Rauman museo

Rauman museo on perustettu vuonna 1891 ja on yksi vanhimmista museoista Suomessa.

Rauman museon perustivat yksityiset raumalaiset mutta jo seuraavana vuonna museon perustamisesta Rauman kaupunki otti museon hoitoonsa perustajien sitä tarjottua. Ensimmäinen varsinainen yleisölle avoin näyttely avautui Vanhalla raatihuoneella vuonna 1904. Museo oli saanut vuoden 1902 aikana käyttöönsä rakennuksen yläkerran, mutta aivan heti näyttelyä ei saatu avattua yleisölle säännöllisesti. 1930-luvulla museo sai käyttöönsä koko Vanhan raatihuoneen. 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa avattiin kaksi uutta museokohdetta, vuonna 1979 merimiesten ja käsityöläisten koti Kirsti ja 1982 laivanvarustajan koti Marela.

Rauman taidemuseo

Rauman taidemuseo avattiin vuonna 1970. Sen ensimmäinen intendentti oli taidemaalari Alpo Sarava, jonka ehdotuksesta museo sijoitettiin Vanhassa Raumassa sijaitsevan Pinnalan rakennuksiin. Taidemuseon tehtävä on tukea ja edistää alueen kuvataidetta. Toiminnassa ovat olleet tiivisti mukana raumalaiset kuvataiteen yhteisöt. Tänä päivänä taidemuseo on osa Rauman kaupungin kulttuuri- ja museopalveluita.

Tämä Herraskartano , varsin somaa. Nyt taiteilijoiden on ikiomaa. Se on nähnyt monet tuskat ja vaivat. Jos vaan sen historiaa kaivat. On tuntenut herkästi sodat ja vainot. Kun vanhoja aikoja muistellen. Tätä katsot sä varmasti tunnet sen. Niin vanha mä oon, näin haastelen sulle. Tämä vanhus mi ajast aikain takaa. Tänään teille nuorille, kaikille, vanhoillekin. Näitä taiteen jaloja helmiä jakaa.

kirjoittanut ”Eräs museon rakentaja” (1970)

Tutustu myös