Tapahtumakalenteri

Ulla-Maija Alasen taiteilijatapaaminen Rauman taidemuseon pihalla Suomen kuvataiteen päivänä 10.7. klo 15.

Taiteilija Ulla-Maija Alanen kertoo Rauman taidemuseon makasiinissa esillä olevan näyttelyn Veden taju: Järven hiljaisuus tekoprosessista ja ajatuksista näyttelykokonaisuuden takana. Tilaisuus järjestetään klo 15 alkaen taidemuseon pihalla lauantaina 10.7.

Ulla-Maija Alasen näyttely Veden taju: Järven hiljaisuus on esillä taidemuseon makasiinissa 8.8. asti ja sen äänimaailman on luonut Maija Ruuskanen.

Veden taju: Järven hiljaisuus
Ulla-Maija Alanen
Äänimaailma: Maija Ruuskanen
Rauman taidemuseon makasiinissa 12.6. – 8.8.2021.

Suomen kuvataiteen päivänä 10.7. klo 15.00 Ulla-Maija Alanen kertoo näyttelyn tekoprosessista ja ajatuksista näyttelykokonaisuuden takana.

”Yksilö ei ole niinkään kaikkien arkisten vaikutelmiensa summa, vaan nimenomaan epätavallisten vaikutelmiensa. Näin meihin syntyy tuttuja mysteerejä, joita ilmaisevat harvinaiset symbolit. Vesien ja vesikukkien äärellä olen parhaiten ymmärtänyt, että uneksinta on aina uudelleenvirkoava universumi, hento henkäys joka lähtee uneksijan läpi kulkevista asioista.” (Gaston Bachelard, Vesi ja unet, 1942.)

Veden taju on matka, joka virtaa näyttelypaikasta toiseen veden tavoin – kuin suiston laskujoet yhtyäkseen matkallaan mereen. Rauman taidemuseolla nähtävä Järven hiljaisuus -näyttely on osa tätä hanketta. Ulla-Maija Alanen on yli kymmenen vuoden aikana johdonmukaisesti sekä syventänyt että laajentanut pitkäjänteistä työtään veden ja vesikasvien parissa. Tarkasteltuaan veden maailmaa maisemallisesta mittakaavasta makrovalokuvaukseen taiteilija on sukeltanut aiheeseen syvemmälle ja alkanut kuvata myös mikroskoopeilla.

Vesimolekyylien hajottama diffuusi valo saa veden hohtamaan omaa valoaan. Vesimassan valotila, veden vaimentama äänimaisema ja veden kehoon kohdistama tasainen paine luovat sisätilan, jonka aistittavuus on täysin erilaista kuin ilmakehässä. Veden alla sekä valo että ääni on lähteetöntä. Tässä vesitilassa Alanen työskentelee – työkaluinaan vain kamera, snorkkeli ja maski.

Alanen liikkuu kuvausmatkoillaan vedessä monta tuntia ja alkaa valokuvata kohdatessaan jotain mielenkiintoista. Hänen taiteellinen työskentelynsä sijoittuu sekä dokumentaarisen valokuvan että kasvien muotokuvan traditioon. Taiteilija ei lavasta mitään, ja koska veden alla kaikki on jatkuvassa liikkeessä, on kuvaustilanteissa opittava olemaan sekä nopea että kärsivällinen.

Materiaalina vesi yhdistää kaiken pinnan alla olevan. Itse tulee osaksi sitä – olemmehan vedessä vain ihon erottama virtavesistö itsekin. Vesikasveja kuvatessaan Alanen kertoo samastuneensa niihin ja kokeneensa sulautuvansa niiden aistilliseen olemukseen. Kasvien hitaat ja sulavat liikkeet antautuvat aalloille ja vedenalaisille virtauksille. Vedenalaisen maailman hiljainen lumo on mielenrauhan lähde, jossa voi unohtaa ajan, liittyä osaksi vesimaailmaa ja suurta ykseyttä.

Alanen on tarkkaillut kauan lummekasvien vedenalaisen kasvun vaiheita – niiden ponnistusta pimeästä mutapohjasta ylös valoon ja kukintaan. Järven hiljaisuus -näyttely keskittyy yhteen lummeyksilöön. Näyttelyssä nähdään sen ylväs kohoaminen; metsäjärvi, joka on lumpeen koti; mikroskoopilla kuvattu lumpeen sisin ja jalokivimäisiä soluja sisältävä lehtivarren poikkileikkaus.

….

Mikäli tahdotte tutustua työhöni, niin tämä Taide-lehden juttu avaa mielestäni hyvin ajatteluani työni takana:
http://www.kolumbus.fi/ulla-maija.alanen//Taide-lehti5_2019_skannattu.pdf

Liitekuvat:
Lumpeennuppu, 2021. Pigmenttivedos Hahnemuhlen canvasille. 132 x 58 cm.
Lumpeenlehden poikkileikkaus, 2021. Pigmenttivedos Hahnemuhlen canvasille. 30 x 20 cm.

Tapahtuman tiedot

Ajankohta

10.7.2021 - 00.00

Paikka

Rauman taidemuseo, Kuninkaankatu 37, Rauma

Tapahtumakategoria