Hyvinvointi ja terveys
Hyvää mielenterveyspäivää!
Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10.10.2024 ja näytämme yhdessä vihreää valoa mielenterveydelle!
Seniorien kulttuuriviikot
Raumalla 7. – 20.10.2024
Ohjelma sisältää kaupungin sekä raumalaisten yhdistysten, yritysten ja muiden toimijoiden järjestämiä tapahtumia.
Hyvinvointia arjesta
Rauman kaupunki edistää ja mahdollistaa kuntalaisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta poikkihallinnollisella yhteistyöllä, jossa verkostona ovat hyvinvointialue, järjestöt, yhdistykset, oppilaitokset, yritykset ja muut yhdyspinnat sekä yhteistyökumppanit.
Hyvinvointityön kannustimena toimii HYTE -kerroin, jonka prosessi- ja tulosindikaattorit määrittävät hyvinvoinnin rahallista valtionosuutta. Hyvinvointitiedolla johtaminen tukee palveluiden suunnittelua, kehittämistä, arviointia ja johtamista. Päätösten ennakkovaikutusten arvioinnin kehittäminen lisää osaltaan tietoon perustuvaa päätöksentekoa.
Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen
Rauman kaupunkistrategian 2030 mukaisesti tavoitteenamme on hyvinvoivat, aktiiviset ja osallistuvat kuntalaiset sekä lisätä Rauman kaupungin pitovoimaa. Erityisesti painopiste on asetettu lasten ja nuorten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin yhdessä perheiden ja muiden toimijoiden kanssa.
Kaupunkistrategia sisältää kahdeksan sitä konkretisoivaa ohjelmaa, joista yksi on hyvinvointiohjelma. Sen avulla ohjataan, koordinoidaan ja kehitetään raumalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden (HYTETU) edistämiseksi tehtävää työtä.
Hyvinvointiohjelma muodostaa kaupungin ja sen eri yhdyspintojen kanssa yhteisen palvelukonseptin kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi huomioiden strategian painopisteet.
Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen ohjausryhmän pöytäkirjat
Pöytäkirja 28.8.2024
Pöytäkirja 29.5.2024
Pöytäkirja 23.4.2024
Pöytäkirja 27.3.2024
Pöytäkirja 28.2.2024
Pöytäkirja 30.1.2024
Hyvinvointiohjelma 2030
Hyvinvointiohjelma on hyvinvoinnin edistämisen ja strategisen johtamisen työväline ja sen tehtävänä on myös edistää kaupungin tiedolla johtamista hyvinvointitaloudellisempaan suuntaan.
Rauman kaupunginvaltuusto hyväksyi Hyvinvointiohjelman kokouksessaan 24.4.2023.
Lisätietoja antaa
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Rauman sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Satakunnan hyvinvointialue. Lisätietoa palveluista löydät osoitteesta sata.fi.
Ehkäisevä päihdetyö
Ehkäisevä päihdetyö on toimintaa, jolla ehkäistään ja vähennetään päihteiden käyttöä ja päihteiden käytöstä aiheutuvia terveydellisiä, sosiaalisia ja yhteiskunnallisia haittoja. Työn tavoitteena on vähentää päihteiden kysyntää, saatavuutta ja tarjontaa.
Ehkäisevä päihdetyö kohdistuu erimuotoista riippuvuutta aiheuttaviin tekijöihin, kuten alkoholin, huumausaineiden ja lääkkeiden väärinkäyttöön sekä tupakan, nuuskan ja muihin päihtymiseen käytettyjen aineiden käytön ehkäisyyn ja lopettamiseen. Rahapeliriippuvuus ja muut toiminnalliset riippuvuudet kuuluvat myös työn piiriin.
Asumisneuvonta
Rauman kaupunki tarjoaa kaikille raumalaisille maksutonta asumisneuvontaa. Asumisneuvonnassa selvitetään yhdessä asiakkaan kanssa asumiseen liittyviä kysymyksiä ja ohjataan oikea-aikaisten palveluiden piiriin.
Avaintiedot
Väestötietoihin ja hyvinvoinnin keskeisiin indikaattoreihin voi tutustua Rauman kuntakortin avulla.
Terve Kunta -verkosto
Rauman kaupunki on osa Terve Kunta -verkostoa. Terve Kunta -verkostoa koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Se kokoaa yhteen kuntia, joissa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on keskeinen strateginen linjaus ja toimintaa ohjaava periaate.
Ohjaamo
Ohjaamo on alle 30-vuotiaille nuorille suunnattu neuvonta- ja palvelupaikka. Ohjaamosta saa apua työ-, koulutus-, raha-, harrastus- ja asumisasioissa päivystäviltä asiantuntijoilta.
Liikunta
Rauman kaupunki tarjoaa monipuolisia liikuntamahdollisuuksia ympäri vuoden.