Köyliön kirkon hautatekstiilit

Köyliön kirkon hautatekstiili, silkkimyssy.

Kesällä 2015 löytyi Köyliön kirkon lattiaremontin aikana lattian alta hautoja 1700-luvulta. Arkeologiset tutkimukset toteutti Muuritutkimus ky arkeologi Maija Helamaan johdolla. Haudoista löytyi hyvin säilyneitä hautatekstiileitä, erityisesti silkkiä ja villaa eli proteiinikuituja. Suurin osa tekstiileistä oli vain pieniä paloja, mutta kaksi naisten silkkimyssyä oli säilynyt olosuhteisiin nähden hyvin.

Konservaattorille hautatekstiilit ja niiden konservointi ovat hyvin haasteellisia. Köyliön tekstiilit olivat säilyneet haudoissa harvinaisen hyvin, koska haudat olivat kirkon alla kuivassa maassa. Arkeologisten tekstiilien konservointi keskittyy tekstiilien rakenteen tarkkaan tutkimukseen, puhdistukseen ja tekstiilien säilytykseen hyvin tuettuna oikeissa olosuhteissa.

Kaksi naisten silkkimyssyä oli säilynyt lähes kokonaan. Niiden väri oli muuttunut, mutta muutamien lankojen perusteella voidaan sanoa, että toinen niistä oli punertavaa damaskisatiinisilkkikangasta, jossa oli kaunis kukka-aiheinen kuviointi. Myssy oli topattu, mutta pehmeä. Tämän tapaisista myssyistä kehittyi myöhemmin tykkimyssyt. Mielenkiintoinen löytö myssyn yhteydessä oli myös pitsi, ns. kultasepänmalli, josta löytyi pieniä paloja myssyn reunoilta.

Köyliön hautatekstiilit osoittavat että 1700-luvulla Köyliön alue oli melko varakas ja myös vainajille puettiin silkkivaatteista ja pitsejä.