Kaupunki ja hallinto

Tämä seloste on laadittu 14.1.2022.
Selostetta on viimeksi päivitetty 19.12.2022
Rauman kaupungin verkkopalvelu on julkaistu 19.12.2016.

Tässä saavutettavuusselosteessa kerrotaan, miten rauma.fi-verkkopalvelussa noudatetaan lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on ja miten voit antaa meille palautetta saavutettavuusongelmista. Saavutettavuusselosteen huomiot perustuvat kolmannen osapuolen tekemään arviointiin siitä, täyttääkö verkkopalvelu laissa määritellyt vaatimukset.

Seloste koskee Rauman kaupungin verkkosivustoa ja samalla julkaisujärjestelmällä toteutettuja erillis- ja kampanjasivustoja:

rauma.fi
visitrauma.fi
rauma.fi/asunnot
rauma.fi/jatehuoltolaitos
www.pitsikaupunginjoulu.fi
rauma.fi/kansalaisopisto
rauma.fi/kirjasto
rauma.fi/museo
rauma.fi/musiikkiopisto
rauma.fi/nuortenrauma (nuortenrauma.fi)
rauma.fi/pitsiviikko (pitsiviikko.fi)
rauma.fi/raumalace (raumalace.fi)
rauma.fi/raumanvesi
rauma.fi/sammallahdenmaki (sammallahdenmaki.fi)
rauma.fi/taidemuseo (raumantaidemuseo.fi)
rauma.fi/tapahtumat
rauma.fi/vanharauma (vanharauma.fi)

Verkkopalvelusta vastaa Rauman kaupungin viestintä- ja markkinointipalvelut. Sivustojen tekninen toteuttaja on Valu Digital Oy. Saavutettavuutta arvioidaan säännöllisesti SiteImprove-työkalulla.

Haluamme, että mahdollisimman moni käyttäjä pystyy käyttämään digitaalisia palvelujamme. Otamme saavutettavuuden huomioon digitaalisten palvelujen kehityksessä.

Miten saavutettavia sivut ovat?

Tämä sivusto täyttää suurelta osin lain vaatimat A- ja AA-tason saavutettavuuskriteerit (WCAG-kriteeristö 2.1). Sivustolla on joitakin saavutettavuuspuutteita, jotka on kuvattu tarkemmin alempana.

Huomasitko puutteita saavutettavuudessa?

Pyrimme jatkuvasti parantamaan verkkopalvelun saavutettavuutta. Jos löydät ongelmia, joita ei ole kuvattu tällä sivulla, ilmoita niistä meille ja teemme parhaamme puutteiden korjaamiseksi. Pyrimme vastaamaan viikon sisällä. Lain mukainen vastausaika on enintään 14 vuorokautta.

Voit ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen viestintapalvelut@rauma.fi tai sähköisen palautepalvelun kautta.

Saavutettavuuden valvonta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo saavutettavuusvaatimusten toteutumista. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi  
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Tarkemmat tiedot teknisestä saavutettavuudesta

Verkkopalvelu ei ole vielä kaikilta osin saavutettava.

