Marela

Marela esittelee vauraan raumalaisen laivanvarustajaperheen asumista ja elämistä Rauman purjelaivamerenkulun kukoistuksen aikana 1800- ja 1900-lukujen taitteessa.

Marelan omisti 1870-luvulta vuoteen 1906 Granlundien perhe. Gabriel Granlund kuului kaupungin varakkaimpiin kauppias-laivanvarustajiin. Granlundien loiston ajan alkuperäistä sisustusta Marelassa ovat koristeelliset kaakeliuunit, ovet, kattomaalaukset ja paneloinnit. Marela on toiminut museona vuodesta 1982 lähtien.

Marelassa on asunut kautta historian kauppiaita ja laivanvarustajia. Marelan nimi juontaa paikalla 1700-luvun jälkipuoliskolla asuneesta Abraham Marelinista. Tontin muoto ja suurin osa rakennuksista periytyy Paqvalinien suvun lähes sata vuotta jatkuneelta omistuskaudelta (1798-1873). Alkuperäiseen tonttiin liitettiin naapuritontti Jäkäri ja vuonna 1825 valmistui uusi päärakennus.
Piharakennuksista suurin osa on 1830-luvulta; kookas vilja-aitta sekä toinen kadunvarsirakennus ja ulkorakennusrivi. Vaunuvaja pystytettiin 1800-luvun puolivälissä. Ulkorakennusriviin kuului talli, navetta ja liiteri sekä myöhemmän korjauksen yhteydessä tehdyt uusi pakari- ja väentupa.
Rakennusten nykyinen ulkoasu on peräisin 1800-luvun lopusta. Tuolloin päärakennus sai komean uusrenessanssivuorauksensa. Samoihin aikoihin tehtiin kunnostustöitä myös muualla kaupungissa niin, että noin kaksi kolmasosaa rakennuksista sai uuden muodinmukaisen ilmeen. Varallisuutta toi kaupungin purjelaivamerenkulun kukoistus 1890-luvulla.Marela museon ruokasali

Marelan ruokasali toimii nykyään myös kokoustilana.