Konservaattorin kuulumisia

Arkea ja aarteita

Työt Rauman museon uusissa konservointi- ja varastotiloissa ovat vihdoin päässeet alkuun. Museolla on tekstiilien konservointiin erinomaiset tilat ja niissä on miellyttävää työskennellä konservaattorina.

Museon tekstiileitä on tähän asti jouduttu säilyttämään erilaisissa tilapäisissä varastotiloissa, joiden olosuhteet ovat enemmän tai vähemmän sopivia vanhoille esineille. Uudet varastotilat parantavat tilannetta huomattavasti ja siten huojentavat erityisesti konservaattorin mieltä, sillä konservaattori vastaa museon esineistön säilymisestä tuleville sukupolville. Konservaattorin työ on enimmäkseen melko yksitoikkoista. Ennen tekstiilien ja muiden esineiden siirtämistä uuteen varastoon niitä pidetään noin viikko –33 asteisessa pakastimessa, sen jälkeen ne valokuvataan, luetteloidaan ja niiden kunto arvioidaan.

Yksi tekstiilien suurimmista uhista ovat hyönteiset ja pakastamisella pyritään estämään hyönteisten pääsy varastotilaan. Siksi ei voida ajatella, että kaikki esineet tuotaisiin ensin varastoon ja otettaisiin sieltä sitten vuorotellen pakkaseen.

Suurin osa tekstiileistä on hyvin toistensa kaltaisia. Onneksi aina välillä eteen sattuu arvokkaitakin esimerkkejä eri aikakausien asusteista ja käyttötekstiileistä, tällaiset pienet aarteet piristävät konservaattorin arkea. Tällä sivulla on tarkoitus kuvailla lyhyesti esineitä, jotka konservaattorina koen mielenkiintoisiksi esimerkeiksi museon kokoelmista tai joiden konservointi on muuten ollut mukavaa vaihtelua työhöni.