Sisällöt tai toiminnot, jotka eivät vielä ole saavutettavia

 • Palvelussa on joitain epäkuvaavia otsikoita. (WCAG 2.4.6)
 • Palvelussa on joitakin epäkuvaavia linkkitekstejä. (WCAG 2.4.4)
 • Palvelussa on joitain kuvia, joilla ei ole tekstivastinetta tai joiden tekstivastine ei ole kuvaava. (WCAG 1.1.1)
 • Palvelussa on joitain kohtia, joissa on käytetty väriä ainoana keinona ilmaista tietoa. (WCAG 1.4.1)
 • Palvelussa on joitain kohtia, joissa tekstin ja sen taustan välinen kontrastisuhde ei ole riittävä. (WCAG 1.4.3.)
 • Näppäimistökohdistin ei erotu kaikkialla. (WCAG 2.4.7.)
 • Palvelussa murupolun paikka vaihtelee ollen joillain sivuilla ennen pääotsikkoa ja joillain pääotsikon jälkeen. (WCAG 3.2.3)
 • Hyppää sisältöön -linkki on olemassa, mutta se ei vie kaikkien toistuvien osioiden yli sisältösivuilla. (WCAG 2.4.1.)
 • Ruudunlukijan fokus ei aina liiku loogisesti palvelussa. Lisäksi joitain tietoja luetaan väärässä järjestyksessä. (WCAG 1.3.2, WCAG 2.4.3)
 • Kaikilla lomake-elementeillä ei ole kuvaavaa nimilappua ja joissakin elementeissä on virheellisiä ohjeita. Kaikissa lomake-elementeissä ei ilmoiteta virheellisistä arvoista. (WCAG 3.3.1, WCAG 3.3.2.)
 • Kaikilla sivuilla ei ole kuvaavaa sivuotsikkoa. (WCAG 2.4.2)
 • Sivustolla on osioita, joissa kielimerkintä ei ole oikein. (WCAG 3.1.2)
 • Palvelussa on joitain nimeämättömiä painikkeita sekä epäkuvaavasti nimettyjä kiintopisteitä ja muita elementtejä. Palvelussa on myös joitain visuaalisia otsikoita, joilta puuttuu otsikkomerkintä HTML-koodista tai joiden otsikkomerkintää ruudunlukijat eivät pysty lukemaan. Lisäksi sivustolla on myös tekstejä, jotka on merkitty otsikoiksi, vaikka ne eivät semanttisesti ole otsikoita. Sivustolla on lukuisia painikkeita, joiden tilasta ei tule käyttäjälle tietoa. Jotkin sivuston lomakekentistä antavat käyttäjälle virheellisiä ohjeita ja joidenkin kenttien nimilappuja ei ole liitetty kenttiin. Joidenkin linkkien rakenne estää käyttäjää saamasta kaikkea linkkeihin liittyvää tietoa, sen sijaan ruudunlukija toistaa linkkitekstin useamman kerran. (WCAG 1.3.1, WCAG 4.1.2.)
 • Palvelussa on tila- ja virheviestejä, joita ei ilmoiteta apuvälineiden välityksellä. Lisäksi sivustolla saattaa tapahtua myös muita muutoksia sisällössä, joita ei ilmoiteta apuvälineiden välityksellä. (WCAG 4.1.3)
 • Palvelussa on elementtejä, joihin ei pääse lainkaan näppäimistöllä. Lisäksi mobiilisivulla ruudunlukijan fokus saattaa jäädä jumiin siten, että käyttäjä joutuu koskettamaan näyttöä päästäkseen tilanteesta pois. (WCAG 2.1.1, WCAG 2.1.2.)
 • Sivustolla tapahtuu muutoksia ilman, että käyttäjä saa niistä ennakkotietoa tai että käyttäjä saa vaikuttaa niiden tapahtumiseen. (WCAG 3.2.2)
 • Verkkokaupan päänavigaatiossa on kohtia, joiden ilmestymistä ei voi hallita ja joiden ilmestymisestä ei myöskään tule tietoa apuvälineiden käyttäjille. (WCAG 1.4.13)
 • Sivustolla on joitain kohtia, jotka eivät näy kokonaan 200 %:in suurennoksilla. (WCAG 1.4.4.)
 • Palvelun koodi ei vastaa spesifikaatiota. Lisäksi kaikissa tiedostoissa ei merkitty sisältöä tai määritetty lukemisjärjestystä. (WCAG 4.1.1)

Rauman verkkosivusto uusitaan vuoden 2024 aikana. Yllä listatut puutteet pyritään korjaamaan samassa yhteydessä.

Muita puutteita

 • Tapahtumakalenteriin lisäävät aineistoa yksityiset henkilöt ja tapahtumantuottajat. Yksityisten tuottajien lisäämät materiaalit eivät välttämättä ole saavutettavia esimerkiksi vaihtoehtoisten tekstien, värikontrastien tai tekstivastineiden osalta.
 • Ulkopuolisten toimijoiden laatimat aineistot eivät välttämättä ole saavutettavia.

Saavutettavuusvaatimukset eivät koske tiettyjä sisältöjä

Verkkopalvelussa on videoita, jotka eivät ole saavutettavia. Niistä puuttuu tekstikuvaus. Ennen 23.9.2020 julkaistua video- tai äänisisältöä ei lain mukaan tarvitse tehdä takautuvasti saavutettavaksi tai poistaa verkkosivustolta.

Verkkopalvelusta ulos ohjaavien linkkien takaa löytyvä digitaalinen palvelu tai verkkosivusto on kyseisen palvelun tarjoajan vastuulla, ja sen saavutettavuus on kuvattu omassa saavutettavuusselosteessaan.