurimaisema, kyläyhteisön ja perhesuhteiden merkityksellisyys, juhlat mutta myös tavallinen arki, lasten leikit ja naisten työt.

Näyttely esittelee ensimmäistä kertaa Hanna Heinilän tuotantoa laajasti, ja siihen tuotetaan lapsille oma osuus. Valokuvanäyttelyn kuraattorina toimii Heta Kaisto ja lastenosuuden kuraattorina kuvataiteilija Mollu Heino. Lapsille suunnatulla näyttelyosuudella tarjotaan mahdollisuus katsoa valokuvia hieman eri tavalla. Heinilän kuvat tarjoavat välähdyksen lasten elämään sata vuotta sitten, näyttelyssä niitä tutkitaan ihmetellen ja oivaltaen.

Näyttelyn valokuvat ovat peräisin Luvia Seor ry:n kokoelmista sekä Hanna Heinilän suvulta. Luvialainen Matti Luotolan kanssa on tehnyt merkittävän työn Heinilän valokuvien jäljittämisessä ja digitoimisessa. Näyttelyyn on myös kutsuttu mukaan mustavalkokuvaukseen erikoistunut valokuvataiteilija Katri Lassila sekä valokuvataiteilija Päivi Setälä.

Näyttelyn yhteydessä Rauman taidemuseo ja kyläyhdistys Luvia Seor ry julkaisevat yhteistyössä valokuvakirjan Hanna Heinilän valokuvista. Kirjan kustantajana toimii korkeatasoisiin taidekirjoihin erikoistunut pienkustantamo Parvs.

Taidemuseon aukioloajat osoitteessa raumantaidemuseo.fi

Kartta

Tapahtuman tiedot

Ajankohta

16.10.2021 - 20.2.2022

Paikka

Rauman taidemuseo, Kuninkaankatu 37, Rauma

Tapahtumakategoria